Info från friskvårdsombudet

Här visar vi friskvårdsombudets tips om övningar för för att hålla kroppen i form

INFO FRÅN FRISKVÅRDSOMBUDET

HEJ ALLA SPÅNGAVETERANER:

Jag är ert friskvårdsombud och brukar leda pausgymnastik ibland på månadsmöten och bussresor. Jag har blivit ombedd att lägga rörelserna i en länk på hemsidan, så att alla som vill, kan ta en rörelsepaus hemma då det passar – tips, om man inte har så mycket idéer själv. Eller inte kommer ihåg vad vi gjorde.

Vi har nu spelat in ett kort pausgymnastikprogram, (för lite extra cirkulation i kroppen) samt ett program med förslag på morgonrörelser kvar i sängen (uppmjukning för att vakna upp ur morgonstelheten)
Dessutom några videofilmer och foton med tips om styrkerörelser och töjning/stretch-rörelser.
Allt ska kunna utföras hemma, utan omklädning och krångliga redskap.

Så klicka på länken och häng med i svängarna, men lyssna också på kroppen.
Viktigt att var och en anpassar rörelserna till sin egen förmåga - krämpor, skador, förutsättningar, så att ni bara utför de rörelser som känns bra och skönt för er egen kropp – det ni vill, kan, får göra.
Undvik rörelser som inte är lämpliga för just dig, lägg gärna till egna favoritrörelser, ta vara på egna idéer, jobba i egen takt.
Stretcha och töj endast när musklerna är varma, efter ett gympapass.

Det här är bara exempel – du kan ta en rörelsepaus då och då varje dag.
Det ska helst kännas lite ansträngande. Styrketräningsövningar ska helst göras 15 gånger, i två omgångar. Om man har hög belastning räcker det med 8 ggr i två omgångar. Är du helt otränad, börja försiktigt och "sparsamt" – öka vartefter.

Programmen är komponerade av mig Ebba Modén och inspelade i hemmiljö av Berit Lindh. Musiken till pausgymnastiken är ur Törnfåglarna.
Programmen är tänkta för oss i Spångaveteranerna, för eget bruk hemma – så vi vill inte att filmerna delas eller sprids utanför föreningen, utan vårt medgivande.

LYCKA TILL önskar Ebba

STYRKA BALANS RÖRLIGHET

Videofilmer
 Filmerna är bara till för föreningens medlemmar och lösenordsskyddade.
1. Morgonrörelser kvar i sängen 
2. Pausgymnastik

3. Styrkeövningar

4. Styrka, balans och stretch-övningar

5 Mera stretchövningar (stillbilder)

Glöm inte konditionsträningen för hjärta och lungor, genom raska promenader, cykling, vandring, skidåkning, dans e. dyl. 30 min/per dag – och så en stunds avspänning, vila, återhämtning därefter!