Referat från möte 181204

Tre medicinska profiler – hade de rätt eller fel?

Foton, klicka här!

Tre medicinska profiler – hade de rätt eller fel, det var rubriken för Leif Ocander, Jönköping, på SPF Seniorerna Orions senaste möte. Veterinären och THX doktorn, Elis Sandberg, var han något på spåren när det gällde att bota cancer eller var det hans sätt att möta människor som var viktigast? En fascinerande historia om envishet, framgångar, patientströmmar till mottagningen som gav Aneby samhälle ett uppsving, rättegångar och fördömanden från expertisen. Massor av tacksamma människor, även kändisar, och slutligen konkurs för företaget.

Mindre känd i våra bygder är doktor Hjorton i Huskvarna, som arbetade oförtrutet för sina patienter och som skapade Pulvret. Pulvret som tog bort huvudvärk och trötthet hos fabriksarbetarna i Huskvarna och många andra. Pulvret, Sippan, som efter några år visade sig orsaka njursvikt och död hos dem som använde pulvret, en tragisk miss i läkemedelsbranschen.
Flahultarn, Sven Ingemarsson, ärvde kunskap och recept efter far och farmor. Vad innehöll hans sup? Var det något av penicillin i örterna som bevisligen botade bölder mm. Även till Flahultarn strömmade sjuka som togs emot två dagar i veckan. Supen kostade, så Ingemarsson var smått förmögen vid sin död.
SPF-mötet leddes av vice ordförande Siv Grönwald. Gunilla och Rolf Sjöö sjöng och ledde advents- och julsånger, bl a Ljuset i advent, Vi tänder ett ljus och Julen är här. Rolf spelad också på flygelhorn Jul, jul, strålande jul. Samlingen avslutades med vänskapssången.

För den som är inreserad av att hitta mer information om De tre medicinska profilerna finns det säkert mer på "Nätet". Profilerna är också omskrivna i en bok, "Tro, hopp och läkekonst" utgiven av Jönköpings Läkarsällskap.

5 dec 2018

Dagny Bergvall-Persson