Info från friskvårdsombudet

Här visar vi friskvårdsombudets tips om övningar för för att hålla kroppen i form

INFO FRÅN FRISKVÅRDSOMBUDET

HEJ ALLA SPÅNGAVETERANER:

Jag är ert friskvårdsombud och brukar leda pausgymnastik ibland på månadsmöten och bussresor. Jag har blivit ombedd att lägga rörelserna i en länk på hemsidan, så att alla som vill, kan ta en rörelsepaus hemma då det passar – tips, om man inte har så mycket idéer själv. Eller inte kommer ihåg vad vi gjorde.

Vi har nu spelat in ett kort pausgymnastikprogram, (för lite extra cirkulation i kroppen) samt ett program med förslag på morgonrörelser kvar i sängen (uppmjukning för att vakna upp ur morgonstelheten)
Dessutom några videofilmer och foton med tips om styrkerörelser och töjning/stretch-rörelser.
Allt ska kunna utföras hemma, utan omklädning och krångliga redskap.

Så klicka på länken och häng med i svängarna, men lyssna också på kroppen.
Viktigt att var och en anpassar rörelserna till sin egen förmåga - krämpor, skador, förutsättningar, så att ni bara utför de rörelser som känns bra och skönt för er egen kropp – det ni vill, kan, får göra.
Undvik rörelser som inte är lämpliga för just dig, lägg gärna till egna favoritrörelser, ta vara på egna idéer, jobba i egen takt.
Stretcha och töj endast när musklerna är varma, efter ett gympapass.

Det här är bara exempel – du kan ta en rörelsepaus då och då varje dag.
Det ska helst kännas lite ansträngande. Styrketräningsövningar ska helst göras 15 gånger, i två omgångar. Om man har hög belastning räcker det med 8 ggr i två omgångar. Är du helt otränad, börja försiktigt och "sparsamt" – öka vartefter.

Programmen är komponerade av mig Ebba Modén och inspelade i hemmiljö av Berit Lindh. Musiken till pausgymnastiken är ur Törnfåglarna.
LYCKA TILL önskar Ebba

STYRKA BALANS RÖRLIGHET

Videofilmer

1. Morgonrörelser kvar i sängen 

2. Pausgymnastik

3. Styrkeövningar

4. Styrka, balans och stretch-övningar

5 Mera stretchövningar (stillbilder)

Glöm inte konditionsträningen för hjärta och lungor, genom raska promenader, cykling, vandring, skidåkning, dans e. dyl. 30 min/per dag – och så en stunds avspänning, vila, återhämtning därefter!