Hjälmare kanal

Onsdag 14 sept. gav sig 46 st morgonpigga SPF:are iväg mot Hjälmare kanal. Vår trygga och trevliga chaufför Claes tog oss via Frösvi, där vi serverades bussfika, och Västerås till Gravudden, utanför Arboga. Vi gick ombord på M/S Gustaf Lagerbjelke med kapten Janne och hans besättning.

Vi guidades genom kanalen, som byggdes mellan åren 1623-1639, med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm och vidare ut i Östersjön. Kanalen är Sveriges äldsta byggda vattenväg. Totalt 13.700 m lång, varav 8.500 m är grävd kanal. Totala fallhöjden är 22 m, 9 handdrivna slussar på 5 ställen. Hällby består av 3 slussar och fallhöjd på ca 8 m.

Bitvis kantas kanalen av ek och lärkträd för att hålla vattnet borta från att tränga in i markerna. Ställen där kanalen är högre än marken är ekpålar nedslagna för att hindra vattengenomträngningar.

Efter en god lunch ombord, var vi framme vid Notholmen, där Claes och bussen väntade på oss för vidare färd mot Grönsöö slott.

Vi välkomnades av slottsparet von Ehrenheim, Jacob och hustrun Bessan.

Jacob berättade om slottets historia. Det byggdes år 1607-1611 av Riksrådet Johan Skytte, han uppförde slottet till sitt hem, men samtidigt för att visa sin ställning, som blivande lärare till Gustav II Adolf. Fam. Skytte ägde slottet i 3 generationer, under hela 1600-talet. Slottet har en mycket spännande historia.

Det har varit i familjen von Ehrenheims ägo i 200 år och drivs i dag av familjen och Grönsöö kulturhistoriska stiftelse.

Gruppen delades, ena delen gick med Bessan till museet och fotoutställningen. I museet beskådades vagnar, slädar och handverktyg som använts på gården genom tiderna. En utställning om slottets tidiga 1600-tals historia. Leksaker som funnits på gården, bl.a. ett stort dockskåp från 1890-talet.

En humoristisk fotoutställning av Jan Lewenhaupt, naturfotograf och jägare i över 40 år.

Andra delen gick med Jacob för en guidad visning i slottet.

Jacob berättade att halva nedervåningen i slottet är privatbostad för familjen, den fick vi inte besöka. Övriga slottet består av salonger en med takmålning från 1600-talet, välbevarade inredningar, porträttgalleri och ett ansenligt bibliotek.

Grönsöö slott har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. Det är ingen särskild person som har samlat föremål, utan allt är ärvt i långa arvslinjer av familjer som bott och verkat på slottet.

Vi samlades för kaffe och en riktigt god kanelbulle i gårdens gamla brännvinsbränneri också det från 1600-talet.

Grönsöös slottsträdgårdar anlades år 1623 av Karl IX:s hovträdgårdsmästare. Än idag odlas äpplen på samma plats i Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Äppelmusten, kallad Grönsöömust, säljs i butiken på gården och även i butiker utanför gården, Systembolaget och en del restauranger.

Efter en trevlig och fin dag på kanalen och slottet, startade vi vår hemfärd mot Väsby.
// Inga-Lill R.