God och nära vård

Läs om hur vi jobbar med God och Nära Vård

Mer samverkan behövs i genomförandet av God och nära vård!

Vid ett möte med våra representanter i pensionärsråden och politiker ansvariga för vårdcentralerna (Ann-Cathrine Rothlind) och samverkan mellan region och kommunerna om sjukvård (Helena Koch) framkom varför genomförandet av reformen inte har märkts hos våra medlemmar. En hel del medel som staten har pumpat in till regionerna har inte gått till vårdcentralerna eller till kommunernas hemsjukvård utan till specialistvården.

Vi ställde krav på medverkan i förändringsarbetet. I regionen och i kommunerna finns ett nätverk som samordnar och arbetar med God och nära vård. En möjlighet är att tillsätta referensgrupper såväl i regionen som i kommunerna, som skulle kunna bemannas av våra representanter i pensionärsråden. En av samordnare från Nyköping (Linda Svensk) skulle välkomna en medverkan från vår sida.

Andra saker som togs upp var tillgängligheten när det gäller vårdcentralerna. Från regionhåll finns planer på att ha en väg in i stället för att inte komma fram när man söker kontakt. En fråga från våra medlemmar, som är högprioriterad och där vi kommer att bidra med konkreta förslag. Det handlar också om öppettider på vårdcentralerna och hur behoven ser ut efter kl 17. Är akuten enda alternativet?

Fast läkar- eller vårdkontakt för de som har flera diagnoser och flera läkemedel behöver prioriteras.

Vi behöver bli mer delaktiga i utvecklingen av digitala tjänster och särskilt när det gäller användarvänlighet.

När det gäller hälsofrämjande aktiviteter behöver regionen bli bättre när det gäller fallprevention. Vi nämnde forskningsprojektet Fall-Fitness som startar i dagarna. Vidare att vi själva satsar på utbildning av ledare i Passion för livet som kommer att leda möten med medlemmar om saker som påverkar fall.

En fråga som togs upp är om styrningen av vårdcentralerna uppmuntrar chefer att ta steg i genomförandet av reformen eller om man konserverar gamla beteenden. 

Slutligen var den samlade gruppen överens om att samarbetet mellan råden behöver starta och bedrivas på hemmaplan och även vid kommande sammankomster.