Sammanfattning av möte den 24 februari 2023

Vid mötet närvarade såväl personal som boende och företrädare för PRO Gnesta och SPF Seniorerna Gnestabygden.
 
Vi blev alla varmt välkomnade av Strandhagens chef och detta var det första Gårdsrådsmötet sedan pandemin startade i mars 2019. Han berättade hur de arbetat under pandemin utifrån de  regler och förhållningssätt som regionen och myndigheter beslutade löpande. Det gjordes nya upphandlingar av bl a Socialstyrelsen och regionen tillsammans för att täcka alla möjliga behov av skyddsutrustning. 
 
Initialt infördes besöksförbud men sommaren 2020 gick det bra att träffas utomhus även om det fanns viss begränsning beträffande antal samtidiga besök hos samma boende. Under hösten flyttade besöken inomhus i en stor lokal med plexiglas som skydd för smitta och med samma antal samtidiga besökare. Under våren 2021 kunde besökarna komma till de boendes hem men fortfarande med ett begränsat antal besökare vid varje tillfälle.
 
Alla som bor på Strandhagen har precis som andra äldre personer fått samma erbjudande om att få de 6 sprutorna mot covid. Men det har givetvis varit frivilligt som för oss alla.
 
Aktiviteter för de boende har fått bli mer individanpassade såsom allsjung, bingo och olika webbaserade aktiviteter. Men nu kan aktiviteter ske i grupp. Under vår, sommar o höst sker mer aktiviteter utomhus t ex trädgård, korvgrillning, glassbar och boule. De har haft hästbesök i trädgården liksom musik- och sångunderhållning. De bokar genom Sörmlands Scenkonst varje termin. Vid vårt besök fanns en utställning från Sörmlands museum placerad på Strandhagen som heter Syskrinet. Därefter kommer utställningar om att äta och om lumpen att visas där.
 
Restaurang Strandhagen är öppen vardagar utom onsdagar och de boende väljer själva om de vill äta på restaurangen eller i matsalen där de bor. Maten lagas på plats av kostenheten som även lagar till Träffpunkten, kortvård, växelvård samt till Violen.
 
Kommunens demenssamordnare berättar om sitt uppdrag att stötta omvårdnadspersonal och anhöriga. Det sker även samarbete med biståndshandläggarna, vårdcentralerna och regionen. Arbete pågår också med Silviahemscertifiering som sker under sensommar eller tidig höst på Strandhagen och Demensdagvården Strandhagens brygga. 
 
All personal utbildas i Silviahemmets vårdfilosofi under tre dagar. Det kommer att utses två reflektionsledare i varje arbetsgrupp som kommer att ha reflektionstillfällen med sina kollegor var sjätte vecka. Allt avslutas med kunskapstest. Certifieringen gäller i 3 år och behöver kontinuerligt uppdateras. Detta finansieras med statsbidrag.

Tillbaka till gårdsråd.