20230809 Sommarresa till Värnamo

Regn när vi startade, regn när vi kom hem. Och däremellan ....REGN!

Färden påbörjades redan vid 07.40 för de som steg på i Karlshamn och något senare i Hällaryd. Vi var 43 passagerare med folk från både Hällaryd Åryd, Bodekull och andra föreningar. 
Trots ihärdigt regnande var det ingen som klagade på vädret.

Första stoppet gjordes vid en rastplats lite söder om Rydaholm. På grund av vädret stannade vi kvar i bussen och lät oss väl smaka av det medhavda fikat.

Vi anlände ganska snabbt till Värnamo där första besöket var på Bruno Mathsson Center. Två kunniga och trevliga guider lotsade oss igenom utställningen. Alla har väl någon gång suttit i en kroppsformad stol med flätad sadelgjord. Det visade sig att han gjort så mycket mer. Guiderna berättade om Bruno och hans liv, och att han var en ganska udda person i samhället.
Flera av resenärerna tyckte att besöket var betydligt mer intressant än vad man förväntat sig.

Gästgivaregården i Värnamo bjöd på både en trevlig miljö och god mat.

Nästa besök gjordes på Vandalorum - en konst och designinstitution i Värnamo.
Den stora pågående utställningen var alster av formgivaren Lisa Larsson, för de flesta mest känd för sina lite klumpiga otaliga figurer i keramik.
Mindre känt för folk i allmänhet är nog Front, en av Sveriges mest etablerade designstudios. Medlemmarna fick 2023 års Bruno Mathssonpris. Deras Design by Nature var fascinerande, vilket märks på fotografens långa "radda" av kort. I mörkret låg tygstenar vilka fick olika mönster med hjälp av färgsättning.
Tredje utställningen hette Det Stora Gungflyet i Store Mosse Nationalpark, och var utformad av Amanda Cardell.

Sista anhalten var Sussies Café i Vittaryd. Där serverades kaffe och en stor bit ostkaka.
Flera av oss orkade inte med hela portionen, men gott var det!

Text och foto: Ingrid Andersson