Anteckningar från gårdsråd Ekhagen 29 januari 2024

Deltagare: Enhetschef och aktivitetsansvarig från Ekhagen, två representanter från SPF Seniorerna Gnestabygden och två från PRO Stjärnhov. Tyvärr kunde ingen boende närvara.

Renovering fortgår på Ekhagen och nu står kök på avdelningarna Gul och Blå på tur i slutet av februari.

På helgerna dukas frukostbuffé i stora matsalen så alla boende kan äta gemensamt i matsalen mellan klockan 08.00-10.00. Det genomförs även organiserade aktiviteter under helgerna, t.ex. spel, promenader, högläsning, bingo mm. Musikunderhållning en gång i månaden. Finns nu två aktivitetssamordnare.

Under 2023 fokuserade personalen mycket på bemötande, kommunikation, information samt respekt mellan varandra. Detta fortsätter även under 2024. På planeringsdagarna under mars månad 2024 ligger fokus på värdegrund, medarbetarundersökningen och förbättringar i verksamheten.

Tisdagen 20/2 går kostombuden en utbildning i konsistensanpassad kost. All personal får inkontinensutbildning 15/2 och en munvårdutbildning i april.

Ekhagen erbjuder träffpunktsverksamhet för boende på Ekhagen och hemtjänsttagare i Björnlunda hemtjänst. Målsättningen är att skapa trivsel, engagemang, samhörighet och bryta ofrivillig ensamhet. Träffpunktsverksamheten är öppen tisdagar och torsdagar klockan 09.00-14.00.

Vi får en genomgång av brukarundersökningen från 2023 och 91 % är mycket nöjda, ganska nöjda med Björnlunda hemtjänst. Boende på Ekhagen är 80% mycket nöjda, ganska nöjda med sitt äldreboende.

Vi pratade om ensamhet bland boende då alla får inte besök av anhöriga eller vänner. Det finns önskemål om frivilligverksamhet, (vän) som kan komma till Ekhagen för att besöka någon eller några, bara prata lite eller kanske gå en promenad.

Tillsammans pratade vi även om bristen på parkeringsplatser på Ekhagen och att lokalerna för hemtjänsten börjar bli för små. Personalstyrkan växer i takt med att det blir flera som nyttjar hemtjänsten. Ny lokal söks för hemtjänsten i Björnlunda eller Stjärnhov.

Ekhagen är en äldre byggnad och tyvärr är det lång väntetid för att få även mer allvarliga brister i fastigheten åtgärdade. Osäkert om det genomförs kontinuerliga besiktningar. Det är en fråga som vi tar upp på nästa möte i pensionärsrådet. 

Datum för årets återstående gårdsråd är den 20 maj, 26 augusti och 11 november.

Ulla-Britt o Ann-Sofie

Tillbaka