Kalmar resan 23 aug

Den 23 augusti hade SPF Furuby en heldagsutflykt till Kalmar. Valet föll på Kalmar eftersom vi inte ville göra någon lång resa.
Vi startade med förmiddagsfika på Hamncaféet strax utanför Kavaljersporten. En knapp timme senare startade vår rundvandring på Kvarnholmen. Det var hit staden Kalmar flyttades under andra halvan av 1600-talet. Anledningen till flytten var framför allt att Kvarnholmen var lättare att försvara mot danskarna.
Nästa stopp blev Kalmar länsmuseum och skeppet Kronan som sjönk den 1 juni 1676 vid Ölands södra udde. Hon var världens största krigsfartyg när hon byggdes. Sverige förlorade mot Danmark och Nederländerna främst på grund av okunniga befäl. Man försökte vända fartyget med kanonportarna öppna i full storm. Eftersom det snabbt forsade in vatten i fartyget så la det sig på sidan och sjönk snabbt. Bara ett trettiotal av besättningens 840 man överlevde.
Efter Kronan var det dags för lunch på restaurang Ångkvarnen, som finns i samma hus som länsmuséet.
På eftermiddagen fick deltagarna själva välja vad de ville göra. En del gick till Sjöfartsmuséet, en del till Krusentiernska gården och några roade sig helt på egen hand.
Vi avslutade dagen med en guidning på Kalmar slott, där vi bla fick se hur man festade till det på 1500-talet. Tex att man gömde levande fåglar i bordsdekorationen för att skrämma eller kanske bara roa gästerna. Både mat och drycker serverades i överflöd.
Vi avslutade dagen i Kalmar med ett besök i slottsrestaurangen. Allt var betydligt måttligare än vid 1500-talets gästabud på Kalmar slott.
Alla verkade nöjda med resan. Vi i Nöjesgruppen fick många lovord för en trevlig resa, bra arrangerad och med förstklassiga guider./Birgitta