Hemtjänstindex

SPF har med stöd från arvsfonden tagit fram ett hemtjänstindex som mäter kvalitén i hemtjänsten. Arbetet har skett i samverkan med flera aktörer, utvalda kommuner samt genom enkäter och workshops med SPF medlemmar. Det är nu andra året som resultatet redovisas.

Den 5 december lanserades resultatet för hemtjänstindex för andra gången.

Resultatet för kommunerna i Norrbotten visar att endast två av kommunerna placerar sig i den övre delen av det totala indexet, nämligen Arjeplog och Arvidsjaur. Övriga kommuner i Norrbotten ligger på den nedre halvan d v s långt ned i kvalitetsrankingen.Det visar att det finns mycket att jobba med i kommunerna och gör det extra viktigt att alla som representerar SPF lyfter frågan i pensionärsråden.

Rankingen i Norrbotten framgår nedan. Resultatet inom parentesen visar resultatet vid förra undersökningen. 

Arjeplog                                    56 (9)

Arvidsjaur                                96 (51)

Övertorneå                              159 (179)

Kalix                                           179 (88)

Haparanda                               212 (91)

Piteå                                          213 (123)

Boden                                       223 (147)

Överkalix                                  224 (265)

Gällivare                                   235 (272)

Älvsbyn                                     241 (111)

Luleå                                          250 (249)

Kiruna                                        256 (234)

Jokkmokk                                 262 (92)

Pajala                                         285 (196)

Att en kommun har ett sämre resultat än året innan kan bero på att andra kommuner blivit bättre och att kommunen inte förbättrats.i samma utsträckning. En annan orsak kan vara att kommunen inte rapporterat in till alla undersökningar som ligger till grund för resultatet.

Att så många ligger i den undre halvan är självklart alarmerande och visar på att det finns saker att arbeta med. 

Det finns resultat att glädjas åt. Bland annat har vi tre kommuner som ligger högt i delindex utförande som är det tyngsta och viktigaste indexet. De kommunerna är Arjeplog på plats 2, Arvidsjaur på plats 10 och Haparanda på plats 20 av de 290 kommunerna. De blir goda exempel för övriga kommuner i länet.

Hela rankinglistan finns på   www.hemtjanstindex.se. Där finns också resultaten för de fyra delindexen: information, biståndshandläggning, utförande och stöd & utveckling. Ta del av dessa resultat och diskutera hur ni skall kommunicera resultatet i respektive kommun. 

Det är viktigt att alla och då framför allt att våra representanter i de kommunala pensionärsråden lyfter hemtjänstindex i kommande möten i de kommunala pensionärsråden.