Aktuellt

Uppdaterades: 07 april 2021

 ===============================================================

Så avslöjar du blufferbjudanden

Här är några frågor som du kan ställa till dig själv. På så sätt kan du avslöja bluffen och minska risken för att hamna i problem.
1. Låter erbjudandet för bra för att vara sant?
Då är det förmodligen det. Ofta hamnar du i en prenumeration eller ett dyrt abonnemang som är svårt att komma ur.
Till exempel: Du får ett sms med erbjudande om att köpa en iPhone för 19 kronor. Eller ett mail med erbjudande om provpaket där du endast beta lar för porto.
2. Är det för enkelt?
Till exempel: Du ser reklam på Facebook där IKEA lottar ut presentkort à 10 000 kr. Det enda du behöver göra är att gilla inlägget och skriva ditt namn i en kommentar.
3. Gäller erbjudandet bara under en begränsad tid?
Det här är ett knep som många bluffar utnyttjar. Det kan stå att det endast finns 23 varor kvar eller att rabatten endast gäller fram till midnatt.
Om tiden för att ta del av erbjudandet är begränsat blir vi stressade och då riskerar du att klicka på köpknappe n utan att tänka dig för.
4. Innehåller mailet/annonsen/hemsidan många stavfel?
Då har förmodligen en dator översatt en text från engelska eller ett annat språk. Ett klassiskt exempel är att du får ett mail från en vän som har fastnat utomlands och behöver pengar för att ta sig hem till Sverige igen.
5. Är företaget seriöst? Vågar jag handla från deras hemsida?
a. Sök på företagets namn på exempelvis Google. Är det många som är missnöjda med företaget kommer det att synas.
b. Har företaget tydliga kontaktuppgifter m ed telefonnummer, mailadress och postadress? Om de bara har ett kontaktformulär kan det vara en bluff.
c. Är priserna konstiga kan det vara en bluff. Exempelvis 98,56 kronor eller att allt på
hemsidan på rea.

Var försiktig även med okända telefonnummer med utlandsprefix.

===============================================================

TILLSAMMANS I KRIS

Vi kan göra din tillvaro mer hoppfull och enklare. Detta genom att erbjuda praktisk hjälp och medmänsklig kontakt, till dig över 70 år eller i riskgrupp. Röda Korset samordnar insatserna med hjälp av frivilliga och föreningslivet i Uppsala.

Handla mat, apotek och post, promenadsällskap, rasta hunden, stöd i sorg, medmänskliga samtal.

Vill du ha hjälp?
Kontakta oss på:
hjalpinsatser.uppsala@redcross.se

018-14 32 17
Bemannas av Röda Korset och Svenska Kyrkan

 ===============================================================

Uppsala kommuns träffpunkter är stängda även för utomhusaktiviteter tills vidare. 

För närmre information gå till Uppsala kommuns hemsida uppsala.se. Se där Stöd och omsorg med fliken Äldreomsorg och senior. Där finns Träffpunkter och dagverksamhet. Klicka där på Träffpunkter för dig över 65 år eller gå direkt via länken: Träffpunkter för dig över 65 år. Välj där den träffpunkt som du är intresserad av.

Anmälan till aktiviteter på Ramund, Dalgatan 3 görs kl. 13-14 på tel. 018-727 64 14. Till aktiviteter på Storgatan 11 anmäler man sig på tel. 018-727 75 90 också kl. 13-14. OBS! Träffpunkterna är stängda för aktiviteter inomhus tills vidare.

===============================================================

 Läs om vad du bör tänka på i dessa tider på Krisinformation.se.

 ===============================================================

Hjärnkoll erbjuder gruppsamtal med anledning av Coronaviruset. Läs mer om detta nedan:

Hej!
Möter du äldre personer som känner sig oroliga eller isolerade med anledning av coronaviruset? De kan i så fall ha nytta av gruppsamtal via telefon.

Som en följd av pandemin har många mötesplatser för äldre tvingats ställa in sina aktiviteter, och samtalsgrupper som Vi pratar om livet är tillfälligt vilande. Detta, tillsammans med oron för covid-19, kan få stora konsekvenser för den psykiska hälsan i och med oro och isolering.
För att motverka detta startar Hjärnkoll därför gruppsamtal på telefon, där äldre får möjlighet att prata om sitt mående med andra i samma situation. Gruppsamtalen består av tre till fem personer från samma ort och leds av Hjärnkolls seniorambassadörer som själva har erfarenhet av oro eller ångest. Genom att hålla grupperna lokala hoppas vi att vi kan bidra till att utöka deltagarnas sociala nätverk.
Så här går det till:
1. Mejla senior@hjarnkoll.se för att få förslag på dag och tid för gruppsamtalet.
2. Bjud in tre till fem seniorer (70 år och äldre) som du tror kan må bra av att delta.
3. Skicka deras namn och telefonnummer till oss så ringer samtalsledaren upp när det är dags.
Gruppen hörs en gång i veckan i fyra veckor, och varje samtal är ca 60 minuter långt. Samtalsledaren har utbildats för att säkerställa att samtalet avslutas i positiv anda. Gruppsamtalen är gratis.
Vill du veta mer?
Hör av dig till mig, projektledare Marie Milling, på senior@hjarnkoll.se eller 070-745 96 17, eller läs mer om seniorambassadörerna på www.hjarnkoll.se/senior.

 

Publicerades: 25 januari 2017 Uppdaterades: 07 april 2021