Docksta januari 2023

Information från polisen om bedrägerier

SPF Skogsliljans månadsmöte i Docksta

I onsdags fylldes församlingshemmet av glada, förväntansfulla Spf:are som tog del av information från tillresta poliser från bedrägeriroteln. När alla bänkat sig runt de dukade borden blev vi presenterade för våra tre gäster  Emma Bodin, Mats Ledin och Wolfgang Weil från länets bedrägerienhet. 

Mats Ledin tog mikrofonen och gav oss en rik beskrivning av bedragarnas förfaringssätt. Vi fick höra om bedrägerier t ex via annonser, telefon, besök i hemmet, bankkort, bankomat, swish. Bedragarna lyckades under 2021 lura till sig 3,7 miljarder. Publiken lyssnade uppmärksamt och kom med många frågor. Här nedan kommer några exempel och goda råd.

Bedragarna inriktar sig ofta på äldre. Mats betonade vikten av att vara vaksam vid internetköp, helst inte betala med kort, ha lite pengar på det konto som är knutet till kortet, ha det stängt för internetköp när man inte använder det.

Telefonbedrägerier ökar mest och Västernorrland är mer drabbat än omgivande län. Bra att veta: Bank eller myndighet ringer aldrig och ber dig använda ditt Bank ID. Använd det bara när du själv har tagit kontakt. Lita inte på det telefonnummer som uppringaren visar på displayen. Det kan vara falskt. Är du det minsta osäker när någon ringt upp dig så lägg på luren. 

Om något skulle hända dig är det bra om du har en Framtidsfullmakt eller ett avtal tecknat med banken där det framgår vem som har rätt att ta hand om dina räkningar. 

Efter detta blev det fika och vi fick chansen att ställa lite mer personliga frågor till våra poliser som satte sig bland oss åhörare. Alla lät sig väl smaka av härliga smörgåsar och god kaka. Tack till gänget i köket.

Detta mycket intressanta möte avslutades med lotteri och vi gick gick hem mycket nöjda med dagen och våra nya kunskaper.

Vårt nästa möte är Årsmöte den 22 februari kl 13.00 i Ullångers församlingshem.