Bjära Vin och Musteri 20 maj -25

Besök på Bjära vin & Musteri 20 maj 2025.

Vi tog oss 18 personer till Bjära vin och musteri i Dagsås, via småvägar. Det stod Rulleröd på en enskild vägskylt och efter 2,2 kilometer kom vi fram till Bjära. Lennart och Cecilia Ragnarsson driver tillsammans med dottern Maja Östman detta KRAV certifierade förtag. Det finns äppel-,vin-,och biodling och av dessa odlingar gör man must och vin. Bina pollinerar och ger honung. När alla hade samlats gick vi in i eventladan och där fick vi en Bjäramacka. Denna macka bestod av egen bakat surdegsbröd och rikligt med diverse gott pålägg. Under tiden vi åt berättade Lennart Ragnarsson om bakgrunden, hur han och familjen hamnat där. Sedan blev det besök i Äppellunden. Vi fick lära oss mängder om hur träden klipps, när de olika sorterna mognar och hur äpplet ser ut och smakar. Mycket intressant. Efter ca 1,5 timme var det dags för kaffe och en Bjärakaka. Detta satt som en smäck. Vi fick också se lokalerna och höra hur man mustar äpplena. Eftermiddagen gick snabbt denna första sommardag när vi kunde gå ute utan ytterkläder. Det var också nästan vindstilla. En mycket trevlig och lärorik eftermiddag.
Ulla Thorsson