KPR 20 september 2017

Minnesanteckningar från möte i Vård- och Omsorgsrådet med KPR 20 september 2017

Förvaltningen informerar:
Man tittar på vad som kan göras för att minska på socialens underskott i budgeten och för att minska på personalens arbetsbelastning t.ex. flyttstäd av anhöriga, särskild kökspersonal, användning av teknik.
Man vill vara en attraktiv arbetsplats för att få behålla personal och för att rekrytera personal.
Per Thudeen ny socialchef presenterade sig. Har arbetat på tjänsten i 3 veckor. Bor i Mjölby med fru och två barn. Har tidigare arbetat som ekonom i Tranås. Kommer nu från en tjänst i Linköping.
Per anser att arbetet som socialchef består av tre block:
1 Ekonomi, där man arbetar med kontroll och styrning.
2 Personal; socialtjänsten ska vara en attraktiv arbetsgivare, vara rädd om personalen så den stannar kvar vilket ger kontinuitet.
3 Verksamhet, där Råsvägen är en stor händelse. LSS-bedömningar (enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) där vårdtagare har fått avslag eller neddragning av assistansersättning från Försäkringskassan. Hur vet vi att verksamheten är av god kvalitet? Vad är god kvalitet?
Attraktivt arbete = ett arbete att längta till.

Gamla folkhögskolan blir ny lokal för hemsjukvård, hemtjänst.

Anbud Råsvägen, 5-6 anbudsgivare har visat intresse.

Parkgården fungerar som dagverksamhet och som avlastning helger för funktionshindrade barn och ungdomar. Lokalerna är slitna, man tittar på andra lokaler för verksamheten.

Martina Stoltz, projektledare för larmuppdatering i kommunens äldreomsorg.
Larmuppdatering ska ske på alla särskilda boenden. Uvaberg är klart, nu pågår arbetet på Östanå. Vad är det för teknik? Allt går mot Wifi, smartphones. Tekniken används som rörelselarm t.ex. mot säng nattetid, trygghetslarm med eller utan tal, utgångslarm (man kan se vem som gått ut genom dörr eller grind ), överfallslarm för personalen m.m. Om en personal vistas i ett rum hos en vårdtagare kan övrig personal se i vilket rum det är och slipper då leta.

Bertil Fång, räddningschef informerade om individanpassat brandskydd.
Antalet dödsfall på grund av brand har minskat i landet. Man arbetar med att öka medvetenheten hos enskilda. Pulversläckare, brandfilt och brandlarm bör finnas i varje hem.
Hörselskadade som har svårt att uppfatta ett larm kan kontakta Rehabenheten på Ryhov för att få särskilda hjälpmedel ordinerade. Hjälpmedlen installeras av hörsel-tekniker.
För att arbeta förebyggande behöver räddningstjänsten veta vem som bor var, det vill säga var någon med särskilda behov bor. Räddningstjänsten måste bli bättre på att hitta de hörselskadade i kommunen och räddningstjänsten är villiga att komma ut till pensionärs-och handikapporganisationerna och informera om brandskydd.

"Fixartjänsten" på räddningstjänsten har tagits bort men rörelsehindrade och pensionärer kan ändå få hjälp av räddningstjänstens ordinarie personal med t.ex. byte av batterier i brandlarm, gardinuppsättning eller lampbyte. Man ringer 0140-68112.

Angelica Freeman, enhetschef Biståndshandläggarenhet och Vuxenteamet.
LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en rättighetslag, ska skapa så jämlika villkor som möjligt mellan människor med funktionsnedsättning och andra människor. Föräldrar till barn med funktionsnedsättning ska kunna förvärvsarbeta, ha kontakt med vänner och kunna utöva intressen utanför hemmet.
Läkarintyg krävs för att få ansökan om insats beviljad. Personlig assistent tillhandahåller kommunen de första 20tim/v. Sedan är det försäkringskassan. Man kan bl. a. få ledsagarservice, biträde av kontaktperson, avlösarservice i hemmet, korttidsvistelse utanför hemmet (för barn över 12 år), familjehem, daglig verksamhet (under 67 år).
Pia Rosenlöv, efterträdare för Maria Ehrlin Brege som projektledare för Råsvägen.
Prognos för socialens budget för år 2017 är ett minus på 13 milj. efter att ha fått ett extraanslag på 6 milj. kr. Man räknar med att 14 milj. kr. extra behövs till år 2019.
Bygget med Råsvägen pågår. Det blir 6 avdelningar, 54 lägenheter på två våningsplan med beräknad kostnad på 149 milj., 28000kr/m2.
Upphandlingsunderlaget för drift är ute nu, ansökningar ska vara inkomna 12 oktober. (Sökande ska vara icke vinstdrivande organisationer). Man går efter bäst pris i förhållande till kvalitet.

Vid pennan: Solveig Axelsson och Lena Grimm.