God mat rundade av kylslagen men intressant tur till Flyinge Kungsgård

Vinterkylan behagade komma samma dag som SPF Seniorerna Lund Öster hade sin sista utflykt för säsongen. Turen gick till Flyinge Kungsgård där ett 25-tal huttrande medlemmar fick en rundvandring med mycket intressant information. Här fläktar historiens vingslag: Flyinge är nämligen ett av världens äldsta stuterier med anor från 1100-talet.

När bussen från Thells rattade in på Kungsgården stod redan vår guide Erik Johansson på plats vid det gamla huset som numera innehåller ridsportaffär. Eriks liv har handlat om hästar. Han har bl a arbetat på Flyinge och har nu egen gård med hästar. Han har också själv varit elev på Flyinge. Tack vare detta fick vi oss till livs många mustiga historier om livet på Flyinge då och nu.

Vi fick information om Chefsbostaden, som numera inte längre är bostad för Flyingechefen. Istället används huset bl a för konferenser, fester etc. Intill detta hus finns en minnessten från Karl XII:s besök på Flyinge.

I vinkel med Chefsbostaden ligger bl a hus som tidigare inrymde elevbostader.

Här har Erik själv bott och kunde därför initierat berätta om hur det var på den tiden. Nu är huset kontor.

Naturligtvis besökte vi några av stallarna.

Ett av dem var Fullblodsstallet som byggdes redan på 1700-talet och är nu inredd med boxar. Här ovan berättar Erik Johansson om stallet och vad som hänt i detta. Nedan en vacker skimmel som "bor" i stallet.

Erik kunde berätta att man nu även har en anläggning med lösdrift för hästarna. Den fick vi dock inte se.

Rundvandringen avslutades i stora ridhuset. Där satte elever upp hinder inför eftermiddagens hoppning. I ridhuset berättade Erik bl a om utbildningarna på Flyinge.

Sedan bar det av till Dalby Gästis. I festsalen serverades sallad, bröd och smör, vatten på borden, wallenbergare med potatispuré, rårörda lingon, gröna ärtor och brynt smör samt kaffe med liten kaka. Mycket gott!

Vill du veta mer om Flyinge Kungsgård. Här är några länkar (obs! öppnas i ny flik/fönster):

https://flyinge.se/

https://skanskaslott.ullstad.com/flyinge.php

Länsstyrelsen

https://www.flyinge.nu/artiklar/kg/kg1.html

Bilder: Ingrid Nilsson och Lars-Gösta Jardevall
Text: Lars-Gösta Jardevall