Externa Aktiviteter

Den här sidan tar upp aktiviteter som inte är kopplade till föreningens ordinarie program utan kan t ex vara inbjudningar från utifrån kommande aktörer.

Fritidsbanken Jönköping söker händiga, pyssliga och sociala pensionärer.

Mer info läs här!

 

Anhörigstöd, Jönköpings kommun informerar om hur du kan söka anhörigstöd.

Mer info läs här!

En dag med fokus på seniorernas kraft

En befolkning som blir allt äldre brukar beskrivas som en utmaning för välfärden. Men seniorerna är också en grupp med stora resurser som fokuserar på att leva ett bra liv med bland annat träning och meningsfull tillvaro. Det var tydligt när Region Jönköpings län och länets kommuner bjöd in till en strategidag i början av maj.

Jönköpings län ska vara den bästa platsen att åldras på. Den visionen genomsyrar det arbete som både Region Jönköpings län och länets kommuner arbetar utifrån. Vägen dit innehåller många delar och möjligheter.

Hälsa är en viktig del i detta, konstaterade Rachel De Basso (S) regionråd och ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård, och Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping och ordförande i primärkommunalt samverkansorgan, PKS, när de gemensamt satte tonen för dagen genom att betona vikten av hälsa – att man ska leva ett bra liv hela livet.

Viktigt samarbete för seniorer
Samarbete är förstås viktigt. Om alla de samarbeten som finns, mellan Region Jönköpings län och länets kommuner, och behovet av fokus på hälsa och sjukvård, berättade flera företrädare från de olika organisationerna.

Under dagen bjöds deltagarna på en lång rad inblick i vad hälsa kan betyda ut ett seniorperspektiv.

Dagen moderator, Boel Andersson-Gäre, berättade om sin bakgrund som barnläkare och förmånen att kunna följa barn och deras familjer över tid och hur barnens hälsa kan grundlägga hälsan för resten av livet.

Som senior finns det många sätt att skapa en meningsfull tillvaro. Ewert och Inger Friberg berättade om sitt arbete som volontärer på Erikshjälpen.

”Volontär gör skillnad”
– Att vara volontär skapar mycket meningsfullhet genom att man gör skillnad och nytta på olika sätt. Man träffar väldigt många människor från olika kulturer och över generationsgränser. Det innebär också mycket gemenskap och ”det blir ett lyft för livet”, konstaterade de.

Att bryta den ofrivilliga ensamheten kan vara en annan viktig aktivitet.

Att bryta ofrivillig ensamhet
Ulla Darvall, berättade om det treåriga projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden som sker i samverkan mellan fyra pensionärsorganisationer för att hjälpa dem som vill bryta sin ofrivilliga ensamhet att hitta olika aktiviteter i Jönköpings län. Via en lång rad kanaler försöker man förmedla kontakter, med allt ifrån promenader till olika projekt.

Träning viktigt för seniorer
För många seniorer är fysisk träning en regelbunden aktivitet. Anna Jonsell berättade om hur de, som så många andra seniorer, tränade på gym och trivdes med det när pandemin plötsligt slog till. Att sluta träna var inget alternativ utan man tog saken i egna händer och startade på eget initiativ en grupp som ville fortsätta träna. En personlig tränare håller i träningen och skräddarsyr träningen utifrån de små skavanker man kan få med åren. De är nu flera grupper som tränar på olika ställen.

Som senior kan det förstås vara lika trögt som för yngre att komma igång med träning.

– ”Minera” ditt hem med små träningsstationer och ta tillfällena i akt i varje tillfälle. Ser man en hiss, ta trappan, sitt aldrig i väntrum utan stå och vänta. Varje gång man borstar tänderna är det dags för tåhävningar. Man blir verkligen lycklig av att träna – efter varje pass upplever man ett litet lyckorus, tipsade Bo Levinsson.

Existentiella samtal skapar värde
Hälsa har också en existentiell dimension. Eivor Blomqvist, senior men tidigare, och under många år, sekreterare i Region Jönköpings läns etikråd, berättade bland annat om de existentiella samtal som genomförs i grupp och med hjälp av olika kort med frågeställningar. Samtal som i sin tur skapat mycket värde.

Hon liknade frågan om existentiell hälsa med en stormfälld skog:

– Vilka träd är det som står kvar efter stormen bedarrat? Tall eller gran – jo, det är tallen. Och varför det? –Jo, för att de har de djupaste rötterna.

”Ta vara på lyckan”
Att ta vara på lyckan och tänka på framtiden, var två teman för Elsa Ask, från Passion för livet, som också berättade om denna satsning.

– Grotta inte ner dig i det som varit! Titta inte för mycket i de gamla fotoalbumet - Tänk framtid!
Värna om lyckan! Lycka är kortvarig och kan ibland passera snabbt – så det gäller att fånga den. Det är aldrig för sent, konstaterade Elsa Ask, som också slog ett slag för digitalisering och berättade om sina egna digitala kontakter med vänner, DDM, daglig digital motion!

Digitalt deltagande blev det också när läkaren, debattören och författaren Stefan Einhorn kopplade upp sig och talade om Konsten att göra skillnad, med slutsatsen att vi njuter av att vara goda människor.

"Vi ljuger regelbundet"
Det blev både släkthistorier och lösning av dilemman, samtidigt som Stefan Einhorn slog fast att vi ljuger regelbundet. Den vanligaste lögnen – ”Tack, jag mår bra”, tätt följt av ”Jag ringer dig”.

Men att må bra är en viktig del i seniorernas kraft. Allt ifrån att som patient lära sig mer om den överenskommelse som ska finnas med hälso- och sjukvården, patientkontraktet, till att få verktyg för att ta mer ansvar själv för sin hälsa.

– Inom hälso- och sjukvården och omsorg behöver vi bättre förstå det levda livet så att vi kan anpassa vår organisation till det, konstaterar Anette Nilsson, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Jönköpings län.

– De äldre är en resurs och kraft som gör mycket för sin egen hälsa. Vi måste betrakta seniorerna med ”möjlighetsglasögon”, säger Ulrika Stefansson, utredare i äldrefrågor inom Region Jönköpings län.

Läs mer om Arvsfondsprojektet att bryta den ofrivilliga ensamheten:

www.gemenskap.org