Bluff-sms

Våg av bluff-sms

Se upp för bluff-sms som ser ut att komma från Postnord. Den varningen ger Konsument Europa, efter att flera konsumenter hört av sig.

Det börjar med att det dyker upp ett sms i mobilen som ser ut att komma från Postnord.

Där ombeds du betala för frakt, tull och moms kopplade till en paketleverans.

Den som betalar avgiften har ovetandes ingått ett avtal om ett provabonnemang.

När kunderna sedan försökt avsluta abonnemanget har det uppstått problem och vissa företag har fortsatt dra pengar trots att den drabbade hört av sig för att avsluta abonemmanget.

Konsument Europa som är en EU-enhet inom Konsumentverket säger att det är viktigt att inte börja använda tjänsten om du inte vill ha den och inte har beställt den. 

Konsument Europa ger följande råd till den som drabbats:

Kontrollera om det finns ett avtal. 

Om du har godkänt villkoren så har du ingått ett avtal. Om du inte har godkänt några villkor eller har beställt en vara har du inget avtal. Som utgångspunkt är det företaget, som påstår att ni ingått ett avtal, som ska bevisa det.

Kontakta företaget

Du måste kontakta företaget och begära att avtalet sägs upp eller förklara att du inte anser att du har ingått ett avtal. Gör det skriftligt, gärna via mejl. Spara all dokumentation inklusive korrespondensen mellan dig och företaget.

Utnyttja ångerrätten

Enligt EU:s regler om distansköp har konsumenten i regel 14 dagars ångerrätt och ångrar du köpet har du rätt att få tillbaka det du betalat. Du är då inte bunden av avtalet. 

Bestrid eventuella fakturor

Om du har fått en faktura kan du bestrida den. Har det däremot dragits pengar från ditt konto kan du begära tillbaka pengarna. Bestrida fakturan eller kräva tillbaka pengarna gör du i ditt mejl till företaget.

Ta hjälp

Mejla eller ring konsumentvägledaren i din kommun om det är ett svenskt företag som bluffar. Är företaget baserat utanför Sverige men inom EU, Norge eller Island kontaktar du Konsument Europa. 

/Kenne