13/10 Rydaholmsresan

SPF Furuby har idag, onsdagen den 13 oktober, besökt ett av Smålands mest gedigna museer. Enligt namnet finns där bilar, musikinstrument och leksaker. I själva verket finns där väldigt mycket mer, som traktorer, cyklar, mopeder, kameror, antika husgeråd, verktyg, stekpannor, egna och andras oljemålningar, en uppstoppad björn, egen kyrka, skyltdockor … Allt är väl paketerat. Varenda utrymme används. Ägaren Ingemar Ahlquist guidar oss. I hans samling finns Sveriges första registrerade bil. Det är en Delein från 1901. Då fanns det 10 registrerade bilar i Sverige, idag ca 7 miljoner. Nästa bil han berättar om är ett ”hemmabygge”, sedan en Ferrari och en Aston Minor. Därefter för vi bekanta oss med Skaftarps-mopeden från 1934. Vedpinnar kunde användas som drivmedel. Ingemar berättar också att han, i en bil från 1911, kört vårt kungapar men också ett drygt 90-årigt par, där mannens sista önskning vara att få åka i en veteranbil.

Museet har en gata som kallas Londongatan. Där finns en Mercedes Spec Silverpilen som byggts av Rudi Leinberger. Redan som 16-åring, vid ett besök på Nurbürger ring bestämde han sig för att bygga en sådan bil. Det blev inte verklighet förrän han fyllt 74 år. Därefter körde han ca 6000 mil med bilen, Han var bla i Italien 7 gånger. 2005 drabbades Rudi av en strook och det blev inga mer utflykter. Bilen skänktes till Rudis vän Ingemar och den finns nu på hans museum.

På museet finns också en hel del instrument och flera av dem är självspelande. Ingemar, som påstår sig vara helt musikalisk, ”spelar” på ett självspelande piano och ett dragpel. Han demonstrerar också en föregångare till jukeboxen samt spelar på positiv.

Edter guidningen besöker vi museet på egen hand. Vi tittar vidare på framför allt bilarna men också andra fordon som cyklar, mopeder, traktorer mm. Vi besöker adelnngen med massor av leksaker, givetvis finns har också en hel del fordon, Vi tittat på traktorer, besöker antikavdelningen och även en utställning med stekjärn hittar vi.

Museet har funnits i ca 50 år och som om jobbet med detta inte är nog så målar hn ockå tavlor i olja.

Som ni förstår har vi en harlig förmddag på musset. Själv imponeras jag nästan allra mest av de miljöer som finns runt alla de fina föremålen. Allt ingår i upplevelsen, tak, väggar och golv. Som utsmyckning finns massor av skyltdocker lämpligt klädda för ändamålet, det finns ett stort älghuvud, en uppstoppad björn. Vi från SPF Furuby rekommenderar verkligen ett göra ett väl tilltaget besök på på Bil, musik och leksaksmuseet i Rydaholm inklusive guidning förståss.