Historik SPF Seniorerna Fruängen - Älvsjö

1988 Tisdagen den 22 mars bildas en ny SPF-förening i Fruängen av 76 medlemmar från SPF-föreningen i Brännkyrka. Antalet pensionärer i Brännkyrkaområdet har ökat kraftigt och det anses att pensionärer från Fruängen, Herrängen, Långbro, Långsjö och Västertorp kan mötas i en lokal i Fruängen.
Invigningsceremonin hålls i Fruängens Kyrkcentrums festsal och den nya föreningen antar namnet Fruängens SPF-Förening. Ganska snart förstår man att ett medlemsblad är värdefullt för medlemmarna. Sven Elebrandt, föreningens förste ordförande, presenterar ett förslag till ett medlemsblad, som får namnet HÖSTLÖVET. Första numret har fyra sidor och delas ut i slutet av mars.
Tillsammans med PRO disponerar man en lokal på Anna Sandströms Gata 1.
I slutet av året är man 131 medlemmar och årsavgiften är 85 kr.

1989 Börjar man med torsdagspromenader och bildar sångkören Eternellerna som flitigt uppträder på tisdagsträffarna. Man har studiecirklar, bridge och bordtennis. Samma år sparar man på foton från verksamheter och aktiviteter i fotoalbum som finns bevarade i vår lokal på Hanna Paulis Gata 13.
Den 4 april ändras namnet till Fruängens SPF Pensionärer.
Medlemsantalet är nu 185.

1990 I januari startar man med en form av väntjänst, dit medlemmar kan ringa om de är i behov av snabb hjälp.

1992 Väntjänsten utökas till Veteranringen som än idag ger många medlemmar trygghet genom daglig telefonkontakt. Den nya aktiviteten bingo blir snabbt populär och spelas varje måndagsmorgon.
Föreningen har nu 308 medlemmar och årsavgiften är 100 kronor.

1994 Månadsmötena flyttas till kyrksalen och Öppet Hus till festsalen.

1995 Föreningen byter i januari namn, denna gång till SPF Fruängen.
Man börjar med boule i liten skala.

1996 Årsavgiften är 140 kr och man är nu 429 medlemmar.

1998 Föreningen firar 10-årsjubileum och en jubileumsskrift ges ut. Skriften ger en bakgrund av föreningens verksamhet under de 10 första åren. En festmåltid avnjuts i Fruängsgårdens samlingssal. Speciellt inbjudna är representanter för Förbundet, Stockholmsdistriktet, Stadsdelsnämnden samt föreningens förste ordförande Sven Elebrandt som håller tal.

1999 Den nystartade qigong-kursen är populär och en ny aktivitet, sittgympa, tar sin början. Föreningen åtar sig enklare externa uppdrag, som utdelning av reklam, vilket stärker föreningens kassa samt som någon nyligen uttryckte det ”så roligt vi hade”.
Medlemsantalet är nu 516 personer och årsavgiften är 150 kronor.

2000 Alla möten från och med januari äger rum i Fruängens Kyrkcentrum. Det första mötet på det nya seklet samlar 206 deltagare, vilket är rekord. I HÖSTLÖVET publiceras namn på medlemmar som fyller 70, 80 och 90 år.

2002 Sammankomsterna i Fruängens Kyrkcentrum upphör i maj. Från och med september är alla möten i samlingssalen på Fruängsgården.
Vid årets slut är vi 594 medlemmar.

2003 En lokal på Hanna Paulis Gata 13 hyrs av en bostadsrättsförening och invigs den 3 juni. Lokalen är föreningens expedition men används också till olika sammankomster och aktiviteter. Höstens nyhet är pubafton med dans som uppskattas mycket. I fortsättningen är det pubafton varje vår och höst.
Årsavgiften är nu 180 kronor.

2004 Pysselgruppen startar sin verksamhet och vid jul- och påskträffar säljer de sina handarbeten och målade alster.

2005 Årsavgiften höjs till 200 kronor.

2006 Alla möten hålls i Vårfrukyrkan, Fruängen, på grund av en ombyggnad på Fruängsgården.

2007 På våren är mötena tillbaka på Fruängsgården.

2008 Föreningen fyller 20 år den 22 mars. Tidpunkten infaller mitt i påskhelgen och man firar i dagarna tre. Den 18 och 25 mars med kaffe och tårta och den 2 april med en jubileumslunch till vilken gäster från Förbundet och Stockholmsdistriktet är inbjudna.

2009–2010 Föreningen fortsätter med sina traditioner som tisdagsmöten, utflykter, pubafton, sillunch, luciatåg och jullunch. Evenemangen är välbesökta och vi är omkring 570 medlemmar.

2011 Ledarbrist gör att sångkören Eternellerna slutar med sin verksamhet och detsamma sker med pysselgruppen. Även bingo och sittgympa upphör.
Vi är 539 medlemmar.

2012 Fem styrelseledamöter avgår samtidigt vid årsmötet i februari efter lång och trogen tjänst. Valberedningen har svårt att hitta nya villiga krafter.

2013 Föreningen firar 25-årsjubileum med en fin lunch på Fruängsgården och med inbjudna gäster från Stockholmsdistriktet och stadsdelsförvaltningen Hägersten-Liljeholmen.
Samma år höjs årsavgiften till 250 kronor.

2014 På våren introduceras för första gången en mingelafton där nya och gamla medlemmar har möjlighet att under lättsamma former bli bekanta med varandra.

2015 Vi har minskat till ca 480 medlemmar.

2016 Den 1 december lägger Förbundet om sina datasystem för medlemsregister och hemsidor som då tyvärr drabbas av stora uppstartsproblem.

2017 Systerföreningen SPF Seniorerna Hägersten Liljeholmen går samman med SPF Fruängen och vi blir ca 675 medlemmar.

2018 Föreningen firar sin 30-åriga tillvaro med en 3-dagarsresa till Oslo och Köpenhamn samt en jubileumslunch på Långbro Värdshus.
På årsmötet ändrar föreningen namn till SPF Seniorerna Fruängen-Liljeholmen.

2019 Systerföreningen SPF Seniorerna Brännkyrka Älvsjö går samman med SPF Seniorerna Fruängen-Liljeholmen.
Medlemsantalet är nu 1 037.

2020 Vid årsmötet ändrar vi namn till SPF Seniorerna Fruängen-Älvsjö. Covid-19 gör att stora delar av föreningens program ställs in. Fruängsgården stängs av smittskyddsskäl.

2021 Covid-19 håller verksamheten på sparlåga och endast vissa utomhusaktiviteter som vandringarna kan genomföras.

2022 Under en senare del av våren börjar vi med månadsmöten och studiebesök igen. Covid-19 klassas inte längre som en pandemi.

2023 Vid årsmötet den 28 februari väljs Karin Hagy till ny ordförande.

Utöver de ovan nämnda aktiviteterna har föreningen även organiserat ett stort antal bussresor inom och utanför Sverige, båtresor över Östersjön till våra grannländer samt oräkneliga besök på teatrar, museer, konst­hallar, kyrkor, trädgårdar och industrier. De vanliga månadsträffarna med kaffe och dopp innehåller inte enbart underhållning med musik, sång och föredrag, utan är ibland även informationsmöten med föreläsare från stadsdels­nämnden, äldre­vården, sjukvården, polisen och andra samhällsinstanser.