Romeleträffen på Träffpunkten i Veberöd den 8 november 2017...

   SAMMANFATTNING FRÅN MÅNADSTRÄFFEN DEN 8 NOVEMBER 2017

En gråmulen, typisk novemberdag i Skåne. Kristalliknande droppar hänger från trädens grenar. Eftermiddagsskymningen kommer smygande allt tidigare. Någon enstaka rosenknopp kämpar sig fortfarande fram, men chansen är inte stor, att den lyckas visa hela sin prakt innan frosten tar den.

På Träffpunkten i Veberöd var det däremot ljus och värme och lokalen var nästan fullsatt. 64 förväntansfulla medlemmar hade samlats för, att i första hand, få ta del av föreläsningen om Skånes storkprojekt och i andra hand naturligtvis informationen från föreningen och den kära samvaron.


Ordf. Alf Jivéke hälsade välkommen till träffen och lämnade ordet till Gunnar Olsson, valberedningens ordförande, som nu informerade att de jobbar för högtryck, då flera av nuvarande styrelseledamöter, efter flera års trogen tjänst, inte ställer upp för omval.

Valberedningens ordf. Gunnar Olsson

Representanter från programkommittén informerade om planerade resor och aktiviteter under våren. Närmast kommer nu julfesten den 13 december på Bosjökloster. Det blir busstransport och taxi för dem som har det svårt med att ta sig upp i bussen. Kostnad för måltid inkl transport är 325:-.

All information om vårens aktiviteter kommer att finnas i programbladet och på hemsidan. Till våren fortsätter cirklarna: vinprovning, släktforskning, akvarellmålning, matlagning och Bridge. Friskvård: mattcurling, boule, gymnastik och qigong.

Reseansvarig: Hans Andersson

Programansvarig: Mats Rydh

Anmälningslistor till olika arrangemang

SPF:s representant för LPR Arne Jarl
Arne Jarl, SPF:s representant i det Lokala Pensionärsrådet, LPR, informerade från ett möte den 7/11 med representanter från Medborgarcenter i Veberöd. Lunds kommun har långt framskridna planer på att lägga ner sina kontor i Veberöd, Genarp, Dalby och Södra Sandby. Arne påpekar att det är en demokratisk rättighet för oss ute i byarna att det finns ett forum där vi kan göra oss hörda och få våra intressen uppmärksammade. Här måste vi tillsammans jobba på att stoppa den pågående centraliseringen till Lund.

(Ingen är väl omedveten om att vi ute i byarna bidrar med stora skatteintäkter till kommunen. Kanske får vi lite återbäring den dagen då vi gör en dagsutflykt och åker spårvagn fram och tillbaka
i Lund!!)

Trafik ombud Roland Bengtsson
Så var det dags för vårt trafikombud, Roland Bengtsson. Som vanligt var han väl förberedd inför uppgiften och informerade på ett lättförståeligt och humoristiskt sätt, idag gällande trafikregler. Han redogjorde för 4 punkter: Vinterdäck,Cirkulationsplats (rondellkörning), Olycka och Viltolycka.

Värdinna Ann-Mari Petersson
Ann-Mari Petersson, informerade att hon och Kent Persson kommer att presentera en utställning om Genarps Lådfabriks historia i samband med julmarknaden i Genarp den 2/12. För den som inte har möjlighet att se den då, kommer den att finnas på Genarps bibliotek senare.


Stämningen var god när det blev kaffepaus och bensträckare. Värdinnorna hade som vanligt sett till att det var rikligt med gott bröd och nybryggt kaffe.

Storken har alltid stått människan nära och den har betytt lycka för gården. Där storken trivs, där trivs också människan. Den häckar gärna på tak eller fria ytor ovanför marken. Deras stora vingbredd kräver utrymme för inflygning. Den har inga fiender, förutom de små ungarna, som är läckerbitar för rovfåglarna och elektriska ledningar som kommer i vägen vid start och landning.

Så blev det dags för den inbjudne representanten, Rolf Lindström, från storkhägnet i Hemmestorps Mölla i Blentarp. Han arbetar som volontär tillsammans med 40 andra. Fast anställda för att sköta verksamheten är endast två personer. Verksamheten är inte gratis och mycket bygger på frivilligtarbete, bidrag och sponsring.


Skåne var ett perfekt landskap för storken och här fanns gott om stork fram till 1400-talet ca 100000 st. Då förändrades landskapsbilden. Man började dika ut våt-markerna, som var så viktiga för storkarna och deras föda, och odlade upp markerna. På 1800-talet flyttade husen från byarna ut till ägorna och storkarna trivdes inte längre utan lämnade vårt land och antalet minskade även i utanför vårt land. Mellan år 1937 och år 1950 hade stammen minskat till 5000 fåglar varav 8 par fanns i Skåne. 1954 fanns 1 par kvar i Skåne och de häckade på Karups Nygård.


Ett samarbete inleddes år 1979 mellan Skånes Ornitologiska Förening, Naturskyddsföreningen och Storkprojektet för att försöka återskapa stammen. Projektet startade i Småland, men finns nu på flera ställen i Skåne. De största hägnet/uppfödningsplatsen finns i Fulltofta mellan Höör och Hörby och sedan kommer Hemmestorps Mölla i Blentarp. Det nu äldsta storkparet finns i Fulltofta och är 26 år gamla.


Målsättningen är 100 flyttande par, 71 fria samt 100-150 flyttande ungar årligen. Storken har i huvudsak 3 flyttsträckor. En västlig som går via Tyskland ner till Spanien, en östlig som går via Asien till Afrika och den sydliga som går till via Spanien till Afrika. Målsättningen är 100 flyttande par, 71 fria samt 100-150 flyttande ungar årligen. 


En liten lustighet är att storken gärna flyger över land, vilket innebär att man kan se fågelsträcken följa Öresundsbron


En storkdress till barn-barnet kanske?

Detta är kort sammanfattning av en timmes lång informativ och mycket intressant föreläsning. Ett stort intresse fanns och många frågor ställdes till Rolf Lindström efter avlutad föreläsning.
Textförfattaren ber om överseende om inte alla siffror är korrekt återgivna.orkdress till blivande barn-barn?

Ordf. Alf Jivéke tackar Rolf för ett mycket intressant föredrag

                            Boken Storkens återkomst fanns att köpa denna afton

Ordf. Alf Jivéke informerade om att ett samarbete mellan SPF, PRO och Träffpunkterna är under diskussion. Alla föreningar har svårigheter att hålla nere kostnader för utflykter. Det är i huvudsak kostnaden för busstransporten som är den betungande posten. Vi behöver fylla bussarna. Kan vi tillsammans hjälpas åt och samarbeta "över gränserna" då kan vi också ha ett större utbud.

Lotterivinster som väntar på vinnare...

...skall det bli en vinst idag...

...vinst har utfallit på lott nummer?

Gunnar Olsson, utropare och hans kollegor Gunilla och Anita såg till att det rikligt uppdukade vinstbordet på lotteriet blev rättvist, "nja", fördelat, som vanligt.

...jag brukar ha tur!!!

Ordf Alf tackade för visat intresse och bad oss köra försiktigt hem. Jag tyckte jag såg någon som körde en övningsrunda i första rondellen!!.

       Vid pennan vår duktiga Monica Olsson / Foto o Redigering Bertil Thörncrantz

                                                                                                         UPP!