Sammanfattning från Romeleträffen i Genarp den 14 november 2018...

               Sammanfattning av månadsmöte den 14 november i Genarp
    Ordförande Gunnar Olsson hälsade alla välkomna till dagens månadsmöte.
                                                78 medlemmar deltog.
              Ett särskilt välkommen riktades till hedersmedlem Monica Olsson.

Därefter vände han sig till antikvitetsexperten Charlotte Strömstedt som är dagens gäst och hälsade även henne hjärtligt välkommen... 

Charlotte började med att fråga vad som var värdefullt och attraktivt på marknaden bland antikviteter idag. Jo, konst är alltid attraktivt men modern konst har ökat i värde och konstigt nog även den alldeles nyproducerade konsten och dessa finns även med på auktioner.

Charlotte har med sig några föremål som hon ska prata lite mera om. Det största föremålet är ett kabinettskåp från 1700-talet... 



Det var ett skrytföremål som endast de rika kunde skaffa sig. Sådana inköptes från utlandet och ofta från Italien. Dessa skulle i regel visas upp vid en stor fest där man avtäckte föremålet.



När Charlotte skulle öppna skåpet visade det sig att hon tappat nyckeln på väg in från bilen så Charlotte får leta efter den efter föredraget och visa skåpet då.

Hon berättade också om ljuslampetter i silver eller mässing som hängdes på väggarna. De var utformade på ett sätt som spred ljuset på bästa möjliga sätt. Ljus var dyrt på den tiden och man tände alla ljusen enbart vid de finare festerna.

Allmogen hade inte råd med stearinljus utan de fick nöja sig med talgljus. Dessa luktade inte särskilt gott och var dessutom brandfarliga eftersom talgen ofta sprätte omkring när de brann. Man använde också bivaxljus som brann fint och doftade gott. De fattigaste använde törstickor som de stack in i väggsprickorna och tände eld på. Men dessa var om möjligt ännu farligare.

Föremål av silver har varierat starkt i värde. En period fick man mer betalt om man lämnade in det för att smältas ner än om man sålde föremålet som det var. Men nu har de blivit mer värda igen...

                               

  Åldern på föremålet spelar in men också vem som designat det. Charlotte visade två små silverbägare varav den ena var signerad av Wiven Nilsson och den andra av någon annan mindre känd. Wiven Nilsson silverföremål kostar då mångdubbelt mer.
Hon visade även upp en stor ljusstake i järn som var tillverkad av en smed på Österlen...

                           

Smederna där var kända för att göra fina föremål. Även ljusstakar tillverkade i Dalarna och Uppland är värdefulla. 
Det finns inte kvar så många gamla ljusstakar i järn eftersom de inte ansågs tillräckligt fina utan gömdes undan och fick ligga och rosta söder. Så idag kan man få ganska mycket betalt på en auktion om man har en fin stake från 1700-talet, 175 000 – 200 000 kr.

Om man har ett gammalt föremål hemma ska man skriva ner dess historia, vem som har tillverkat det och vem som har varit ägare. En sådan proveniens kan höja värdet betydligt på föremålet.

                    Sedan gick Charlotte över till att berätta om olika vävda föremål...



bl. a åkdynor eller "agedynor" som man sa i Skåne. För att de ska var högt värderade bör de vara från tidigt 1800-tal eller äldre. Nyare vävda föremål är inte värda mer än vad garnet har kostat.
Ofta vävde man med flamsk-teknik som i princip är samma teknik som gobelänger. Ordet flamsk kommer från att det var en teknik som kom från Flandern. Kända vävnader är sådana som är gjorda av gästgivardöttrarna från Everlöv.

            Intresset var stort bland medlemmarna och ville gärna titta närmare...



 När Charlotte var färdig tackade Gunnar Olsson henne för ett intressant föredrag...



och undrade om vi medlemmar var intresserade av att hon kommer tillbaka och värderar föremål som vi tar med oss och visar upp för henne. Det fick ett klart bifall.

Därefter blev det kaffepaus med goda kakor som vanligt. Under kaffepausen gick Charlotte ut och letade efter nyckeln till kabinettskåpet och hittade den vid bilen.

        Detta innebar att hon nu kunde öppna det och visa hur det ser ut inuti.



                       Det har naturligtvis också ett lönnfack som hon visade.

                              

       Det lite speciella med detta skåp var att det finns en liten spegel i locket...





vilket var lite ovanligt för dessa skåp eftersom spegelglas endast kunde tillverkas i Italien på den tiden...



                 därefter tackade Charlotte för sig och hoppas på återseende!

                     Så småningom vidtog de vanliga informationspunkterna... 
Gunnar påminde om julfesten som kommer att vara på Norra Ugglarp och kostar 375 kr. Föreningen bjuder på öl och vatten och tillhandahåller vin till självkostnads-pris. Övriga starkvaror får man ta med sig själv.

Han informerar också om att medlemsavgiften till föreningen är oförändrat 250kr som årsmötet har bestämt. Numera är det förbundet centralt som debiterar denna avgift och därmed är det ett annat bankgironummer man ska betala till. Man kan inte betala två medlemsavgifter på samma avi utan var och en betalar sin avgift och anger det OCR-nummer som gäller för var och en.

Britt Wall Rydh informerar om kommande teaterresor eftersom Mats Rydh ligger hemma och är sjuk...
Vårens första resa gäller operan La Traviata som är en av Verdis stora operor. Den kommer att kosta 655kr + bussresan. Tyvärr är det få anmälda hittills men det finns fortfarande tid att anmäla sig till den 20 november. Ring till Mats eller skriv på listan som ligger utlagd.

Resan till West Side Story går den 22 nov och där finns en plats kvar. Den kostar 764kr inklusive buss. Den har fått goda recensioner och tar upp ett aktuellt tema med gängrivalitet och "Vi och Dom".

                                 Hans Andersson berättar om vårens resor...



där resan till Krakow nästan är fulltecknad, 55 av 57 platser. Däremot är det bara 25 anmälda till resan "Ut i det blå" den 9 april. Det är 40 platser i bussen men det är gott om tid för fler att anmäla sig.

Roland B informerar om ett par nya trafikregler som kommit i somras...
Den ena säger att det är tillåtet för barn under 8 år att cykla på gångbana/trottoar om det ej finns cykelbana.
Den andra regeln gäller en påbjuden gång- och cykelbana. Där ska gående hålla till vänster i färdriktningen och cyklister till höger.
Han påminner också om reglerna för vinterdäck. Från den 1 dec ska man ha vinterdäck (dubbade eller odubbade) om det råder vinterväglag dvs om det finns snö/is på vägen. Från den 1 okt är det tillåtet att ha vinterdäck om man tycker att det behövs.

Bertil T berättar att information om Swish...
finns på hemsidan under Senaste nytt. Man måste hämta hem Appen till sin mobil sedan är det lätt. Man kan scanna av QR-koden eller slå in det telefonnummer som gäller.
Han uppmanar oss också att vara försiktiga när det gäller våra koder till bankkonton. Man ska aldrig lämna ut uppgifter till någon som uppger sig komma från en bank och vill ha koder. Bankpersonal begär aldrig ut dessa uppgifter på telefon. Lägg på och meddela polis och bank om detta händer.
De kan också skicka ut bluffmail där de vill att man ska skicka dessa uppgifter. Förvara inte koderna i plånboken tillsammans med bankkortet. Var också försiktig när okända ringer på dörren. Begär legitimation om det är personer från kommun eller något företag som ni vet ska komma.

                           Sivert G informerar om en ordförandekonferens...



som han och Gunnar O har deltagit i. Han tar bl a upp att det har införts nytt biljettsystem inom region Skåne. Det blir i fortsättningen bara 3 zonstorlekar: liten, mellan och stor. Det kommer att finnas tre olika biljettyper: 30-dagars-, dygns- (=två enkelbiljetter) och enkelbiljett. Man kan betala med JoJokort, bankkort eller mobilen.

Har man köpt biljetten med mobilen måste man aktivera biljetten innan man går på bussen/tåget. Pappersbiljett kommer att finnas. Det finns olika rabattgrupper: barn upp till 7 år åker gratis, barn 7–19 år får 40 % rabatt och studenter får 25 % rabatt. Det finns också något som kallas "Tillsammansrabatt" som innebär att man får 25 % rabatt på hela biljettpriset om man åker mer än en på samma biljett. Det motsvarar lite den gamla Duo-biljetten men nu får man vara hur många som helst.

Det finns ingen "pensionärsrabatt", det är nämligen kommunens ansvar och det är några kommuner som har infört gratis resor för de som är över 70 eller 75 år gamla. De gäller bara inom kommunens gränser. Det finns en APP att ladda ner som är bra att använda. Där finns bl a tågtider och information om priser och rabatter. De gamla tidtabellerna i pappersform försvinner eftersom de ofta inte stämde och det blev jättemånga över varje år.

Vill man ha hjälp kan man vända sig till resecentrum men de finns bara i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Men man kan också ringa Kundtjänst mellan 06.00-22.00telnr 0771-777 777.

Han informerade också om "Hälsostaden Ängelholm". Det är en verksamhet som finns i Ängelholm, Klippan och Örkelljunga. De har organiserat ett mobilt sjulvårdsteam med läkare, sjuksköterska och läkarsekreterare som kan åka hem till äldre patienter med komplicerad sjukdomsbild.

De tar då ett helhetsgrepp på situationen för patienten så att denne slipper att vända sig till olika ställen som hemtjänst, vårdcentral eller akuten och bli bollad hit och dit. Det finns ett politiskt beslut inom region Skåne att alla kommuner ska "flytta hem akutsjukvården till patienten" för dessa äldre patienter.

Det ska vara genomfört 2020 men än är det bara dessa tre kommuner som har en verksamhet igång. Det är alltså något för våra representanter i de kommunala pensionärsråden att pressa kommunen att ta tag i detta.

Vår förbundsordförande Eva Ericsson hade också ett föredrag där hon berättade om vad förbundet har jobbat med under valrörelse och fortfarande driver. De jobbar mycket med boende, pensioner och åldringsvård. När det gäller pensionerna vill man att hela systemet måste ses över.

Löneutvecklingen de senaste åren har varit 2,2 % men pensionerna har bara ökat 1,6 %. När det gäller boendet har SPF nyligen lagt fram en rapport om bostäder i Sverige. Det är stor brist på olika former av bostäder och reavinstskatten ger problem när man vill sälja sin villa och flytta till något mindre.

Det är kommunerna som ansvarar för vilka bostäder som ska byggas så därför är även detta något för representanter i KPR att driva. SPF har börjat samarbeta med ungdomsorganisationer i boendefrågan eftersom vi har mycket gemensamt. När det gäller omsorgsfrågor menar hon att primärvården måste skaffa sig geriatrisk kompetens. Psykisk ohälsa är ett stort problem för äldre.

Jeanna Lennartsson från pensionsmyndigheten var sist ut bland föreläsarna på ordförandekonferensen. Hon informerade om bostadstillägg för pensionärer som är en rättighet för alla pensionärer precis som pensionen. Har man en pension under 15 000kr efter skatt och en förmögenhet under 100 000kr som ensamstående så har man möjlighet att söka men man måste söka hos pensionsmyndigheten.

Mer information om detta finns på vår hemsida.

                    Därefter blev det lotteridragning med många fina vinster...



                                               några glada lottvinnare...

                         
                        b

Till sist tackade ordf. Gunnar Olsson alla som medverkat vid månadsmötet och ett särskilt tack riktades till värdinnorna som gjort ett fint jobb så att mötet blivit så trevligt.

                                                        Vid pennan...

                                    vår duktige sekreterare Sivert Gardell

Foto/Redigering Bertil Thörncrantz                                                     UPP!