Sommarpromenader

 

Under juli 2019 har det vid 5 tillfällen arrangerats sommarpromenader. Så här beskriver promenadledaren Inga-Lill Runermark sommaren;

Den 4 juli var vi 20 st förväntansfulla, med tanke på att regnet skulle komma kl 15.00, ska vi hinna promenera Ålkistan till Bergianska, titta på allt vackert, lära oss alla namn på dessa fantastiska arter, äta lunch på Orangeriet och tillbaka till Bergshamra före regnet. Vi hann, det kom 15.01 när vi väntade på bussen för hemfärd. Vi blev väldigt väl omhändertagna i Orangeriet med lunch vid eget dukat bord.

 

Den 10 juli var vi 11 st som promenerade Birgittaleden från Fresta kyrka med matsäck och rast på berget med utsikt över Norrviken, mycket fin promenad.

 

Den 17 juli var vi 20 st som gick längs Mälaren från Gröndal, Ekensberg till Vinterviken. Passerade det gamla stockankaret som bärgades ur Mörtviken 1998, den enda kvarvarande byggnaden, Ekensbergs Värdshus från 1700-talet.
Vi åt lunch på Nobels krutfabrik Café Winterviken, där vi också blev väl omhändertagna. På vägen till tunnelbanan passerade vi Nobels "bunkrar" där han gjorde sina experimentsprängningar. Hemfärd med tunnelbana och pendeltåg från Örnsbergs t-banestation.

Den 24 juli, i riktig sommarhetta, var vi 12 st som åkte båt till Vaxholm, planeringen var buss tillbaka, men det blev båt tillbaka till Strömkajen.
Vi besökte Kastellet och Lena Linderholms utställning, där vi blev välkomnade av henne själv. Vidare promenad förbi Batteriparken, Norrhamnen till Hembygdsgården där vi åt lunch. Vidare en titt på Vaxholms teaterbiograf, som byggdes 1918 och är Sveriges äldsta fungerande biograf, som genom digitaliseringen kan visa 3D och sända opera-, teater- och balettföreställningar live.

 

Idag den 31 juli har vi varit 13 st som promenerade på östra Södermalm i bödlars och häxors fotspår. Besökte Katarina Kyrka och även "kändisgången" på kyrkogården, Cornelisparken, Fjällgatan, Sista Styverns Trappa, Stigbergsgatan och därefter över Folkungagatan till Sofia kyrka, som också fick ett besök.
Lunchen intogs hos Kajsa i parken, strax nedanför kyrkan. Vidare promenad längs Malmgårdsgatan, Nytorget, Katarina Bangata, Medborgarplatsen till Södra station, där vi tog pendeln hem till Väsby.

Nackastatyn och promenadvännerna