Folkhälsa 13 okt

Konferens för folkhälsoansvariga i Hökerum

Bilder

Referat från Folkhälsokonferensen 13 oktober 9-15.00

Det var 18 stycken förväntansfulla folkhälsoansvariga som hade anmält sig till den första ”Folkhälsokonferensen” efter pandemin.Vi träffades i Equmeniakyrkan i Hökerum där vi minglade från kl. 9.00 med lite goda frallor och kaffe.

Kl. 9.30  Bente Johansson från distriktsstyrelsen hälsade alla varmt välkomna och presenterade dagen som vi hade framför oss. Bente är numera den i distriktet som är ansvarig för folkhälsofrågor. Agneta Nero pratade om ”aktuella äldrefrågor”, KPR ( kommunala pensionärsrådet) med mera.

Sten-Åke hade en presentation om ”Hjärnkoll” och om kommande tävlingar 1 och 15 mars 2024.

Sten-Åke önskade även att få in lite roligt material till hemsidan, behöver inte vara märkvärdigt, utan en kort text till en trevlig sammankomst med lite bilder till. En fin promenad, en god lunch med någon som behövde lite omtanke, en rolig grillkväll eller något annat som förgyllde er dag.

Efter detta var det dags för ”Brandsäkerhet i hemmet” och det var Fredrik Skattberg som mycket förtjänstfullt gav oss viktig information och tankar runt detta. När det blev dags för lunch delade Fredrik ut  några frågor till de redan indelade 4 grupperna. Dessa skulle diskuteras under lunchen och det blev mycket skratt och livliga diskussioner. När den goda maten var slut och kaffet urdrucket fortsatta Fredrik med genomgång av frågorna, men plötsligt slocknade ljuset och strömmen gick. Det visade sig att brand hade uppstått i ett elskåp ute på gatan, och det blev lite uppståndelse och spänning när vi stod och väntade på brandkåren till höga lågor och svart rök. Men allt ordnade sig och trots att vi inget ljus hade genomförde Fredrik en gedigen genomgång i HLR ( hjärt -lungräddning) samt hur en hjärtstartar fungerar i praktiken.

En mycket bra och viktig kunskap att ha med sig.

När vi hade tackat Fredrik för en bra och minst sagt spännande dag var det dags för

Erika Petterson från Ulricehamnspolisen att prata om ”Brott mot äldre”  Två viktiga saker vi fick med från Erika var:

Öppna aldrig en länk om du inte är säker på avsändaren samt Köp dig tid,

Skicka inget och svara inte på något utan att först prata med någon som du har förtroende för.

Något försenade avslutade Bente dagen och tackade alla för deras medverkan,  för allt vi fått oss till livs och att alla bidragit till en trevlig dag tillsammans.
Bente Johansson