SPF Dalbybygden

  OBS! OBS! pga coronaviruset kan våra evenemang ändras med kort varsel. Kolla hemsidan

  Den blomstertid nu kommer... Träffpunkten stängd till 19 juni

  Cykling, ny tur tors 11 juni Samling mack, gamla Veberödsv KL 13.00

  Bussutfärd till Backåkra framskjuten till 25 aug för info kontakta Märta

  Läs mer

  Värmland,Dalsland,V-götland Bussresa 30/6-3/7, INSTÄLLD

  läs mer

Cykling 27 maj

SPF pensionärerna fortsätter att aktivera sig. Denna gången den 27 maj träffas vi på ST1 macken för en cykeltur i det fina försommarvädret. Ett tjugotal entusiaster under ledning av Jan/Ann-Kristin, Ingrid F och Lars-Olof ser fram emot cykelturen som går mot Södra Sandby. Halvvägs till S Sanby viker vi av mot Tvedöra.

Cykling

Igår den 12 maj samlades ett femtontal cyklister på Alba P för att cykla en tur tillsammans med Jan/Ann-Kristin, Ingrid F och Lars Olof. Vi stannade för fika i Björkens dal i Hällestad. Precis som vi slagit oss ner för att njuta av vår medhavda matsäck, öppnade sig himlen och vi fick en rejäl dusch av hagel!

Guidad busstur, det nya Lund

Vi började bussturen med att Björn Abelsson från byggnadsnämnden berättade om vilka planer som diskuteras för Dalby i framtiden. Därefter åkte vi en liten tur genom den nyaste bebyggelsen i Dalby. I Lund besökte vi bl a Brunnshög, Nöbbelöv, Stångby, Ideon och Klostergården. Under hela turen berättade Björn kunnigt och intressant om planerna för de olika stadsdelarna, både i en nära framtid och i ett 30-årsperspektiv. Man vill undvika att bygga på "den goda jorden" och försöker i stället hitta möjligheter att förtäta befintliga bebyggda områden. Vi hann också med en stärkande fika på Mormors Café. Text, foto: Ingrid Rasmusson

Chokladbutiken

Besök på Chocolateria Hovby Nr 9, i Lund. Den 27februari var vi 15 deltagare som var på chokladprovning och hälsades välkomna av Mimmi, ägaren till Hovby nr 9 i Lund. Hon berättade om Chokladens ursprung, som är Mexiko, där man började tillverka choklad på 600 talet. Kakaoträdet, c:a 5-7 meter högt, växer vid ekvatorn där temperaturen är 2024 grader året runt. Frukterna växer direkt på trädets stam. Första chokladen kom till Europa på 1700 talet och den första chokladkakan gjordes i Paris år 1847. Vi fick smaka ca 8 olika smaker från 100-43 % kakao innehåll. Det var choklad från Venezuela, Vietnam, Ny Guinea, Jamaica och Ecuador. Vi konsumerar ca 7,5 kg choklad per/person och år här i Sverige. Vi hade en mycket trevlig kväll och fick dessutom veta att choklad är både gott och nyttigt. Bo Nolgren

Förbundet uppvaktade Centerpartiet med krav för en bättre äldreomsorg

Eva Eriksson och Gösta Bucht lyfte i ett möte med Centerpartiet förbundets krav för en bättre äldreomsorg samt riskerna för seniorers psykiska hälsa som följd av rekommendationerna för 70-plussare.

Nyhet: Hjälp och vägledning med digitala betalningar

Betalningshjälpen.se är ett nytt initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker. Hit kan du som senior vända dig för att få hjälp och svar på betalningsrelaterade frågor.

Positivt med pensionstillägg men inte tillräckligt

SPF Seniorerna har tillsammans med övriga seniororganisationer lämnat in ett remissvar om förslaget om ett inkomstpensionstillägg. Det är ett litet steg mot en högre allmän pension, men långt ifrån tillräckligt.

Webbmöte med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) om äldreomsorgen

Förbundsordförande Eva Eriksson deltog på tisdagen 2 juni i ett webbmöte om äldreomsorgen med representanter för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Kalldusch: 600 kronor lägre pensioner nästa år

Stora grupper pensionärer kommer sannolikt att få mindre i plånboken 2021. För många 600 kronor mindre i månaden.

Som på bio – fast hemma!

Seniorens filmkritiker Jeanette Gentele tipsar om filmer att se hemifrån på teven, datorn eller plattan.

Din apoteksfullmakt kan sluta gälla

Får du hjälp att hämta ut medicin? Nu måste ditt ombud godkänna att hens uppgifter sparas hos E-hälsomyndigheten. Annars avslutas fullmakten.

Så klarar vi coronatiden

Inte vara där det är mycket folk, inte träffa barn och barnbarn, inte träffa vännerna. Hur tar man sig igenom det här? Vi har pratat med fyra seniorer.

Årsrika en ryggrad i föreningarna

De unga pensionärerna är en mycket viktig grupp för det svenska föreningslivet. Det visar nya siffror från SCB.

Gå till nyhetsarkivet

Aktuella kampanjer från vårt förbund

Annonser