Resa till Rydal 2017

  • Angela berättar om Värdshuset Spinnaren.
  • Intendenten på Rydals museum berättar om Spinneriets betydelse för orten.
  • Curt demonstrerar ett "bomullskardband".
  • Vem spanar in vem på bröderna Lindbergs konstutställning?
  • Blir det någon affär på Ekelunds?
  • Angela berättar om Värdshuset Spinnaren.
  • Intendenten på Rydals museum berättar om Spinneriets betydelse för orten.
  • Curt demonstrerar ett "bomullskardband".
  • Vem spanar in vem på bröderna Lindbergs konstutställning?
  • Blir det någon affär på Ekelunds?

SPF Seniorernas resa till Rydal januari 2017

Vi får uppleva ett stycke industrihistoria vid vårt besök i Rydal i Marks Kommun.
Här fanns ett stort spinneri verksamt under perioden 1853 – 2004. I Rydals Museum är industrilokalerna väl bevarade. Här står fortfarande de imponerande spinnerimaskinerna uppställda och man demonstrerar fortfarande hur bomullen blir till garn. Den processen sker i ett antal moment och det är fascinerande att se hur ingenjörskonsten på den tiden kunde skapa maskiner som med stor hastighet och precision fick fram de finaste trådar. Vi funderar dock på hur arbetsmiljön var med höga ljudnivåer och dammig luft. Vi blir utmärkt guidade av museets intendent Christina Shearer och Käby Bengtsson, som faktiskt var verksam som maskinskötare vid fabriken när den lades ner 2004. Tack för den fina guidningen!
De stora ytorna i den gamla fabriken utnyttjas också som utställningslokaler för bland annat konst. Vid vårt besök visas en utställning med tvillingbröderna och konstnärerna Johan och Mikael Lindberg, som i färgsprakande verk väcker vår uppmärksamhet. Vidare i huset har Hantverksgruppen Akleja en butik som är rik på lokala hantverkares alster. Det skapar köplust hos en hel del av oss.
Redan före vårt besök på Rydals Museum fick vi en kulinarisk upplevelse på Värdshuset Spinnaren. Där hade ägaren Angela Liljenberg dukat upp en delikat sopplunch (fisk- alt ärtsoppa) kompletterad med pannkakor och kaffe. Angela berättade också om husets historia som helt naturligt följt spinnerifabrikens. Villan har varit disponentbostad fram till 1954, men har också under perioder varit matsal åt de anställda på fabriken. Angela och hennes dotter har renoverat och också inrett några hotellrum i byggnaden. Detta var verkligen en upplevelse i en anrik miljö. Tack för det Angela!
På vår hemresa gör vi också ett stopp hos Ekelunds väveri i Horred. Här vankas det fika och en läcker butik med mycket av Ekelunds väl kända produkter. Alltså blev det tillfälle till shopping och en och annan duk, löpare eller handduk fick följa med oss hem.
Alla vi 42 deltagare framför också vårt varma tack till Jörgen på Okome Buss för en, som alltid, lugn och säker tur. Det är dock första gången vi åker med Jörgen som solen inte skiner, men bussen var ju ändå fylld med 42 strålande solar!
Hans Carlsson