Vandring i V Åkralt och Kambo

Solen sken över ca 40 deltagare på vandringen.

Vi träffades i V Åkralt där Bertil Holmén hälsade oss välkomna, Pelle Johansson tog vid och berättade minnen från sin uppväxt som han tillbringat där. Elisabeth Åkvist, som bor i Kambo, berättade om en stor entreprenör som växte upp i V Åkralt, nämligen Jehander.

På väg upp mot Kambo fick vi höra om spännande saker som hänt, högt uppe hade det funnits ett kartritningskontor under andra världskriget, vi besökte Sanna Marias källa där vi fick smaka på det friska vattnet. Elisabeth berättade om att det förekommit ett kyrkbygge uppe på en kulle, en av många sägner om detta var att det som byggdes på dagen rev trollen ner på natten, där fanns fortfarande kvar stenen till ingången. Kyrkan byggdes istället i Färgaryd.

I Kambo fick vi se grunden efter "Kambostugan" som flyttades till Jansbergs Hembygdsgård. Elisabeth berättade om Bendix som hade sina rötter där och sedan flyttade till USA, där han uppfann en del revolutionerande uppfinningar inom bilindustrin. Mats som i femte generationen bodde på gården berättade lite om byggnaderna. Vi avslutade med att fika i kvällssolen.

Stort tack till Bertil, Pelle, Elisabeth och Mats som bjöd oss på detta.

Nästa vandring blir i Kråkås, Landeryd onsdagen 7 juni kl.18.00.