FÖRENINGENS HISTORIA

FÖREINGEN BILDADES 1977

 

KORT BESKRIVNING AV FÖRENINGENS HISTORIA

 

Skriven för 40-års jubiléet 2017 och sedan uppdaterad
Vid jubileum hör det till att man gör en tillbakablick och det kan även vara av intresse för yngre pensionärer att veta lite om SPF och vår förenings historia.

 

Om vi går tillbaka ända till början så bildades SPF redan 1939 i Göteborg med omnejd och bestod till största delen av kommunister och syndikalister. De ville protestera mot de låga pensionerna, 62 % av pensionärerna hade så låga pensioner att de fick behovsprövat bidrag, så kallat fattigvårdsunderstöd. Namnet på förbundet blev Sveriges Folkpensionärers Riksförbund (SFRF).

1942 bröt sig en del medlemmar ur och bildade Pensionärernas Riksorganisation (PRO) med anknytning till Socialdemokraterna då de tyckte att SFRF var alltför vänsterradikala. Mycket har förändrats sedan dess och både SFRF och PRO beslöt efter några år att vara politiskt oberoende (ovanstående historieskrivning är hämtat från SPF förbundet).

KLUBB 77

 

Början av historiebeskrivningen är till största delen hämtat från Ulla Eskemyrs anteckningar och i vissa fall är det en direkt avskrift.

Vid årsmötet på Studieförbundet Vuxenskolans (SV) den 20 augusti 1975 beslöt man att anslå 200 kr för bildandet av en lokalavdelning av SFRF i Oskarshamn. Den 10 maj 1977 hölls en sammankomst med ett 20 tal personer i SVs lokaler med syftet att bilda en lokalavdelning av SFRF. Vid ett möte på hotell BeGe den 23 maj 1977 valdes en interimsstyrelse med Erik Stoije som samman-kallande och redan i juni hade föreningen 75 medlemmar, i slutet av året hade föreningen 116 medlemmar.

DE FÖRSTA 10 ÅREN FRÅN 1977 TILL 1987

 

Den 8 februari 1978 hölls föreningens första årsmöte och Erik Stoije valdes som ordförande. Under våren anordnades en tävling om vad föreningen skulle heta och vid månadsmötet den 4 april beslutades att föreningens namn skulle vara Klubb 77/ SFRF.

Vid årsmötet 1980 valdes Anders Samuelsson till ordförande.
Föreningen var mycket aktiv med möte varje vecka, så kallade onsdagsträffar. Man anordnade även resor och studiecirklar. Mellan 1980 till 1983 hade klubben egen lokal i Mercurigården men när denna skulle byggas om sökte Klubb 77 annan lokal och fastnade för Hantverksföreningens lokal på Slottsgatan.
Den 9 november 1983 hölls invigningsfesten med tårtkalas, musik och dans.

Redan från början engagerade sig föreningen i äldrefrågorna i kommunen och skickade ett flertal skrivelser till Socialnämnden med krav på förbättringar inom äldreomsorgen.

Vid årsmötet 1983 tog Ulla Lidén över ordförandeklubban.
Ulla var aktiv och satt med i både Kommunala Pensionärsrådet (KPR) och i SFRFs distriktsstyrelse.

När föreningen bildades tillhörde den Sydöstra distriktet av SFRF som bestod av Kalmar och Blekinge län men 1984 bildades Kalmar läns distrikt av SFRF och dess första ordförande blev Astrid Törnqvist från Oskarshamns SFRF förening.

Vid förbundskongressen 1986 bytte förbundet namn till det något kortare Sveriges Pensionärsförbund SPF varför även Klubb 77 fick ändra sitt namn till Klubb 77/SPF. Förbundets tidning hette Veteranposten.

ÅREN 1987 TILL 1997

 

Vid årsmötet 1987 tog Gunnar Gabrielsson över ordförandeklubban.
1992 genomfördes den så kallade Ädelreformen då kommunerna övertog huvudmannaskapet för äldreomsorgen. Ålderdomshemmen avskaffades och äldre skulle bo hemma så långt möjligt. Tillsammans med kommunen skapade Klubb 77 en besökskommitté som skulle besöka ensamma äldre för att ingen skulle behöva sitta ensam.

Föreningen var aktiv med resor, inte bara i närområdet utan även till Österrike, Danmark m.fl platser.

Vid årsmötet 1994 tog Arne Holgersson över ordförandeklubban.
Hösten 1994 fick Klubb 77 eget kansli genom att Carl-Johan och Per-Eric Persson lånade ut en lokal i samma fastighet som föreningen en gång bildades.
Medlemsantalet växte stadigt och föreningen fick pris två år i rad för lyckad medlemsvärvning. Vid årsmötet 1997 hade föreningen 412 medlemmar.

Föreningen anordnade studiecirklar tillsammans med SV, resor med egna reseledare, ibland endagars resor och ibland flera dagar. På onsdagsträffarna hade man alltid underhållning med föredrag, reseberättelser, sång eller musik.

Arne Holgersson var intresserad av körsång och flera år i rad anordnade föreningen körsamlingar för SPF i hela Kalmar distriktet.
Ett flertal nya aktiviteter startades upp inom föreningen såsom dans, boule, gymnastik och golf.

ÅREN 1997 TILL 2007

 

Vid årsmötet år 2000 tog Ulla Eskemyr över ordförandeklubban.
Ullas stora engagemang för folkbildning medförde att det anordnades många studiecirklar tillsammans med SV, populärt var att läsa om ett landskap och sedan resa dit. SPF anordnade också Bilrally eller bilorientering.

Föreningen övergick till möte två gånger i månaden då det var svårt att hitta föredragshållare till varje vecka och deltagarantalet på mötena hade minskat.
De tidigare nämnda aktiviteterna inom föreningen utvecklades och antalet medlemmar ökade. Vid årsmötet 2007 hade föreningen ca 700 medlemmar.

ÅREN 2007 TILL 2017

 

Vid årsmötet 2008 tog Britt-Marie Sundqvist över ordförandeklubban.
Britt-Marie var engagerad i samhällsfrågorna och vid ett tillfälle när landstingspolitikerna planerade nedskärningar inom Oskarhamns sjukhus lyckades hon samla representanter för samtliga pensionärsorganisationer samt de styrande politikerna i landstinget. Vid ett stormöte i Folkets park framförde pensionärerna sina protester.

Under Britt-Maries tid nådde föreningen det högsta medlemsantalet hittills med ca 860 medlemmar.

Vid årsmötet 2014 tog Stig Nilsson över ordförandeklubban och valdes samtidigt in i distriktstyrelsen.

Stigs engagemang i sociala frågor medförde att föreningen engagerade sig mer i att försöka påverka politikerna att planera samhället bättre för de äldre. Bygga fler bostäder anpassade för äldres behov. Skapa mötesplatser för äldre för att undvika ensamheten. Att motverka ensamheten har gått som en röd tråd genom föreningens hela 40 åriga historia.

Några långresor under perioden som är värda att nämnas t.ex Julmarknadsresa till Lybeck, och en resa Östersjön runt genom Estland, Lettland, Litauen samt norra Polen.

I samband med SPFs kongress 2014 beslutades att förbundet skulle byta namn till SPF Seniorerna och dessutom skulle alla föreningars namn börja med SPF Seniorerna samt orten där föreningen verkar. Vid årsmötet 2015 byttes namnet Klubb 77/SPF ut mot föreningens nuvarande namn SPF Seniorerna Oskarshamn
Vid årsmötet 2017 var medlemsantalet 780.

Vid årsmötet 2018 tog Leif Einarsson över ordförandeklubban.

Vid årsmötet 2019 tog Gudrun Persson över som ordförande och är fortfarande ordförande när detta skrivs.