Ordförande Siv har ordet

Norra Älvsborgs Distriktets Ordförande

Ordförande Siv

 

December

Sivs text för december finner Du här

November

Ljus i mörkret

Sivs hälsning finner  Du här

Oktober

Hösten har kommit.

 

Oktober texten finns  här                                                       

                                                        

September

Pelargon i trädgården

 

Sivs hälsning finner Du här

 

Augusti

Sivs prunkande blomsterrabatt

Sivs hälsning i augusti läser Du här

 

Juli

Sivs hälsning i Juli läser Du här

 

                                    

 

 

                                                                           juni

 

Juni är en sommarmånad                                                                                                      

av naturen lånad.  

Nu när grönskan är som vackrast och mest                                                                         

vill vi gärna vara med på en midsommarfest.

Tis 1 Webbkonferens för distriktsordförande och förbundsstyrelsen från förbundet

Ons 2 ZOOM-möte projekt: Inte ensam, ett uppföljnings- och inspirationskonferens från förbundet.

Vi bor ett underbart land. Trots allt har vi haft möjligheter att vistas ute på olika sätt under pandemin. Nu hoppas vi att alla pensionärer har blivit vaccinerade. En önskan är att den yngre generation också blir vaccinationer i sommaren om allt stämmer. I midsommar kan vi alla få träffas uti vår vackra natur. Visst följer vi FHM:s beslut. Nu äntligen sker nya lättnader.

Visst är vi glada om vi kan planera mer för höstens aktiviteter.  En annan viktig uppgift är att förbereda frågor som berör äldre och träffa politiker inför valet nästa år. Det kan ske på olika sätt men gärna i samarbete med lokala pensionärsorganisationer och att alla får träffas på ett öppet möte för allmänheten och inbjudna politiker.

Först av allt önskar jag att alla få njuta av en skön sommar!

Framförallt att vi får träffa de närmaste, vänner och medlemmar                        

som är möjligt någon gång under vår vackra årstid.

                               Glad Midsommar!

 

 

maj

Vänersborg Residenset i bakgrunden

 

Maj kom med blommor i sitt hår

och säger nu är det vår

Sommaren vaknade och säger

att denna månad är det vår.

                                        

må 3 ska distriktsårsstämmans ombuds svar

som sker via Per Capsulam, sista dag att lämnas till revisorerna                                          

on 5 DO-Konferens med förbundet, digitalt

on 5 SV-regionstämma, digitalt 

to 6 distriktets AU-möte digitalt

to 20 distriktets konstituerande möte och styrelsemöte digitalt

V 20 Folkhälsovecka, varje förening får förslag enligt förbundets programutbud att genomföra folkhälsoveckan och i samklang med FHM beslut.

Äntligen! Vi hoppas att de flesta pensionärer har fått sin 1:a vaccinationsspruta och att den 2:a sprutan kommer inom kort.

Det måste betyda att vi kan träffas fysiskt i olika former inte alltför avlägsen tid. Fortfarande gäller ändå FHM rekommendationer.

V 20 planeras en folkhälsovecka. Förbundet och vi hoppas att varje förening kan ta några idéer av förbundets programutbud samt ta del av föreläsningarna som går digitalt. Det här året har varit så annorlunda.

 Det känns som vi kommer så småningom ut på grönbete. Om någon förening inte har gjort sitt årsmöte kanske man får flytta till senare delen av sommaren eller genomföra årsmötet digitalt eller per capsulam. Alternativet är att vänta till hösten men helst före årets utgång.

Medan vi väntar på att träffa flera av våra medlemmar kan vi gå ut i vår vackra natur och beundra vårens blommor och lövsprickningen som sker denna månad. Det kanske finns någon som vill komma ut på en kort promenad. Varför inte ta med fika korgen och sök upp en bänk med bord i parken eller på en rastplats. Bor man på landsbygden finns säkert från lokala föreningen, någon som är villig att upplåta sin trädgård för ett par medlemmar.  Gästerna kan ha fika med sig och alla får en liten pratstund. Viktigaste är att fråga först. Alla kan på något sätt bidra med att minska ensamheten för äldre.

Vi får inte förglömma att det pågår flera aktiviteter i olika föreningarna bl. a. boulen som sker utomhus i sommar.  Åtta personsregeln gäller även här kopplat till speltid. Kontakta gärna någon ansvarig för boulen i din förening så får du veta mer. Har du själv någon bra idé om någon form av aktivitet så kontakta din förening.

Vi måste hjälpas åt att se framåt och tro på bättre tider. Du har säkert någon vän du känner som du kan ta med på någon föreningsträff. Ibland behöver man få se hur det verkar innan man blir medlem.

Har du tidningen Senioren då bör du inte slänga den i insamlingen för tidningar. Ge hellre bort tidningen Senioren till någon yngre pensionär. Tidningen kan vandra runt till några du känner. En bra tidning är värt att läsas av flera. Vi blir också mer kända att vi finns. Idag förekommer att man delar prenumerationen på dagliga tidningar bland grannar eller i trappuppgången. Att dela med sig lite av det man har man gjort i alla tider. Jag tror att vi har en stor styrka i våra föreningar om vi alla kan hjälpas åt.

Först måste vi ta vara på den härliga årstiden vi framför oss och få njuta så mycket det går. Sommaren är den tid då vi vill träffa våra gamla bekanta och vi vill höra hur det är med tillvaron. Ta vara på dagen, vi har många månader kvar innan höstens aktiviteter börjar. Vi hoppas att det går att föreningar kan ordna studiebesök eller resor i höst. Det brukar vara ett uppskattat nöje. Alla planeringar styrs av vad FHM säger.

 

April

Blommor från ordförandens egen trädgård.

En kylig månad av naturen lånad

Till sist en ljummen vind kom

och vårens blommor slog ut i blom


ti 6 Webbkonferens från Förbundet med Eva Eriksson till distriktens ordförande


to 8 styrelsemöte för distriktet


to 15 digitalt ZOOM-möte om våra pensioner med Anna Eriksson, förbundets sakkunnige i pensionsfrågor.


ons 28 DO-Väst digitalt möte.


Över ett år har gått och pandemin har påverkat oss verkligen mycket. Inför våra årsmöten har vi tänkt på de medlemmar som inte är med oss längre i livet. Vi har tänt ett ljust och läst en vers som passar in i sammanhanget. Livet måste gå vidare och vi får förhoppningsvis se framåt.


Vi hoppas att vaccinationer har påbörjats och att vi verkligen kan planera för att mötas fysiskt. Vi har ofta ett stort nätverk med personer som man känner. Ta gärna kontakt med någon gammal vän. Fråga gärna hur det är.

Ibland går tiden fort och man har inte märkt att det var länge sedan man talades vid. Vi vet att vi har t ex flyttat till ett annat boende eller bytt telefonnummer. Det kanske vore klokt att skicka ett kort till en gammal vän och skriv hur man kan nås.


Vi har alla tunna band till gamla kurskamrater eller kamrater från yrkeslivet. Ibland saknar vi personen som vi inte har sett på länge. Det kan väl inte vara fel att göra en undran. Det kanske finns någon person som vet och kan hjälpa till med kontakten.
De flesta personer blir ofta glada om någon bekant hör av sig. Vi skall alla bidra på vårt eget sätt att förebygga ensamhet. Jag vet att några ringer varandra varje morgon för att höra hur det är.


Våren är en av de bästa årstiderna. Hela naturen spricker upp med solsken, högre temperatur, vårblommorna tittar upp och fåglarna underhåller oss med sitt kvitter. Vi kan träffas ute på många olika sätt med att gå ut, ta med en fika och ta med någon som du känner. Den sociala gemenskapen betyder så mycket.


Varje förening har sina aktiviteter. Det finns säkert något för någon. Alla önskemål om aktiviteter är individuella. Det finns faktiskt flera äldre som har badat utomhus i stort sett hela året. Det beror inte på ålder utan på inställning till olika aktiviteter. Det viktigaste är att vårt intresse inte är åldersfixerat.

Samma gäller enkäter och undersökningar. Vi alla skall räknas i de sammanhang som vi deltar i det övriga samhället.


Jag önskar Er alla en
God Helg
med de närmaste anhöriga och tillsammans kunna avnjuta en god påskbuffé!

mars
När det är min egen stund

tar jag mig en blund.

Låter mina tankar fara

och är lycklig att bara i livet få vara.


to 4 Distriktets styrelsemöte

tis 16 ZOOM-möte för personer som medverkar i möten med kommunrepresentanter

to 18 DO-väst kl 15.00

tis 30 AU-möte kl 9.00
Vi måste få se ljusare på framtiden.

Tack vare vetenskapen har vi fått vaccin för denna pandemin. Även om vi skall vara optimistiska kanske inte allt kan bli som det varit förr. Vi kanske måste börja mer försiktigt allt efter FHM Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Ett är att vi kan få träffas fysiskt om vi är vaccinerade. Allt gör vi på eget ansvar. Det är nu det är viktigt att vi genomför våra önskningar eller planerar för det som är realistiskt.

Vi får också ta vara på den ljusa årstiden och gå ut naturen. Nu blommar vintergäck och snödroppar. Det är verkligen ett vårtecken.

 

 februari
Äntligen har vi fått ett brev

som Regionen skrev.

Vi skall verkligen ta vår spruta.

Vi skall inte tjuta.

Vi skall endast njuta att faran är över.

Det är frihet vi behöver.


to 4 Testa ett ZOOM- möte. Inbjudna föreningsordförande med flera.
to 25 AU-möte


Väntat har vi gjort i olika formar hela livet. I denna vår är vår väntan speciell. Om alla blir vaccinerade kan vi alla genomföra våra egna planer.

Om allt blir som vi tänkt i distriktet kanske flera av våra planer går att genom föra. Tiden får avgöra vilka besked som kommer under vår väntan.

Vi får tills vidare träffas via digitala möten oavsett innehåll. Det är endast vår kreativitet , som avgör vad vi gör av innehållet.


I en förening har man spelat in föreläsningar, som sänts till de medlemmar som har mail. Ev. kanske man kan ha studiecirklar digitalt.

 Studieförbundet Vuxenskolan har möjlighet att komma med råd. Trots all teknik som finns, är det de fysiska möten det viktigaste. Under tiden får vi inte tappa taget. Vi följer FHM folkhälsomyndigheternas rekommendationer, läser förbundets och distriktets information på hemsidan.


Det finns mycket vi kan göra bl a fortsätta med våra ute promenader, lära oss digitala möten osv. Man kan bilda grupper och dela med sig av sina intressen.

Jag tog in ett par kvistar Forsythia för några veckor sedan. Det kändes som ett vårtecken. Jag försökte att måla av min installation som blommade så vackert. Det är inte prestationen som räknas utan endast överraskningen att se vad det blir.


Det är nu vi skall börja och planera. Tack vare vaccinet och har vi stora möjligheter att genomföra våra drömmar. Jag hoppas innerligt att vi får en ny fri tid efter pandemin.

 januari 2021

Tveka inte - tag vaccinet när Du blir erbjuden, Ju fler som tar vaccinet desto snarare kan börja träffas igen!

 


Gott Nytt År!
Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!

Äntligen ett vaccin vi får!

Då skall vi ut i naturen och fira om det än bara blir kaffe med fika.


to 21 AU-möte digitalt
må 25 DO-väst digitalt
to 28 distriktets styrelsemöte digitalt


Aldrig har vi önskat så intensivt av det nya året att det ska bli en glädjens år. Tack vare forskning och tillförlitliga vacciner får vi en möjlighet att träffas som tidigare. Vi går mot ljuset på olika sätt. Dagarna blir längre och vi planerar för våren. Vi räknar med att få träffas på olika sätt.


Årsmöten och årsstämmor följer vi enligt förbundets direktiv. Varje förening bestämmer själva enligt de alternativ som finns i direktiven. Alla har olika förutsättningar att genomföra sitt årsmöte. Varje styrelse i föreningarna kan själva bestämma på styrelsemötet vilka som skall bli ombud för distriktets årsstämma.
Inför fysiska möten får vi inte vara för optimistiska. Allting måste få ta sin tid. Det kan dröja innan vi gör några större samlingar. Säkerhet måste gå före allt annat. Alla planer får vi vara beredda att vi måste justera allt efter utvecklingen.


Vad vi har lärt oss om man ser enbart till det positiva? Vi har lärt oss att bli mer digitala möten med ZOOM och liknande program för olika målgrupper. Ett annat är att vi har ökat våra ute promenader. Det är nyttigt för hälsan och vi har träffat flera av våra medlemmar.

Den andra sidan vill vi lägga det gångna året bakom oss. Visserligen ligger det mycket sorg av allt som har hänt. Vi kan inte påverka allt och vi gör vårt bästa.

december

to 3 Distriktets styrelsemöte digitalt


lö 19 Se SPF Seniorerna Förbundets hemsida, öppna dagens adventskalender och se vem som döljer sig bakom luckan. XX har en speciell önskan till julklapp, lottar ut en bok till den som skriver det bästa julrimmet och önskar till Er alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Länk här till förbundets adventskalender

 


Detta år var inte kul.

Nu väntar vi,

att vi får en fin och God jul.

 

Om man en önskan får

är ett Gott och Nytt År!


Nu ser vi fram mot ljuset,

både julens ljus och mot ett nytt år.

Den mörka årstiden vänder.

Man hoppas detta gäller även för pandemin.


Vi måste ta pandemin på största allvar.

Det är vi tillsammans som kan påverka

och minska dess spridning.

Nu tror jag att många av oss

gör det bästa vi kan.

Vi följer Folkhälsomyndigheternas (FHM)

restriktioner för Västra Götaland.

Vad gör vi under tiden vi väntar

på ett vaccin för Covid-19?

Svaret är inte lätt. Vi har så olika förutsättningar

att bidra med anpassade aktiviteter t ex möten.

Vi har börjat med digitala möten och information.

Tyvärr når vi inte alla medlemmar.


Här får vi anpassa oss till den lokala kännedomen.

Många föreningar vet bäst hur man kontaktar

de man känner.

Här är ett telefonsamtal en möjlighet,

skicka ett kort eller brev med innehåll

av verksamheten eller ta med någon på promenad.

Det finns inte dåligt väder

utan man kan ta på sig lämpliga kläder.


Att planera vårens föreningarnas årsmöten och

distriktets årsstämma följer vi förbundets förslag.

Om någon undrar vad jag gör?

Svaret är att jag tar del i förbundets och distriktets

digitala möten. Jag deltar i föreningens promenader när jag hinner.

Har man tillgång till en trädgård kan man kratta löv och sätta vårlökar.

Det känns bra att tänka framåt.

Under hösten har jag fortsatt

måla akvarell ibland. Man behöver

inte vara proffs utan man gör det för nöjets skull.

Livet är för dyrbart att bara ha tråkigt.


En varm önskan:
God Jul och Gott Nytt år!

 

 Tidigare tavlor av S G

 

November
Naturen har lagt sig till ro. Fågeln vilar i sitt bo.

Vi väntar på advent att få se första ljuset tänt.

19 nov AU-möte
Förr i tiden, kanske t o m i dag, "kurade man skymning", inväntade mörkret innan man tände ljuset. För många människor gav det tid för vila och reflektion.

Det är tänkvärt att just den mörkaste årstiden är det lugnet vi behöver. Många av oss besöker våra anhörigas gravar och tänder några ljus. Tiden går fort och snart är vi inne i jultiden med allt ljus och julmusik. Det viktigaste är att ta vara på tiden och att vi får njuta av de olika årstiderna. Vi behöver denna variation. Det är förändringarna som gör att tillvaron inte blir alltför trist.


Vi har varit tålmodiga och vi har följt vad FHM folkhälsomyndigheternas säger.

Nu har jag en utopisk tanke? Några personer kommer att säga det är omöjligt att förverkliga. Det är kanske en orealistisk tanke men tänk efter! Ett virus kan inte leva utan måste ha en värd. Vi är värden och vi skall inte ta emot den objudna gästen. Därför tvättar vi händerna, håller avstånd och undviker större mängd folk på bussar och tåg.

Om vi eller närstående drabbas av sjukdomen skall vi vara i karantän allt enligt FHM:s rekommendationer. Detta är otroligt viktigt! Vi tillsammans kan se till att pandemin upphör.

Våra planer för julen blir den lilla familjen. Större fester kan man skjuta fram till sommaren. Då har vi lättare att lösa hur festen skall engageras.


I sista veckan i oktober kom skärpta allmänna råd för vi som bor i Västra Götaland från Folkhälsomyndigheten. Vi skall avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Nödvändiga besök exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Om möjligt undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Det innebär bland annat en avrådan från arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.


I höst har många föreningar gjort olika lösningar för att verksamheten skall fortgå. En del föreningar har höstvandringar, boule med eget klot, studiecirklar i små grupper med stort avstånd. Var och en får ta med egen fika. Handsprit finns inne i lokalen och alla respekterar avstånd. Har man förkylning eller andra oklara symtom stannar man hemma. Det viktigaste är att få se ett känt ansikte och utbyta några ord. Även ett litet telefonsamtal kan förgylla den dagen.


Har man tillgång till dator är det nu ett bra tillfälle att utveckla sitt digitala kunnande. Med ny teknik behöver man hjälp hur man börjar. Kontakta SV studieförbundet vuxenskolan eller kanslisten på distriktsexpeditionen. De kan lotsa till en lämplig lösning eventuell handledning med några stycken personer just från din eller några föreningar.


Det gäller att ha tålamod och stå ut med tillvaron. Vi hoppas på bättre tider. Västgöten säger: "E få töla sej. "

 

oktober
Vi behöver varandra och alla andra. Tillsammans kan vi göra mycket allt efter var och ens tycke.


Ons 7 Webbmöte för distriktsordförande, digitalt
Tors 8 Au-möte
Tors 15 Distriktets styrelsemöte
Tis 27 Regionmöte, digitalt


Höstens utbildningar och konferenser blir digitala. Se intranätet.


Varmt välkomna till alla nya medlemmar som tillkommit under året. Vi tackar Er alla att ni stödjer vår förening. I dessa tider är utbudet av aktiviteter inte som det brukar vara. Alla får vi hjälpas åt att komma med nya godtagbara idéer.


Vår tidning är en informativ om äldrefrågor och våra hemsidor bidrar med eventuella aktiviteter som pågår.


Tack alla föreningar och medlemmar för alla Edra insatser över sommaren ex boule, grillfest, tipspromenader, vandringar, träffar i någons enskilds trädgård, musik och sång utanför särskilt boende för äldre, telefonkontakter, brev, vykort m m. Säkert finns det fler aktiviteter som jag inte vet om.


I höst fortsätter vissa föreningar med sina studiecirklar och vandringar ute i naturen. En förening har spelat in sitt programinnehåll tillsammans med SV Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen ger ut en länk till de medlemmar som har en mailadress.

Boule är också en social och trivsam aktivitet, vilket pågår hos flera föreningar.


Vi är aktiva även i dessa tider fastän på annat sätt. Vår fantasi har fått spira på olika sätt. Vi finns och bevakar vår omvärld. Vi diskuterar olika äldre personers situation och för fram våra synpunkter till våra representanter på kommunalt, region- och riksnivå.


Hela hösten kommer troligen vi få följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Det betyder att vi håller avstånd och tvättar händerna. Vi undviker att vistas i små lokaler med mycket folk. Här gäller folkhälsomyndigheternas rekommendation!


Alla våra föreningar gör sitt bästa för att få kontakt med sina medlemmar. Det kan se lite olika ut. Även om tillfället ser lugnt ut så måste alla föreningar planera för framtiden. Vi hoppas att till våren blir lite bättre och vi kan ses. Vi sover inte som björnen över vintern utan vi finns och tänker framåt.

September
Farväl du plogformade fågelskara som söderut skall fara. Välkommen åter nästa år. Vi vill så gärna se Er nästa vår.


torsdag 3 AU-möte


torsdag 10 Styrelsemöte för distriktet digitalt


torsdag 22 Webb information från SV regionen och förbundet till distriktsordförande, vice distriktsordförande och studieansvariga för respektive distrikt


Jag satt på piren i Vänersborgsviken och såg på himlen hur flyttfåglarna flög plogformade mot söder. Detta var säkert ett hösttecken. Vattnet är fortfarande varmt och många personer tar sitt morgondopp. I parken mot Vänern, där jag bor, har jag sett många solbadande familjer, par, ensamstående breda ut sina filtar och inta fika med behörigt avstånd. I dessa stunder får vi vara glada över att vi har vår vackra natur och att vi kan ta vara på den.


När jag blickar framåt stiger min undran. Denna höst blir inte lik någon annan höst. Vi måste följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Det gör vi gärna!

Corona behöver en värd för att överleva. Vi skall inte bjuda in en objuden gäst. Får inte gästen en värd hoppas man att gästen försvinner. Därför skall vi hålla avstånd, tvätta händerna osv. Tänk också på offentliga kontaktytor att du spritavtvättar händerna när möjligheter finns! Vi måste skrämma bort gästen med alla medel. Men vad trist att vara så lydiga! Hur länge skall vi stå ut! Jag hoppas att forskarna snart kommer fram med ett godtagbart vaccin. Under tiden får vi bida.

För många personer är ensamhet och brist på möjligheter att delta i olika samkväm en psykisk påfrestning med nedstämdhet. Här får vi med vår kännedom inom vårt närområde hjälpas åt med kontakter. Alla aktiviteter behöver inte vara så stora. Det kan vara ett telefonsamtal, skicka ett vykort, träffas ute i naturen med enkel fika. De som har möjlighet är digitala möten en lösning. Här borde fler ta del av och utveckla sitt digitala kunnande. Kontakta gärna din lokala förening. De kan lotsa dig till en person som kan hjälpa dig. Det viktigaste i höst är att inte bara deppa ihop utan se en möjlighet att lära sig något nytt och hoppas på bättre tider. I våra föreningar pågår flera olika aktiviteter på olika sätt. Ta gärna del av det som händer på lokal plan. Ibland behöver man inspireras av andras idéer. Du kan också komma med egna förslag och då kan du kontakta din egen förening

.
Jag planerar i höst att delta i olika digitala möten inom distriktet och troligen förbundet, delta i lokala föreningens promenader, låna många böcker på biblioteket, måla akvareller tillsammans med en liten grupp och delta i en sångkör med få deltagare och med avstånd i en stor lokal. Trots allt mår man bra av att fortsätta att ta del av det som händer omkring oss. Var och en får göra efter bästa förmåga. Jag ser framåt emot nästa år och en bättre möjlighet att gör bra beslut och ha möjlighet att träffas som vi tidigare har gjort.

Det gäller att hålla ut!

augusti
Augusti och skördemånad.

Blommor och frukt av naturen lånad. Njut av nygjord saft, varma kvällar och allt innan det blir kallt.
I denna månad brukar planerna för hösten klarnat. I år blev inget sig likt. Fortfarande har vi restriktioner och vi finner oss lydigt i över allt som hälsovårdsmyndigheterna säger.

Än har vi sommaren kvar. Visst önskar man att ett under sker såsom ett anpassat vaccin eller medicin. Troligen får vi tåligt vänta.
Vad gör vi under tiden? Vi önskar varma augustikvällar med stjärnklar himmel och fullmåne.

För vissa personer kanske ett havsbad med mareld som kunde lysa upp tillvaron. Om inte alla våra drömmar in slår in så njut av ett välkommet regn om gräsmattan börjar se brun ut.


Att ta vara på stunden för reflektion är nog så viktigt. Det är den stunden som ger hoppet om en bättre höst och alla möjligheter till aktiviteter som går att ordna. Flera av oss har tränat på digitala möten. Troligen blir det många digitala möten i höst. Varför inte pröva med olika studiecirklar? Jag tror att det finns många möjligheter om man är ett mindre antal personer.


Fortfarande får man inte glömma att gå ut varje dag längre eller kortare tur. Naturligtvis håller vi avstånd och tvättar händerna!

 

 

 

Jag har badat en gång! Ev blir det fler gånger.Från min bostad har jag 100 m till badet. Här går man i baddräkt och morgonrock direkt till badet.

Webbredaktören kontrar med att ha badat oräkneliga gånger i temperaturer från 12 till 22C

Juli

Sommarlov har vi året runt.

Våra möten har varit tunt.

Jag hoppas att vi får bättre tider,

och att vi kan mötas när det lider.


I denna sommar har allt inte blivit sig likt.
Många sörjer sina bortgångna anhöriga, andra gläder sig att de har överlevt. Mitt i allt detta försöker vi kryssa hit och dit för att undvika den stora faran.


Den digitala kongressen den 12 juni gick över förväntan. För oss tre kongressombud Kenneth Johansson, Birgitta Rolöf och Siv Gustavsson fungerade tekniken utan problem. Vi träffades på Kansliet i Vänersborg på behörigt avstånd. Vår kanslist Carina fanns på plats och var oss behjälpliga ifall vi fick bekymmer. Hon fick en lugn stund. Innehållet på dagordningen kommer i ett protokoll från förbundet.

Första delen av dagordningen avhandlades och övriga delar såsom stadgar och motioner planeras till ett senare tillfälle. Förhoppningsvis att detta sker via en fysisk


Under den sköna och varma sommaren kan man ta vara på olika tillfällen. kongress till hösten. Vi får också gratulera och önska lycka till förbundsordförande Eva Eriksson och till den nya förbundsstyrelsen.


Ibland måste man ha kontakt med sina närmaste hur man än gör. Det finns idag digitala lösningar.

Vi får inte förglömma vår fina natur. Här kan vi träffas och få inspiration, nya tankar, god kondition och en förbättrad hälsa. En förening har ordnat med promenader och man har annonserat med datum, tid och plats.


Varför inte kontakta någon av cheferna på särskilt boende ( äldreboende) och fråga om det går att framföra lite sång och musik. Det kanske finns en lämplig anvisad plats. Flera av våra medlemmar deltar i flera körer och de sjunger gärna och några kan spela någon form av instrument. Ta vara på varje tillfälle för att förgylla tillvaron.

I flera föreningar spelar man boule. Bättre kan det inte vara än att få träffa några andra spelare, komma ut i naturen och behålla sin kondition.


Avståndet har vi inte glömt och inte heller att tvätta händerna.
Trots allt som händer runt om kring oss så har det i historisk tid gått över. Det är en tröst när vi ska planera och vi hoppas på en bättre morgondag.
En god fortsättning på sommaren!

 

juni

Corona , Corona. Dig vill jag inte låna.

I midsommar vill jag ut och dansa

och då får andra kavaljerer chansa.


Fre 12 Kongress Stockholm 2020 delar digitalt


Ons 17 Webbsändning kl 10-12, projekt: Inte ensam


Detta är en prövotid. Tur är att vi 70+ kan komma ut i naturen. Våra planer kommer troligen gå i stöpet eller i kras, en bra tid framåt. Det viktigaste och sista en människa tänker och tror på är hoppet.

Det betyder att vi fortfarande planerar för framtiden även om vi inte kan blicka så lång tid framåt. Av historien har vi lärt oss att det mesta går över och vi får en ny tid som ser lite annorlunda ut.

Sannolikt gäller det för oss också. Den 12 juni kommer delar av Kongress Stockholm 2020 avhandlas digitalt. Den övriga delen planeras till hösten. Då är frågan om det går att genomföra den med fysiskt möte. Detta återstår att se.

Just nu skall vi njuta av den fina sommaren vi har i Sverige. Ibland kanske det är bra att studera sin egen närmiljö. Vi får träffas ute med behörigt avstånd.

Ta vara på de vackra dagarna och planera en träff med de personer du känner. Tiden går fortare om man träffas och pratar bort en stund.

De ljusa dagarna kommer att försvinna och vi närmare oss augusti, skördetiden. Vi måste alltså se framåt och njuta vad varje årstid erbjuder.


En skön och glad midsommar! Tillönskas Er alla.

maj
Våren och Maj kom dansande.

Naturen var ansade. Körsbärsträden slog ut i blom och hela världen log.


må 4 Norra Älvsborgsdistriktets årsstämma sker digitalt "per capsulam".


on 6-to 7 DO-konferens inställd


to 7 Webbsändning: Inspirationskonferens för utbildningsansvariga i distriktet.


on 20 Hjärnkoll är prel. framflyttad till sensommaren.


on 27 Webbmöte för SPF Seniorernas distriktsordförande.


to 28 kl.10.00 webbsändning. Projektet: Inte ensam


Våra styrelsemöten sker via telefon eller digitalt.
I dessa tider gick våra stora och små planer i kras. Någon s k klok person kommer och säger: Vad har vi lärt oss av detta?


Svaret är dubbelt. Det första svaret är tråkigt och ledsamt. Alla roliga möten som vi hade tänkt att delta i försvann. Vi fick restriktioner av olika slag.


Det andra svaret är att vi är isolerade var och en i sitt eget revir. Flera av oss har säkert en anhörig på äldreboende. Med alla restriktioner kommer många boende uppleva en stor ensamhet. Den största saknaden är kontakten med sina närmaste. Det finns flera digitala lösningar med bild och ljud på sina anhöriga.

Här hoppas man att tekniska personer kan hjälpa till och ge enkla lösningar. Vi behöver en användarvänlig teknik!


Visst kan tillvaron se olika ut för olika personer. Det beror lite var man bor och vilka man dagligen träffar inom sin nära familj. Alla äldre 70+ har inte samma möjlighet att träffas. Nu krävs nya tankegångar och att det finns tillfälle till digitala möten. Det finns många äldre 80+ som inte har tillgång till den nya tekniken eller är intresserade. Här behöver vi använda den kända tekniken via telefon. Ett litet samtal kan förgylla denna dag för någon.


En annan idé att ta vara på naturen. Många äldre vill komma ut. Varför kan inte några sitta ute en stund på behörigt avstånd? Ta vara på det som går.


Tillhör man den intresserade digitala gruppen har man tillfälle att lära sig något nytt. Det finns många olika länkar för att få digitala möten. Du kan ta kontakt med SV Studieförbundets Vuxenskolans representant i ditt när område och fråga. Jag tror att man kan fortsätta med vissa studiecirklar på detta sätt. Här krävs en hel del kreativitet. Denna tid får bli en digital lärotid för oss. Under tiden får vi planera för framtiden.


Vissa saker kommer att bli annorlunda. Det betyder inte att allt blir sämre eventuellt bättre. Vi har fått tänka till och inte ta allt för självklart. Vi skall vara rädda om varandra och ta gärna kontakt med någon du känner.

Glöm inte att tvätta händerna!

 

 

April del 2

Kära medlemmar!
Vi lever i en annorlunda tid. Våra planeringar i vår blev inte som vi tänkt. Därför får vi försöka att tänka i nya banor.
I och med influensatider bör vi över 70+ minska vårt sociala liv. Det finns möjlighet att ringa eller kontakta varandra digitalt via mail.

Man kan också koppla ihop fler personer samtidigt. Det passar bra t ex vid olika slags möten. Varför inte pröva nya tekniken med någon studiecirkel?
Du som är ledare för en studiecirkel kan gärna fråga om hjälp från SV Studieförbundet Vuxenskolan.


P g a Corona har vi i distriktet beslutat att årsstämman behandlas digitalt via mail "per capsulam" ( via kapsel). Varje ombud besvarar frågor på en röstningsblankett för årsstämma 2020 utan fysisk närvaro, enlig dagordningen. Svaren skickas till revisorerna före den 4 maj. De kommer att sammanställa ett stämmoprotokoll. Andra distrikt har gjort motsvarande.


Kongressen kommer delvis att utföras på liknande sätt. Delar av dagordningen kommer att utföras digitalt och vissa delar behandlas senare i höst enligt nuvarande planer.
Alla tidigare kriser har gått över. En kris kan också leda till en ny utveckling. Det återstår att se vad som händer.


Enl. verksamhetsplan 2017-2020. Vi stöder... Vi i distriktet vill stödja våra föreningar och medlemmar med de möjligheter till kontakt med telefon eller mail när vi inte kan träffas personligt.


Jag hoppas att till sommaren vi har fler möjlighet att träffas och vistas ute t ex att föreningarna ordnar en friluftsdag på eftermiddagen eller träffas via boule.

Under denna period får man gå ut i naturen. Kontakta någon du känner. Den skulle säkert uppskatta att komma ut i vårsolen och avsluta promenaden med en fika.


Glöm inte att tvätta händerna när du kommer hem.
Var rädd om dig!
Stöd gärna Radiohjälpens insamling. Läs föreningen Ales upprop. HÄR
Vi alla kan bidra på olika sätt. Många föreningar har egna lösningar.
Stort tack för allas insatser.

April
Nu är det vår.

Influensan är svår.

Vad som än händer, glöm ej att tvätta dina händer.


Distriktets årsstämma är framflyttad. Datum är ännu ej fastställd p g a dagsläget. Våra föreningar har också flyttat fram sina aktiviteter.


Vi har fått en annorlunda vår. Coronaviruset har styrt våra liv. Ta vara på de ljuspunkter som finns. 

Ring gärna till någon SPF-medlem som du vet är ensam. Har du inte telefonnumret kan vår Carina på kansliet hjälpa dig.
Förr skrev vi brev till varandra. Varför inte skriva några brev, ev. maila, använda ev. facebook, ev. faceTime till gamla vänner du känner. All social kommunikation är till glädje. Man känner sig inte längre så ensam.


Är man ensam hemma kan man ta upp sin gamla hobby t ex läsa en bok, ta fram ett kärt hantverk, träna på ett musikstycke eller måla akvarell.


Tiden kommer att gå fort och historiskt sett har det mesta gått över. Det viktigaste är att vi får behålla hälsan. Ingen av oss behöver svälta. Det finns mat i våra butiker. Just i ditt närområde kan finnas hjälp med hemleverans av mat. Tänk på att du äter näringsrik kost.


Du kan komma ut och njuta av naturen, beundra vårblommorna, och lyssna till kvittrande fåglar. Du kan också ta med någon vän du känner och en kaffekorg. Det bästa är en god fika på en underbar plats. Endast du själv vet var den bästa favoritbänken finns. Man behöver något både till kropp och själ. Glöm inte att tvätta händerna när du kommer hem.


Inför den stundande helgen, pynta det som du brukar inför påsken. Varje familj har sina egna traditioner. Några kanske man kan behålla trots dagsläget. Gör det bästa av situationen.
En trivsam och Glad Påsk till Er alla!

 

mars
Våren är här. Katten är kär. I rabatten blommar vintergäck och sakta smälter snön väck.
ti 10 Regionmöte med Bohus-,Göteborgs-, Skaraborgs-,Södra Älvsborgs- och Hallandsdistriktet. Adress: Lagergrenska Huset, Residensgatan 18 Vänersborg.

 

februari
Februari månad av vintern lånad.

Ljuset kommer åter.

En föraning om våren råder.
ti 4 kl. 12- ca 15.00 Upptaktsmöte inför bouleverksamheten 2020 i Sv. kyrkans församlingslokal, Vänersborg.


Våra föreningar har årsmöte denna månad.

Vi tackar avgående styrelseledamöter för ett värdefullt arbete under den gångna tiden. Vi hälsar också nya styrelseledamöter till nya och inspirerande uppgifter. Att delta i ett ideellt arbete är både berikande och utvecklande oavsett ålder.

 

Gott Nytt År!              Januari 2020


Tänk vad tiden går!

Ta vara på tiden

innan den är förliden!


I år vi vill uppmärksamma ensamheten hos seniorer. Vi bidrar med en mängd olika aktiviteter t ex spela boule, delta i körsång, spela ukelele, motionsdans, följa med på studiebesök, resor, eller tillsammans gå ut och testa olika lunchrestauranger. Ibland vill man bara vara tillsammans med en grupp som har samma intressen såsom att diskutera innehållet i en bok eller studera ett annat språk. Vi hoppas att något stämmer just för dig.


I denna månad startar många föreningar med upptaktsmöte. De informerar om vårens program. Innehållet i programmen varierar mellan olika föreningar. Gemensamt för alla föreningar är att träffas under trevliga former med information för seniorer, underhållning och fika. Ibland behöver man hjälp med färdsättet till träffarna. Många medlemmar samåker när det stämmer med aktiviteten. Du kan kontakta din lokala förening. De vet oftast vilka möjligheter som finns. Ingen senior skall behöva känna sig ensam!

Alla seniorer är välkomna!

december
Vi har låga pensioner, tänkte några personer.

De skrev ned sina tankar i ett protokoll.

De uppvaktade politiker och mottagande var noll.

80 år har gått och fortfarande pratar vi om pensioner vi fått.

Vi lyfter ett glas till grundarna till vår organisation och säger skål.

Vi arbetar fortfarande mot samma och nya mål.

tis 3 Distriktet har årets sista styrelsemöte.

Inbjudna är våra föreningsordförande, representanter för hälso- och sjukvårdsnämnder, adjungerade personer, valberedning och revisorer för tankeutbyte och liten jullunch.


tors 12 firar SPF Seniorerna Lilla Edetbygden 40 år som förening. Grattis!

God Jul och Gott Nytt År!

 

november
Sommaren har försvunnit. Hösten har vunnit.

Vi tänder ett gravljus för våra kära,

för de som stod oss nära.

Sön 17 Alla tiders storband på teatern.

Kulturhuset/ Folkets Hus Vänersborg. kl. 15 Mingel kl. 16 konsert

Pris: 200:- kr Vi ses!


Tis 19 KPR-möte samt genomgång av KPR-arbete, synpunkter och diskussioner. Diskussion om arbete i styrelsen ur ett perspektiv att vara ny styrelsemedlem. Pensioner och ekonomi av Anna Eriksson från Förbundet. Kulturhuset/ Folkets Hus Vänersborg.

oktober
Britta och Birgittas dag är sommarens sista andetag.

Vi firar skörden med oktoberfest.

Ta vara på tiden när den är som bäst
v 40 - 6 okt Uppmärksamma " Balansera mera – kampanj för att förhindra falloyckor."
3 okt Riksfinal av Hjärnkoll som ordnas av Förbundet. Claes-Hugo Larsson med flera som tillhör föreningen Ale vann distriktsfinalen. De åker till Stockholm.

Vi önskar laget lycka till!


3 okt Konferens på förbundet för distriktens kassörer i Stockholm.


21 okt Information om projektet: Tillsammans mot ensamhet hösten 2019. Ledare Ingela Johannesson och i samarbete med SV och ABF. Plats: Kulturhuset/Folkets Hus Vänersborg


29 okt Regionsmöte på River-Side, Uddevalla. Värdar för mötet är Bohusdistriktet.


17 nov Reservera dagen för " Alla tiders Storband" prel kl 16.00-18.00, framförs i en anrik teater på Kulturhuset/Folkets Hus Vänersborg. Vi träffas en stund före. Det blir en musikalisk upplevelse. Pris: 200:-kr Samordnare är Studieförbundet Vuxenskolan VG Maria Hultberg. Se program så snart allt är klart.

september
Sköna september vi ännu njuter,

om värmen än tryter.

Vi kan njuta av mörkare kvällar,

förslag med fika, ljuslykta och filt på kalla hällar.


HJÄRTLIGA GRATULATIONER TILL SPF SENIORERNA!

Pensionärsföreningen firar 80 år. Vi önskar all lycka till Er alla som deltar med allt arbete för våra pensionärer! Vi är viktig del av samhället med all vår livserfarenhet och åldersrikedom.
2 september firar vi som pensionärsförening 80-årsjubileum med seminariet " Framtiden är här" och middag på Clarion Hotel Post i Göteborg. Dagen efter är det DO-konferens.


4 september avslutas boules sommartävlingar med prisutdelning på Sjövallen i Vänersborg.


Förslag till kandidat till förbundsstyrelsen efter kongressen 2020 inlämnas senast den 15 september till distriktet eller till förbundet. Det går att ge ev. förslag senare också.


10 september Information om projektet: Hur bra är vårdcentraler för äldre? Samarbete med SV Studieförbundet Vuxenskolan. Plats: Kulturhuset/ Folkets Hus Vänersborg Anmälan senast den 6 september till SV Västra Götaland.


19 september Informations- och inspirationsdag i samarbete med SV på Kulturhuset/Folkets Hus Vänersborg Anmälan senast den 16 september till SV Västra Götaland.


24- 27 september är Bokmässan i Göteborg på Scandinavium. Vi i distriktet deltar på söndagen den 27:e vid SPF SENIORERNAS bord. Kom gärna och besök oss. Vi ses förhoppningsvis

 

augusti
Käre augustimåne vi nu ser och varje år åt oss ler. Vår önskan finns ännu kvar om än i alla våra dar.


Nu finns mycket att planera inför september t ex anmälan senast den 15 augusti till förbundet om du vill vara med på SPF SENIORERNAS 80 års jubileum med seminarium, troligen gott om platser, och till middagen, begränsade platser, måndag den 2 september.


Du kan också anmäla dig till lokala föreningarnas aktiviteter. Vi vill gärna att du kommer till föreningarnas möten och deltar i det som erbjuds. På sommaren ordnar lokala föreningar ofta resor t ex Flundre ordnar en sommarresa till grannlandet Finland den 5 -9 augusti eller träffar med t ex sillsexa. Boulespelarna har troget tävlat tidigt i sommar och i augusti fortsatt spel. Förbundsmästerskap sker 21-22 augusti i Falkenberg.


Om du vet att någon sitter ensam hemma, fråga gärna om de vill följa med på någon aktivitet som erbjuds inom din egen föreningen. Om du kan dela gärna ut ditt nya program som oftast kommer augusti eller i september.

juli
Sommar, solsken och bad gäster kommer i rad. Då tar jag på mig min sommarstass och bjuder på cider, kex och jordgubbsglass.

När du har tid över, vi din tanke behöver:
Tankar till motioner. Kongressen är i juni 2020 i Stockholm. Förslag till kandidater i vår region till förbundsstyrelsen. Vi behöver dina förslag tidigt i höst. Ju tidigare dess bättre.
Tro inte att alla vilar! Nej, många tävlande till boulen ilar.
SKÖN SOMMAR!

juni
Ljuva midsommartid med musik, mat, på en äng eller lid.

Då är det skönt att bara vara bland vänners skara.


To 6 Nationalfirande. En dag att tillsammans med din förening kan du delta i kommunens firande.


I denna månad sker en mängd aktiviteter i de olika föreningarna såsom, boule, studiebesök, resor och sommarfester.

Om det är någon pensionär som är ensam, vill du fråga som SPF-medlem, om de vill följa med på någon av alla de aktiviteter som pågår.

Det är viktigt att alla får känna sig delaktiga, var och en på sitt sätt. Det är nu vi behöver komma ut i naturen och njuta tillsammans med de vi känner.

maj
I vårt kvarter bygger ett koltrastpar ett bo.

Jag hoppas att de får lugn och ro.

Vilken glädje de kan sprida med ungar och sång till kvarteren vida!


0ns 15 Hjärnkoll Bygdegården, Lindåsgården i Upphärad. Kl 10.30 samlas lag och supportrar. Kl.11.00 startar tävlingen Värdar är föreningen Flundre. Kom och heja på ert eget lag!


Maj månad är en ljuvlig tid för resor eller att bara på något sätt komma ut i naturen. En förening kommer att grilla korv( vid tillåten plats) och kompletterar med tipspromenad. En annan förening ordnar med gökotta och deltagarna får ta med var sin kaffekorg. Allt är bra. Det viktigaste är att vi bara träffas och gör något trevligt tillsammans. Man måste ha kul!


Sön 26 EU-val. Din röst är viktig. Det är din röst som vi tillsammans kan bli hörda i våra äldrefrågor.

 

 

april
April, april! Gå vart du vill! Ingen kan dig lura, det får andra klura.

lör 6 Distriktets årsstämma Quality Hotel Vänersborg
ons 10 Skaraborgdistriktets årsstämma Billingehus Skövde
tis 16 Information om trafik. "Vad gör EU?" Information inför EU-valet av Martin Engman. Dagen sker i samarbete med SV Studieförbundet Vuxenskolan. Lokal: Folkets Hus Vänersborg
Glad påsk!
ons 24 – tor 25 Distriktsordförandekonferens Stockholm 

mars
En stjärnklar natt försvann min svarta katt. Katten var kär och våren var här!
ons 6 Regionmöte hos Bohusdistriktet i Uddevalla
to 14 Information ang enkät om vårdcentraler i Jönköping
lör 16 Äldredag i Mellerud

tis 26 Göteborgsdistriktets årsstämma Dalheimers Hus
tis 26 Föreningsarkivets årsmöte med 50 årsjubileum VargönVargön

 

Februari


Vi väntar på våren och räknar inte åren. Vi planerar så gott vi kan av allt vi tidigare inte hann.


ons 6 News 55 Seniorevent - för dig med livserfarenhet. Vi ses för hoppningsvis. kl 10 -16 Lilla Nova Nohabgatan 21 Trollhättan


to 7 Upptaktsmöte med bouleverksamheten. kl 13.00 - ca 15.00 Björken 2 Vänersborg.


ons 13 årsmöte Hjorten Alingsås

 

Tis 19 årsmöte Lilla Paris Vänersborg

0ns 20 årsmöte i Trollhättan plus årsmöten till i 17 föreningar i vårt distrikt.
ons 20 Information om Läkemedel/ fallskador Thony Björk är Förbundets sakkunnige i läkemedelshantering. Birgit Fagrell talar om fallskador och hur man kan förebygga dessa.

Januari 2019

 

God fortsättning på det nya året!
80 år fyller SPF SENIORERNA. Grattis! I Göteborg bildades en förening för pensionärer. Ifrån denna sammanslutning kommer vår pensionärsförening. Därför firar vi 80 år. Vi kan fira jubileet på olika sätt. Tiden när föreningen startades var bl a att moccatårta var populärt. Varför inte fira föreningen 80 år med moccatårta vid något tillfälle i våra lokala föreningar? Lite nostalgi skadar väl aldrig? Varför inte ta lite historisk återblick i form av att visa gamla foto eller filmsnuttar? Det kan bli ett spännande nytt år men så lite vi vet om framtiden. Vi måste själva forma det vi vill. Vi får inte glömma våra äldrefrågor. Bjud in en politiker till kalaset och bjud på en bit tårta. Tänk på att våra möten kan ge mer utbyte av tankar och glädje mer än vad du kan tro. Glöm inte att "tjöta" lite ibland. Det är tillsammans vi har kul.

December


Det tänds ett adventsljus i varje hem och hus. Snart är lucia med tärnor här, vitklädda med skön klingande sång de på scenen klär. De lyser upp vår mörka månad som är en tid av året lånat.


Tisdag 4 Webb-information från förbundet.


Tisdag 4 Möte och julavslutning för styrelsemedlemmar, adjungerande personer och valberedning.


Tisdag11 Distriktsordförandemöte i Göteborg


God Jul och Gott Nytt År!

 

Nov

Nu är det höst om det nu är en tröst. Naturen går till vila

och tankarna får tid och fritt ila.


Ti 6 Webb- information från förbundet
To 22 AU-möte. Besök av en representant för Bohusdistriktet.
Ons 28 besöker Edsbygden

 

Sept
Pensioner är vad vi behöver

ibland blir inget över.

Är du nöjd då är livet en fröjd.


Tankar inför valet
Räknas din röst?

Om det nu är en tröst.
Sön 9 Valdagen


Må 10 SPF SENIORERNA Flundre firar 30 årsjubileum. Grattis!


Lör 22 Utbudsdagen: Väst # småscener kl 09.00-16.00 Vänersborg Folkets Hus


Sön 30 Bokmässan, Göteborg kl 10.00-16.00 Vi är i SPF SENIORERNAS monter kl 10.00-14.00. Vi ses!

Augusti
Äppletider päroncider plommonkaka

det må smaka.

Ta vara på tiden

snabbt är den förliden.


Inför valet.

Utfrågning av regionpolitiker.

Tis 21 aug kl 13.00-15.30 Estrad, Alingsås

Ons 22 aug kl 13.00-15.30 Bohusläns Museum, Uddevalla

– kom och ställ just dina frågor. Det omfattar äldrefrågor som berör region Västra Götaland. Det kan vara sjukvård, trafik , kultur m m

Ingen föranmälan. Fri entré


Mässa för seniorer må 27 aug och tis 28 aug kl 10.00-16.00 News 55 Seniorevent Lindholmens Conference Centre, Göteborg.

Här bjuds det på engagerade utställare, intressanta föreläsningar och paneldiskussioner. Fri entré


Boule DM distriktsmästerskap i dubbel ons 29 aug kl 10.00 Sjövallen, Vänersborg. Kom gärna och hurra på ditt lag

Juli
Sommar, sol och bad och gäster kommer i rad. Bättre kan det inte vara än att trivas i vänners skara. Njut av sommaren!

 

Juni
Våren försvann och sommaren vann. Vad hände mellan Hägg och Syren?

Min uppmärksamhet var sen.

Nu ser vi framåt att fira med färskpotatis och sill,

jordgubbstårta och lite till.

Vi firar sommardagen runt blomsterklädd midsommarstång.

Vi dansar till dragspelsmusik och sång i ljusa natten lång.


Reservera följande dagar i augusti:
Politikerutfrågning i samarbete med SV och Bohusdistriktet. Regionens politiker är inbjudna till utfrågningar.
21 aug. Alingsås Palladium kl 13.00-15.00 22 aug. Uddevalla Bohusläns museum kl 13.00-15.00

Kom och ställ just dina äldrefrågor till våra regionala politiker.

Maj
Välkommen sköna maj!

Du kommer med värme och naturens grönska.

Vi kan inte mer önska.

Nu skall vi ut och fira dagen lång, för dig skall vi sjunga alla på en gång:
"Sköna maj välkommen.......


On 16 maj Hjärnkoll - plats: Lindåsgården i Upphärad - värdar är föreningen Flundre - kl 10.00 börjar med mingel, - kl 10.30 startar tävlingen
Kom och heja på ditt lag. Det kommer att bli en lyckad dag.

 

April
I april gör jag vad jag vill. Jag plockar en vårblomma och några till, binder de så kokett och bjuder dig på en blombukett.


To 5 Besöker Bohusdistriktets årsstämma
Lör 7 Distriktets årstämma Quality Hotel Vänersborg C:a kl 9 registrering och fika Kl 10.00 startar årstämman


Lör 14 firar Mellerudsbygden 40-årsjubileum. Grattis!


Må –ti 16-17 DO-konferens i Stockholm


To 19 SV:s Regionstämma Grästorps Konserthus
Ons 25 Besöker Edsbygdens medlemsmöte.

Mars
Ännu är det vinter, akta så du inte slinter.


Ons 7 Regionmöte i Göteborg


To 22 SV:s stämma GR Sydväst Odd Fellowgården Lerum kl 18.00


Må 26 SV:s stämma Avdelning Väst Bohusläns Museum Uddevalla kl 18.00


Påsken kan firas på olika sätt, att fira med vänner, buffé och påskeld är påskaftonen som bäst.
GLAD PÅSK!

Februari


Nu blommar snödroppar och vintergäck, snart är vintern väck.


Ibland behöver man tänka till och lite till.


Tänk på att inför föreningens årsmöte att förbundet höjer med 30:- f o m 2019 och att det påverkar föreningens medlemsavgift.


Distriktets årsstämma hålls lördagen den 7 april på Quality Hotel Vänersborg. Kallelse skickas till föreningarna senast fem veckor före stämman.

Motion som väcks av enskild medlem ska sändas till den egna föreningen för yttrande. Föreningen sänder därefter motionen med yttrande till distriktet. Motion som väcks av förening ska sändas till egna distriktet. Motionen med yttrande ska ha inkommit till distriktet senast sex veckor före stämman.


28 feb SPF SENIORERNA Trollhättan får besök av distriktets ordf.

 

Januari 2018

Gott Nytt År!

Varje nytt år börjar med förväntningar och löften som vi alla har. Hur det går vet var och en. Mina förväntningar är att vi har kul tillsammans på våra träffar, möten, studiecirklar och resor. Jag förväntar också att vi tar upp ämnen som är värdefulla frågor att diskutera. Vi måste se framåt och vi lyfter upp våra viktigaste frågor till våra valda företrädare såväl i kommun, region och riksdag. Det är ett viktigt år! Valutgången har betydelse för oss! Vi bör bevaka politikernas löften. Hur vore det om dessa löften kunde hållas?

19 jan träff med Bohus distriktet tillsammans med Åke Person från Hallandsdistriktet att diskutera distriktets stadgarna inför nästa års kongress 2020.

22 jan förbundets konferens om SPF SENIORERNA i valet, i Göteborg

24 jan News 55 Seniormässa Lilla Nova Trollhättan

 

December 2017

Jag tänder ett ljus i advent och tänker på allt trevligt som har hänt, möten, tävlingar, jubileum och annat kul. Tack till Er alla och jag önskar Er en riktig God jul!

 

November 2017

Hösten är en tid när växtligheten lägger sig till ro och för många av oss är det en tid för reflektion och framtidsplaner.


I våra föreningar och distriktet sover man inte. Nu tänker vi framåt och planerar för nästa år. Mellan varven måste man också stanna upp, roa och inspirera oss.


9 november firar SPF SENIORERNA Trollhättan 40 år som förening. Grattis!

14 november har förbundet en inbjudan till utbildning om läkemedel och fallskador i Göteborg, Chalmers konferens, Chalmersplatsen. Utbildningen riktar sig till representanter i pensionärsråden och de som har ett särskilt ansvar för läkemedel. Distriktet planerar en motsvarande dag i februari -18 i Vänersborg.

15 nov inbjuder SV ett program som heter:" Meningsfullhet och sammanhang", i Kulturhuset/Folkets Hus Vänersborg. Pris: 200:-

21 nov är en seminariedag med inspiration för valberedare i föreningar och distriktet, anordnare SV och distriktet. Plats: Kulturhuset/Folkets Hus.

22 nov är en inbjudan "Hur möter vi morgondagen med nya former av samverkan" av Överenskommelsen och Västra Götaland. Plats: Fristads Folkhögskola

Oktober
Skogen gömmer rikedom bland torra blad och rötter. Snart är korgen överfull av svampar, bär och nötter. Alla fåglar är på väg mot fjärran, varma länder. Minnet av ett vingesus jag bär i mina händer Text Gerd Román och Eva Åkerberg. Texterna publicerade med tillstånd av författarna.


1 okt Bokmässan i Göteborg. Vi från distriktet representerar med fyra personer. Besök oss gärna på SPF seniorernas monter.

4 okt Regionmöte i Borås

10-11 okt Do-konferens i Stockholm

19 okt Politikerutfrågning om Äldrefrågor i Folkets Hus/kulturhuset, festsalen kl 15.00. Anordnare KPR-representanter för Vänersborgs kommun.

September 2017

26-27 aug Förbundsmästerskap i boule i Vetlanda deltog Norra Älvborgsdistriktet med 7 lag. Två herrlag från Lilla Paris kom på prisplats, ena laget 4:e plats och andra laget blev 2:a. Grattis!


September
Sommaren var kort Fåglarna drar bort Nu är hösten här Skogen full av bär
Stora stövlar på Vi ut i skogen gå Plocka korgen full full av skogens gull

Gerd Román och Eva Åkerberg, sångtexterna publicerade med tillstånd av upprättsinnehavarna


Sommaren går otroligt fort. Många föreningar har redan träffats och haft sina första möten. Om sommaren var kort så har vi mycket att se fram emot i höst. Varje förening har olika programinnehåll. Du kan gärna kontakta din närmaste förening och gör ett besök.


4-5 sept Ny i distriktstyrelsen ordnade förbundet en informationsträff på M/S Viking Cinderella. Närvarande var Anne Kärnby och Claes-Hugo Larsson.


13 sept Ordf var inbjuden till SPF seniorerna Trollhättan.


14 sept Distriktsmöte


16 sept SV Studieförbundet Vuxenskolan 50 år! Grattis! Kenneth Johansson uppvaktade från distriktet.


20 sept Ordförandedag för ordförande med flera från föreningarna. Se kallelse


20 sept Äldre i trafiken. Utbildning för distriktets trafikansvariga . "


25-26 sept Hjärnkoll riksmästerskap sker på Cinerella. Lilla Paris vinnare i distrikttävlingen deltar. Vi håller tummarna för vårt lag.

 

 

Augusti 2017
Solvarma hälsningar innan sommaren är slut


" Om än världen skulle gå under i morgon, så skulle jag idag plantera mitt äppleträd." skrev Martin Luther


Många föreningar har planerat och skickat ut sina höstprogram. En del föreningar har redan börjat med resor, tävlingar och träffar.


Fre 18 firar Södra Väne 40-årsjubileum i Åsaka Bygdegård. Hjärtliga Gratulationer på Högtidsdagen!


Ons 30 Bouletävling. DM i dubbel. Sjövallen, Vänersborg. Lycka till!

Juli 2017

Tänkvärt:
" En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar, och solens ljus /och lundens sus och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden." skrev C. D. af Wirsén 1889.
Texten gäller än idag. Ta vara på tiden och njut av sommaren!

Skön sommar!

Gävle den 13-15 juni
Kongress 2017
Ordförande för Gästriklandsdistriktet och kongressgeneralen Hans Ström hälsade alla ombud och gäster välkomna till Konserthuset .


Läs gärna Kenneth Johanssons noteringar som är en bra sammanfattning av vad som hände.


Stor eloge till Gästriklandsdistriktet, förbundet och förbundsstyrelsen som ansvarade för kongressens förhandlingar.

Av 100 motioner var flera av dessa föremål för många vassa och frågande synpunkter från flera talare. Efter omfattande diskussioner enades ombuden med majoritetsbeslut.

Ombuden fick också ta del av intressanta gästföreläsningar, skönsång av Gävletjejen Sanna Gibs, stämningsfull sång och musik, god mat och gott värdskap från SPF Seniorerna Ankaret i Gävle.


Vi från Norra Älvsborgsdistriktet vill tacka dig Christina Rogestam för det goda arbete och stora engagemang i våra pensionärsfrågor under din tid som förbundsordförande.


Vi från distriktet vill också hälsa vår nya förbundsordförande Eva Eriksson välkommen och till den nya förbundsstyrelsen och valberedning välkomna och önskar Er lycka till med kommande uppgifter under mandatåret.


Nästa kongress planeras till 26-28 maj 2020 i Stockholm.


Ombud från vårt distrikt var Siv Gustavsson, Kenneth Johansson och Kerstin Nilsson.

 

 

 

Ordförande Siv i Maj 2017


Ett stort tack till Er alla lag som deltog i tävlingen för Hjärnkoll på Lindåsgården i Upphärad den 17 maj. Bra kämpat!


Ett speciellt tack till föreningen Flundre och till Er alla som arrangerade tävlingen och serverade korv med bröd samt fika.


Tack till publiken och lagens supportrar som med hejarramsor förhöjde stämningen.
Tack till våra IT-personer och frågeledare som fixerade frågor, svar och statistik galant.


Grattis Annette Bogren, Roger Eriksson och Erwin Ljunggren från Lilla Paris till 1:a priset i distriktets tävling. I priset ingår att laget får delta i rikstävlingen för Hjärnkoll i höst. Lycka till i fortsättningen!

 

 

 

Ordförande har ordet April 2017


Siv Gustavsson


Jag är så tacksam för att jag har fått Ert förtroende att leda SPF SENIORERNA Norra Älvsborgsdistriktet f o m årsstämman 2017 04 08. Det är vi tillsammans som skapar ett rikare seniorliv.


Tack alla föreningar som idag tillsammans med styrelsemedlemmar och alla frivilliga möjliggör alla trivsamma möten med underhållning och äldreinformation.


Tack SV Studieförbundet Vuxenskolan som inspirerar oss till nya studiecirklar. Vi skall ha roligt tillsammans.


Det finns alltid något för någon om det så är boule, bridge, vandringar, litteratur eller körsång. Varför inte! Bilda en aktivitet!


Tack pensionärsråden för Ert idoga arbete att lyfta äldrefrågor till politikerna. Några måste höja rösten för angelägna äldrefrågor som skall belysas till politikerna i respektive kommun eller på regionnivå.


Vi vet att det kommer att ske förändringar hela tiden. En av våra största förändringar i närtid är på dator-/ IT-sidan. Stort tack till IT-ledarna för Ert tålmodiga arbete. Rom byggdes inte på en dag. Det kommer att bli en pågående process med repetition och nya personer som behöver komma in i systemet.


Tack valberedning för att ni hittar medlemmar som med sin kunskap vill åta sig ansvarsfulla uppgifter.


Tack till distriktets tidigare ordförande, styrelsemedlemmar och omvalda styrelsemedlemmar och adjungerade personer. Ni har bidragit på olika sätt till distriktets studiedagar i samarbete med SV, deltagit i regionens pensionärsråd, regionmöte, läkemedelsfrågor, trafik och säkerhet, hjärnkoll och distriktsmästerskap i boule.


Välkomna Ni som är nya styrelsemedlemmar. Det finns uppgifter till Er också!


Tack vår distriktkanslist som håller kontakt med föreningarna via telefon, mail eller brevledes. En person som håller koll på läget.


Ett varmt tack till revisorerna som på ett professionellt sätt granskat vår verksamhet.
Allra sist eller främst har vi förbundet som stöttar alla distrikt och föreningar.

Tack till Er alla som bidrar med information och service till oss. Det är vi tillsammans i våra föreningar som värnar om våra medlemmar, tar hand om nya medlemmar och utvecklar nya visioner. Det blir en bra grund in i framtiden!