KTH - Kungliga Tekniska Högskolan


Studiebesök 2022-11-29

En samling SPF-are från Väsby var den 29 nov. på studiebesök på vår Kungliga Tekniska Högskola. Efter en stunds väntan på sjuk guide kom en ersättare. Han gav oss en mycket trevlig visning av KTH, så den sjuka ordinarie kan inte ha varit bättre. Han delgav oss skolans historia från begynnelsen 1827 och fram till idag. Skolans motto är Vetenskap och Konst. Slående är hur stor skolan är och hur kända konstnärer fått vara med och smycka lokalernas väggar och tak. Vi tittar bl.a. på flera verk av Milles, Ivar Johnsson, Axel Törneman och Einar Forseth. Visningen varade 1½ timma och var myckt givande. KTH:s byggnader på Valhallavägen på Norra Djurgården i Stockholm är praktfulla och byggnadsminnesmärkta - tack och lov . 

Skolans mål:
Tillsammans med näringsliv och samhälle arbetar KTH för hållbara lösningar på några av mänsklighetens största utmaningar: klimatförändringar, framtidens energiförsörjning, urbanisering och livskvalitet för en snabbt växande, åldrande befolkning.

Forskningen och utbildningen omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. Det innovativa klimatet främjar mångsidiga lösningar och utbildningarna skapar en ny generation ingenjörer, arkitekter och lärare.

Skolans data:
Arkitektutbildning och 17 civilingenjörsutbildningar
13 524 helårsstudenter, 35 procent kvinnor och 65 procent män
1 657 aktiva forskarstuderande
2 781 nybörjare på civilingenjörs-, arkitekt- och högskoleingenjörsutbildningarna
1092 nybörjare på teknisk basutbildning
4 051 årsarbetskrafter (5 197 anställda) 1 648 kvinnor och 2 403 män, varav
335 professorer, 65 kvinnor och 270 män
290 lektorer, 76 kvinnor och 214 män

Bilder

Här kan du läsa mer om KTH