2017-08-23 SPF Seniorerna Orsa på Hemlig resa

SPF Seniorerna Orsa Hemlig resa onsdag 23 augusti 2017

Så var det dags för årets hemliga resa med 48 medlemmar som klev på bussen kl 08.00. Det var ett perfekt resväder och efter en dryg halvtimmes åktur var vi framme vid Söderås, en bit söder om Rättvik. Det var Owe och Inger Fredriksson, som under 25 år byggt upp en trädgård som folk från hela landet kommer för att besöka. Det är en lummig och mycket variationsrik trädgård med ett rikligt växtsortiment. Det sades att idag finns mer än 2000 olika växter. Som avslutning bjöds det på kaffe och bulle.

Färden gick sedan mot Falun där det gjordes ett stopp för toabesök och glassinköp. Via Hofors och åkte vi efter den storslagna vägsträckan med Storsjön på båda sidor om vägen innan vi kom fram till Årsunda Viking. Ett projekt som startade för 20 år sedan och skulle visa hur vikingarna hade det när det begav sig. Byggnader har uppförts, redskap och övrigt tidstypiskt hade samlats för att få rätta känslan. Vi blev guidade av vikingakvinnan Tyrhild, som berättade om vikingarnas fester och sammankomster. Hon berättade även hur man framställde järn, samt att anläggningen förutom att vara ett utflyktsmål med vikingaspel även hyrdes ut för olika fester mm.

När alla var samlade kunde vi åka vidare mot nästa stopp som även skulle vara dagens lunchstopp. Forshaga Värdshus stod väl rustade när 48 resenärer skulle bordsserveras. Maten bestod av sallad och bröd som samt varmrätt och därefter kaffe och kaka. Efter maten tog krögaren på Värdshuset, Johan Palmborg, till orda och berättade om alla bruken kring Forshaga och tillkomsten av Värdshuset. Det fins så mycket historia runt om i landet men resan blir alltid lite fylligare när man får den berättad för sig.

Mätta och belåtna påbörjades resan hem, men ett kaffestopp med blåbärskaka i Tällberg Kaffestuga och hemslöjd fanns redan inplanerat.

I ett huj var vi sedan i Holen där Orsasjön likt ett hav med silverpengar glittrade välkomnande. Applåder till Stefan som kört oss och till Kenneth och Margareta som ordnat till det.

Text Hasse Ekström, foto Hasse E och Karin O-H

 <<< Tillbaka