Möte om banksäkerhet

SPF Seniorerna Åsa hade månadsmöte den 12 mars. Närmre 60 medlemmar hade samlats för att lyssna till ett föredrag om banksäkerhet av Lena-Sofia Leek, kontorschef från Nordea.

Vi blir allt mer digitala i vår vardag och användande av Swish och BankID blir allt mer vanligt. Detta skapar tyvärr ett utanförskap hos äldre, där endast 38% av de som är 81+ har BankID. Fördelarna med digitalisering är många i form av ökad tillgänglighet, information, kontakt med 1177 med mera. Om du har BankID är detta lika viktigt som ett ID-kort och det är viktigt att noggrant läsa det som står innan man signerar.

Det är viktigt att man tänker på sin digitala säkerhet. Använd smarta och säkra lösenord och inte samma lösenord för alla program. Använd bara bra och säkra program och appar från säkra sidor. Alla bör ha ett bra antivirusskydd och vara väldigt försiktig med att klicka på länkar.

Bedrägerier blir tyvärr allt mer vanliga. Lena-Sofia visade några filmer på hur bedrägeri kan gå till. Hur man blir uppringd av oftast trovärdiga personer som vill att man skall logga in på sin bank. Ofta blir man stressad till att agera. Bra att veta är att banker, polis och andra myndigheter aldrig ringer upp och ber att man skall legitimera sig. Väldigt vanligt är också att många är dåliga på att skydda sina koder så att obehöriga kan läsa koden över axeln.

Lena-Sofia tipsade om bra användbara funktioner i banken som fullmakt på banken och medanvändaravtal så att man kan få hjälp av nära anhörig. Framtidsfullmakt upprättad av jurist gäller överallt, men man behöver upprätta en bankspecifik framtidsfullmakt om man vill att det skall omfatta digital hantering. Alla bör också upprätta ett testamente där man specificerar att arv till barn skall vara enskild egendom så att det inte behöver delas vid en eventuell skilsmässa.

Mötet fortsatte med en god fika, information om kommande resor och sedvanlig lotteridragning. Nästa månadsmöte blir den 16 april med information om hjärtstartare i Åsa och senaste nytt om planerad byggnation av seniorboende mm i Åsa.

Klicka på länkarna nedan för att få tips hur man inte blir lurad:

På stan

Se film

I hemmet

Se film

På nätet

Se film

Fler bilder från mötet finns i bildgalleriet.