Max IV och ESS

SPF Kontinentens Tröskel studieresa till Lund och Önneköp.

SPF Kontinentens Tröskel studieresa till Lund och Önneköp.
Den 17 oktober var det rena sommarvädret när Mårtenssons Buss tog oss med på en utflykt till Max IV och ESS, imponerande, vetenskapliga forskningsanläggningar i norra delen av Lund – Brunnshög.
Ett press- och informationscenter har iordningställts vid den gamla möllan (Odarslöv mölla) och här fick vi en presentation av anläggningarna med modeller av fastigheterna och den tekniska utrustningen, som guider och teknikstudenter berättade intressanta fakta kring.
Max IV – Sveriges största och mest ambitiösa satsning på forskningsinfrastruktur med världens ljusstarkaste synkrotonljusanläggning, som invigdes i juni 2016.här kommer man ta emot mer än 2000 forskare från Sverige och övriga världen. De forska inom bl.a. materialvetenskap, strukturbiologi, kemi och nanoteknologi.
ESS är en flervetenskaplig forsningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. ESS är av de största forskningsinfrastrukturprojekten i Europa i dag. Anläggningen gör det möjligt att studera olika material och dess egenskaper på molekyl- och atomnivå. ESS kommer tillhandahålla analysverktygen som möjliggör framtida stora upptäckter inom t ex nanoteknologi och läkemedelsforskning. Användarprogrammet förväntas inledas 2023.
I utställningslokalen fick vi bra redogörelse för grundprinciper och dagsläget för byggnationen av de båda jätteanläggningarna, som förväntas fungera som en ekonomisk drivkraft för hela Europa.
Tips för er som vill veta mer: https://sciencevillage.com/ess-max-iv/
En kort busstur tog oss sedan till Hurva Gästgivaregård, som i gammal, trivsam miljö serverade en utsökt, välsmakande lunch med godbitar av olika slag.

Efter lunchen var det dags för ett nytt, annorlunda besök. Det blev Kannibalmuséet i Önneköp. Här berättade äventyraren Arnold om upptäckter av helt andra slag från sina resor i stora delar av välden, t ex i Afrika, Sydamerikas djungler och i Söderhavets övärld. Hela 170 länder har Arnold Wernersson besökt och han visade unika museiföremål och berättade fantastiska historier från verklig udda upplevelser under spännande resor i en annan värld än den vi är vana vid.
Även från våra trakter fanns det mycket att titta på. Arnolds fru hade loppmarknad i en lada tillhörande deras gård med antikviteter av saker av många olika slag. På gården fanns även gott om husdjur som katter och höns.
Hemresan gick via Rönås och Sjöbo i fina skogstrakter och där han vi även med en god kakbuffé innan vi på kvällen åter var i Trelleborg efter en dag med mycket skiftande program, som vår reseansvariga Tommy Hansson lagt upp tillsammans med Mårtenssons buss. Intresset för resan har varit så stort att det blev fullbokat. Förhoppningsvis kan det bli repris!
2018 10 20 åt