Lockande med hjärta och smärta

Hjärta och smärta är tydligen ett tema som lockar till besök på månadsmöte. Den 29 november samlades ett 60-tal medlemmar på Träffpunkt Linero för att lyssna på hjärtläkaren Thomas Pettersson när han berättade om hjärtat. Detta gjorde han tillsammans med gitarristen Ingemar Nilsson, som framförde sånger som passade till föreläsningen.

Thomas Pettersson är numera pensionär, men arbetar fortfarande som hjärtläkare. Han kunde alltså krydda sin föreläsning med kliniska detaljer – ibland roande, ibland oroande.

Efter en genomgång av hjärtats grundfunktion och arbetssätt ägnade sig Thomas mycket åt kranskärlen – deras funktion och de problem som kan uppkomma med dessa samt lösningar på problemen. Med tidslinjer visade han hur behandlingsmetoderna har utvecklats genom åren. Först ganska primitiva lösningar och sedan alltmer sofistikerade. Vi fick också veta att många medicinska framsteg har skett utifrån slumpen.

Hjärtinfarkt är en skräckfylld upplevelse för de drabbade. Den skapar ångest. Thomas sade sig kunna – redan när han kommer in i ett behandlingsrum – känna på lukten om patienten hade ångest och därmed hjärtinfarkt. Till detta finns en naturlig medicinsk förklaring.

Det var mycken kunskap som delgavs åhörarna: hur infarkter skapas och behandlas, pacemaker, hjärtbyten mm.

Allvarliga ämnen, men framförda med gott humör och mycket humor.

Allt var inte medicin. Redan tidigt under föreläsningen kom Ingemar Nilsson in i salen bakom åhörarna. Glatt sjungande och spelande. Av och till gjorde Thomas uppehåll i föreläsningen och Ingemar spelade och sjöng låtar (även egenkomponerade) som passade i sammanhanget. I något fall tillsammans med Thomas som då spelade keyboard.

Passande nog hade Eva Lundberg köpt vaniljhjärtan som fikabröd. Mycket goda.

Åhörarna var uppenbarligen mycket intresserade. Föreläsningen och musiken fick fortgå på övertid. Alla satt kvar till slutet. Och tackade med lång applåd.

Text och bild: Lars-Gösta Jardevall

Uppdaterat 2022-12-01