2018 "Studiecirkel Stockaryd på vårt sätt"

2018: Vårens SPF-cirkel om Stockarydsbygden hölls vid fyra tillfällen. Första gången den 25 februari, 22 februari, 22 mars och 19 april klockan 10.00 i Norregårdsstugan i Stockaryd.

Läs referat från träffarna, se nedan.

 180125 SPF, Stockaryd

"Skrönor och historier från förr i Stockarydsbygden"
Vårens SPF-cirkel om Stockarydsbygden kommer att hållas vid fyra tillfällen med början den
torsdagen den 25 februari, 22 februari, 22 mars och 19 april klockan 10.00 i Norregårdsstugan i Stockaryd.
Ett 20-tal historieintresserade medlemmar från SPF Seniorer Orion kom på torsdagen till vårens upptaktsmöte i Norregårdsstugan i hjärtat av Stockaryd. Ordföranden Lennart Olsson och sekreteraren Rolf Andersson i Stockaryds hembygdsförening tog emot med brasa i öppna spisen och fyllda av historier om hur byn en gång kommit till.
Stockaryd, sade Lennart Olsson, ligger mitt i ett torvmossområde, en gång bestod området av grunda sjöar. Vad man tror så kom byn till någon gång på 1000-talet genom att folket som kom vandrande dit lade ut spångar eller broar över till en ö i dess mitt.
Troligen var det så att de kommit vandrande nerifrån, följt Lagans vattensystem upp och hamnat i dessa grunda sjöar där de slagit ner sina bopålar. Varför man tror detta är att man funnit rösen och gravplatser med rester från järnålder. Folket som kom hit levde på jakt och fiske.
Uppe vid Tallbacken har man funnit röse och en domarring som man anser härrör från bronsåldern. Lennart visar fram en stenyxa och ett par väl bevarade pilspetsar som någon funnit i Stockaryd.
Hur det riktigt har gått till eller för hur länge sedan de grunda sjöarna torkat ut vet man inte man gissar på ett tusental år, men det kan även ha påverkats av senare utdikning och sjösänkning. Ännu i dag pågår brytning av torv i området.
Bebyggelsen på 1700-talet bestod av fyra gårdar mitt i byn Norregården, som i dag utgörs av Norregårdstugan, Mellangården och Södergården som låg i en klunga på höjden. Längre ner där kyrkan i dag ligger tillkom Stockaryd Stom en större gård lagd under kyrkan, där prästen skulle ha sitt hemvist. Ett antal soldattorp och andra torp, 110 styckeni socknen minner i dag om den tid som varit.
Bebyggelsen kom med tiden att utökas på höjden och runt kyrkan med Östergatan som huvudgata När järnvägen kom i slutet på 1800-talet delades byn mitt av och ett enklare stationshus byggdes.
Lennart berättade att Natan Söderblom 1909 skulle ha åkt tåg genom Stockaryd och noterat den lilla kyrkan. När stationshuset brann ner en tid därefter så bestämdes det att det skulle byggas ett nytt och finare.
Nu bar det sig inte bättre än att man helt oförmodat blev ägare till en järnvägslast med fint tegel från Skåne. Detta tegel var beställt till ett stationsbygge längre upp i mellansverige men hamnade av någon anledning vid stationen i Stockaryd där det lastades av.
Då det visade sig att det skulle bli alltför dyrt att lasta på och forsla teglet vidare dit det skulle så beslutades det att teglet fick stanna i Stockaryd. Därav ståtar Stockaryd i dag med ett förnämligt stationshus i rött tegel. I dag inryms huset av bostad och café.
Därmed kom man in på Stockaryds utveckling under sent 1800-tal och 1900-tal där Rolf Andersson kunde berätta att den första affären var en trähandel som fraktade ut sina varor via järnvägen. På 1870-talet tillkom en speceriaffär och ett hotell.
1910 tror man att man fick den första elektrifieringen i byn, en batterifabrik "Nordiska batteri" fanns under några år, liksom legoarbete ute i stugorna där det monterades klädnypor. Senare på 1920-talet tillkom Svedbergs möbelfabrik och 1927 Stockaryds stolfabrik.
Även ett glasbruk som tillverkade termosglas fanns under några år. Även bergkristall ska ha brutits på någon inte angiven plats.
Efter en kaffepaus där Siv Olsson undfägnat sällskapet med goda mackor och en hembakad kaka blev det allmänt prat om var och när olika byggnader tillkommit eller försvunnit. Flertalet i sällskapet hade god kännedom bygden, dess invånare och deras historia. Några hade sett eller hört talas om när tyska soldaterunder kriget fraktats förbi Stockaryd på väg till Nordnorge.
Nästa träff i Norregårdsstugan blir den 22 februari klockan 10.00 Rolf Andersson lovade då att ta med datorn och visa bilder från Stockaryd.
Siv Grönwald

--------------------------------------------------------------

180311 STOCKARYD

Stockaryds utveckling i mitten på 1950-talet
Vid andra träffen i Norregårdstugan i Stockaryd den 22 februari visades bilder.
Det var Sekreteraren i Stockaryds hembygdsförening, Rolf Andersson, visade under en två timmars lång förevisning bilder på utvecklingen i samhälle under 1940 - 50 och 60-talet. Där fanns som tidigare nämnts Magnussons snickerifabrik.
Under 1940-talen var det bistra vintrar med meterhöga snödrivor utefter genomfartsgatorna Järnvägsgatan, Sävsjövägen, liksom Vrigstadvägen. Samhället växte upp på båda sidor av järnvägen med missionshus, Stockaryds hotell, Holmstedts affär, Järnvägsparken och matserveringen där Vivan Jarl höll till.
Nere vid stationen fanns det en kiosk där kommersen var i full gång v id niotiden på kvällarna då tågen från Malmö mot Stockholm stannade för att släppa av och på passagerare som skulle åt ena eller andra hållet. Inte mindre än fem kaféer fanns för den som behövde en styrketår i väntan på tåg eller annat.
På den tiden var kvällsnöjet att gå ner till stationen köpa sig en tidning i kiosken eller bara spana in vilka som kom med tåget eller skull hoppa på. På gamla skyltar nere vid järnvägen kunde man se att det på den tiden även funnits en hovjuvelaren i byn.
Stockaryds mejeri fanns också med på bild. Lennart Olsson berättade att hans farfar Gereon 1935 flyttat från Hjorted utanför Västervik till Stockaryd. Han köpte såväl mejeriet som Hetseryds Norregård dit familjen bestående av hustru och fem barn flyttade in.
Stockaryds mejeri övertogs så småningom av Lennarts far Gösta. Lennart beskrev hur han själv som barn sprungit runt bland mjölksåar och nyystade ostar. Ända fram på 1960-talet såldes det mjölk där som mättes upp i medhavda mjölkkannor.
Rolf visade också bilder från en resa till Hästveda där en familj som köpt delar av gamla Stockaryds kyrka, byggt sig ett hus där kyrkan återuppbyggts med kyrkmålningar och allt. Det kändes märkligt för de ditresta stockarydsborna att återse kyrktornet med de gamla kyrkmålningarna på väggarna.
När gamla gravstenar skulle plockades bort på kyrkogården tyckte kyrkvaktmästarna att det var synd att låta krossa dessa utan bevarade dem genom att anlägga jordvallar där stenarna placerades runtom till glädje för efterkommande.
Kyrkan drog på den tiden mycket folk till gudstjänsterna. Man kunde se ett vimmel av folk ute på kyrkbacken på väg in eller ut ur kyrkan vid söndagsgudstjänsten.
Många kände på bilderna igen släktingar och andra personer som poserat framför kameran. Som betraktare utan förankring i stockarydsbygden slogs man främst av den gemenskap, framåtanda och påhittighet som funnits i Stockaryd under de här åren.
Där anordnades det årliga metartävlingar vid sjön Rusken där första pris kunde vara en bil. Likaså karnevalståg genom byn med såväl lättklädda damer, ekor med fiskare i som Ingo Johansson i sin boxarring uppe på lastbilsflaken.
Idrottsintresset verkade ha genomsyrat Stockaryd under de här åren. På sommarhalvåret var det fotbollen, under vintern var det skidtävlingar som anordnades mest varenda söndag. Männen tävlade medan fruarna stod för marktjänsten kokade kaffe, bredde mackor och annat.
Siv Grönwald

-------------------------------------------------------------------