2018

  • Sommarmoln

 

 

2018-12-20 Medlemsmöte med Lucia.

I en fullsatt lokal i Oppeby kyrkan hälsade ordf. Gudrun E medlemmarna välkommen till sista medlemsmöte för året. Alla medlemmar fick var sin julblomma som Grönborgs trädgård hade arrangerat väldigt fint som ett tack för året. Glöggen fanns till alla som entré.
Därefter släcktes lamporna och Lucia med tärnor skred in med luciasången och därefter sjöng de kända julsångerna under ledning av Helena Wanrud och Christine Ankarsvärd. Mycket stämningsfullt var det. Sedan bjöds vi till bords med en mycket god jullandgång som Puttes Smörgåsbar hade gjort med dricka, samt en kaka och kaffe. Lotteridragning avslutade mötet med många fin julklappsinslagna vinster samt en hink med livsmedel som skänkts av ICA Oppeby . Ett stort till värdgruppen och lotteriansvariga.
Detta var ett samarrangemang med SV
Text Gudrun E Bild Christel E

 

  

2018-12-06 Julbordskryssning

Torsdagen 6 dec åkte ett glatt gäng från SPF Seniorerna Oppeby-Harg buss till Stockholm för att med Birca cruise göra en julbordskryssning. En rolig info om säkerhet på bussresan av vår chaufför gav oss många skratt. Matsalen var vackert julpyntad, den strålade emot oss med frostiga granar, renar och en kyrka. Vi lät oss väl smaka av den goda maten, inte minst lutfisken, ostkakan och ett dignade godisbord. Så var det dags för julshow av kryssningsvärdarna i Club Maritim. Vi roade oss på dansgolvet några timmar därefter en tur till pianobaren för att lyssna på vacker musik. Efter några timmars sömn försökte vi pressa ned lite mat i frukostbuffe'n. Flera av oss hamnade säkert i Taxfre'n där det fanns ett stort utbud av varor som lockade. Nöjda och glada återvände vi med buss till Nyköping.

Text: Elly Foto: Elly

 

  

  

 

 2018-11- 15 Medlemsmöte

 Vid månadsmötet 15 nov hälsade vi 4 nya medlemmar välkommen till vår förening och därefter hälsade vi även Per Rödseth som är ordf. i Femörefortets styrelse i Oxelösund. Han berättade på ett föredömligt sätt om Femörefortets historia och visade bilder och berättade om föreningens arbete.
Medlemmarna hade många frågor, så det blev en bra diskussion. Per Rödseth hade även böcker om Femörefortet som vi fick köpa. Därefter var det dags för kaffe med dopp och information vad föreningen har att bjuda på fram till jul. Vi slutade vårt möte som vanligt med lotteridragning och tackade för ytterligare trevligt möte och välkommen till nästa möte med lucia och sång.
Text: Gudrun Engquist, bild: Christel Eriksson.

   

  
  

 2018-11-02 Höstresa

Den 2 nov gick årets traditionella resa till Sparreholms Nostalgimuseum, Fabriken och Sigridslund i Årdala. Gråfors samlingar bjöd på MÄNGDER av nostalgi i många rum i ett stort hus. Allt från apelsinpapper till motorcyklar visades. Hr Gråfors började med att som 3-åring samla på apelsinpapper, som hans föräldrar sparat i pärmar. Insprängt i nostalgin intog vi fika på bl a spelbord från förr. Några handlade från fruns butik. Åkte vidare till Fabriken, med ett modernare sortiment och tillfälle för inköp. På hemvägen intog vi en fantastiskt god lunch på Sigridslunds cafe´. Även där handlades det lite smått o gott. Under den lugna bussfärden utsattes resenärerna för frågesport och andra hyss.

Text Eva Mossberg bild Leif Järval

 

 

 

2018-10-18 Månadsmöte

Spf seniorerna Oppeby Harg

Torsdagen den 18 oktober hade vi medlemsmöte. Ordförande Gudrun Enqvist öppnade mötet med att hälsa alla välkomna. Gudrun informerade om styrelsens olika uppdrag. Barbro informerade om äldredagen 1 oktober att den blev lyckad med bra föreläsare och utställare. Vi fick information om kommande aktiviteter. Det var Monas Winercafe med winermelodier som underhöll oss. Vi sjöng med och klappa takten en och annan bjöd upp till dans. Sedvanlig lotteridragning ,Gudrun tackade värdgruppen som ordnar med caffe. Vi samarbetar med studieförbundet.
TextChristina H Bild Christel E
 
  

2018-10-11 Jogersö Vandring

Höstens sista vandring var förlagd till Jogersö. 29 medl. startade från Nyköping med bil i strålande höstsol men mötte dimman från havet som välde in när vi parkerade vid Ramdalens båthamn. KH informerade kort om Oxelösund. Järnvägens tillkomst på 1870-talet, järnverket anlades 1913 på mark köpt från Stjärnholms slott. Oxelösund blev stad 1950. Med matsäcken på ryggen vandrade vi mot elljusspåren på mindre stigar där man fortfarande kunde finna blommande blodnäva, fibbla, blåbärsblomma samt liljekonvaljens röda frukter. Förtäringen intog vi i lä på bänkar och hällar efter spåret. Smakade bra. Vi gissade ålder på en knotig tall som KH med tillväxtborr och borrkärna kunde räkna årsringarna på. Var ca:190 år och Margareta med förflutet på Skogsvårdsstyrelsen gissade rätt. Bra. Efter 4.3 km. åter vid bilarna efter en trevlig och skön vandring med många intryck från vad hösten bjuder på. Tack Friskvårdsgruppen!
Text K H Bild Elly K
     
 

      
 

2018-9-27 Vandring runt Enarn.
Torsdag 27 september åkte vi till Lunda Skog för att vandra runt sjön Enarn, en lätt vandring 8 km på fina vägar och i ett mycket fint väder. Vid första stoppet informerades om sjösänkningen år 1889 och om mjölnaren på Fada kvarn som ville säkra vattentillgången till kvarnen med attändra Enarns utlopp, men vattendomstolen sa ifrån. Under vandringen informerades vi om gamla torp Källvik och Källstaholm som var backstugor på Källmossens ägor, och jättefångsten
1978 i sjön Enarn en gädda på 16 kg .Så kom vi till Bävenstorp där en flygolycka inträffade år1923. Framme vid vändslingan passade det bra med en fikapaus. Färden fortsatte via Björntorp, Bråten och Myrkärr. När vi kom till LillaLundäng ett f.d pensionat och handelsbod stod det en varm grill vid vägen och korvgrillningen tog fart och det smakade mycket bra.
Nu kunde vandringen fortsätta via Lida och Källmossen och väl framme vid bilarna var alla nöjda och lite trötta efter dagens rundvandring. Att det fanns så många gårdar och hus efter den här vägen det hade man inte en aning om tidigare. Vandringsledaren tackades för en fin vandring med en applåd.
Hem färden startades och då började det regna, vilken tur med vädret det var.
Text N-Å bild Hasse

   

2018-09-21 Räkafton 

48 medlemmar kom till HBK:s lokal på Krikonbacken för att umgås.
En räksallad serverades. Under kvällen hade vi allsång, frågesport och
lotteridragning. Yvonne höll en bejublad monolog där alla orden började på
bokstaven "B". Värdgrupp 1 stod för kvällens program.
Text Kristina bild Christel

     
           
        

  

2018-09-20 Månadsmöte

Ordförande Gudrun E hälsade ca 65 medlemmar välkomna.
Efter information om Äldredagen den 1 okt, höstresan till Sparreholm den 2 nov, vattengympa på Sunlight, vandringar och fredagsruset var det dags för vår gäst Stina Palmberg-Eriksson, tidigare arkivarie på Sörmlands museum, att berättar för oss om "Kvinnorna på Nyköpingshus".
Som kanske de flesta av oss trodde har kvinnorna alltid suttit hemma, lagat mat och snutit barn. Så är inte fallet. Kvinnorna har alltid yrkesarbetat utanför hemmet och Nyköpingshus var en stor arbetsplats. Där fanns t.ex. fataburshustrun Brita Larsson som hade hand om kläd- och förrådskammaren,
Det fanns korvkärringar som arbetade i köket och framförallt stoppade korv. Även i bergshanteringen arbetade kvinnor med t.ex. vedhuggning till eldarna och på många andra områden arbetade kvinnor. I jämlikhetens spår skall sägas att pigorna på Kungsgården på den tiden hade i regel 3x så hög lön som drängarna och det var säkert en nyhet för de flesta av åhörarna.
Landets välstånd och exporthandel byggdes upp av Hertig Karl. Han exporterade malm, skogsprodukter och smör för att få pengar till riket och på alla dessa områden var det kvinnor som yrkesarbetade.
Vanligtvis var kvinnan under 1500-talet beroende av sin man, hon var omyndig men när hon blev änka blev hon myndig. Det gjorde att många kvinnor då faktiskt drev sina gårdar/hushåll själv. Gifte kvinnan om sig blev hon omyndig igen.
När Hertig Karl gifte sig för andra gången med Kristina blev det ett stort bröllop. 635 gäster firade i 10 dagar. Det gick bl.a. åt 70 oxar, 277 får och 4 kalkoner. Engelska skådespelare var inhyrda för underhållningen och en älgjakt arrangerades på borggården. Man hade fraktat dit levande älgar från skogen som man sköt på. Allt kan tyvärr inte återges här. Det var ett mycket intressant och lättsamt genomfört föredrag.
Mötet avslutades med kaffe och smörgås och naturligtvis lottdragning.
Ordförande tackade värdgruppen och avslutade mötet.

Text & bild Christel E. 

   

  

 

 

2018-09-13 Vandring Skogsby 

Några (9 st) åkte 13 sept. till Sörmlandsledens rundslinga Skogsby. Där vi i tankarna följde Leif 10 000 år tillbaka i tiden. Perioden då inlandsisen hade sin avsmältning och Minikanjonen uppstod. Vi avslutade på ett av de första skären som dök upp ur Yoldiahavet. I dag är skäret Sörmlands högsta berg med ett utsiktstorn som bestegs. Vi fick också titta på platser för kolmila, kolarkoja o tjärdal som hade sin storhetstid på 1700-talet. Träkol fraktades på hästforor till Stafsjö Bruk där kanoner tillverkades. Trätjära levererades till skeppsvarven som var storförbrukare. Alla uppskattade vår gemytliga samvaro vid skärmskyddet där vi intog det medhavda. Dock gräddade vi inga pannkakor över öppen eld, för blåsigt. Efter att ha skrivit in oss i Gästboken vände vi nöjda hemåt i det fina vädret.
Text & foto Leif J.

 

2018-08-24 Hälleskogsbrännan.

Fredagen den 24 augusti åkte 45 deltagare med buss till Ramnäs och besökscentret Elden och skogen som byggdes upp för att beskriva skogsbranden 2014 den då största kända i landet.
Med duktig guide visades på fotografier, på levande bilder, på skärmar, info om djuren och naturens påverkan av branden. En fantastisk snillrik och upplysande utställning.
Sedan åkte vi med bussen en rundtur i brandområdet. Det var mäktigt.
Från en uppbyggd utsiktsplats kunde vi se lite av omfattningen av branden.
Död, bränd, svart skog där berg och sten lyste kala, men naturen återhämtar sig.
Björksly har etablerat sig och ger hopp om nytt liv. Men även andra arter gynnas.
Sotsvarta praktbaggen flyger in när skogen fortfarande glöder och lägger sina ägg under barken på brandskadade träd. De i sin tur ger mat åt den tretåiga hackspetten.
Guiden visade oss skiktdyn-svampen som är en brandberoende art och växer på brandskadade björkar, ser ut som svarta golfbollar. Svedjenävan blommade rikligt efter branden vars frö kan ligga i flera hundra år och vänta på en brand innan fröet gror.
Efter en mycket god lunch på Centret for vi till Engelsbergs bruk vars historia börjar på 1400-talet där det bedrevs järnhantering. Järnmalm från de otaliga gruvorna i trakten, träkol från skogen och vattenkraft var de komponenter som behövdes. Våra utmärkta guider berättade om järnframställningen och om de många byggnader som fanns. I dag är bruket ett av få privatägda världsarv.
Dags att åka hemåt efter en innehållsrik och lyckad resa med många intryck att bevara. Stopp för busskaffe med mazarin och lottdragning av utdelade gratislotter med fina vinster.
Stort tack till resegruppen och Elly som hållit i resan!
Text K-H
Foto Christel och Elly

 

 

  

2018-08-23 Kärrgruva i Tunaberg.

Torsdagen 23 aug. åkte 23 förväntansfulla medlemmar till Kärrgruvan i Tunaberg för ett besök på gruvområdet. För de allra flesta var det första besöket. Efter Laggarbo nådde vi uppfarten till gruvområdet. På vägen upp dit pekade dagens vandringsledare K-H på gamla dikningar, en bergsformation och en gammal grov tall säkert planterad på 1800-talet.
Uppe vid Kärrgruvan dags för fikat vid träborden. Det berättades att gruvdriften var igång på 1800-talet och lades ned 1890. Vi vandrade sedan förbi skrotstenshögar, gruvhål och ett foto på bebyggelsen som uppfördes under 1800-talet och som revs i slutet av 1950-talet. Endast Krutkällaren finns bevarad, men vi såg spår av husgrunder, källagrunder, fruktträd och växter som hörde den tiden till. Vi vandrade sedan en rundslinga på Sörmlandsleden där vi fick se mängder av gruvhål dokumenterat med beskrivande skyltar.
Nöjda med dagen dessutom med underbart väder skildes vi vid bilarna. Med en applåd tackades K-H för en intressant vandring.
Text K-H
Foto Leif 

  

  

 

2018-08-16 Månadsmöte

Torsdagen den 16 augusti var det höstens första medlemsmöte, vi var ca 85 medlemmar. Ordförande Gudrun E hälsade välkomna. De olika grupperna presenterade sina program för hösten och Elly påminde om resan till Hälleskogsbrännan i Västmanland den 24 augusti. Tyvärr meddelade några eldsjälar sin avgång från sina åtaganden: Karl-Henry i friskvårdsgruppen, Elly i resegruppen och Alice i bokcirkeln. Eva meddelade att det blir ingen Zumba i höst, för få deltagare. Även boulen har väldig få deltagare meddelade Jan. Sedan blev det dags för vår gäst LEIF JACOBSSON, som var årets Sörmlänning 2014, att underhåller med "En tidsresa i ord, bild och ton". Han berättade mycket intressant om olika mäniskoröden genom tiderna, alla med Sörmlandsanknytningar. Zigenare från Zigenarbacken i Malmköping, utvandrare till Amerika, en ensam soldathustru med tre barn som uppfostrade 46 fosterbarn genom åren, von Rosen på Rockelsta med sina flygäventyr och många andra öden. Ett bildspel och sång till gitarr kompletterade hans berättelser alldeles utmärkt. Mötet avslutades med kaffe, smörgås och det sedvanliga lotteriet. Ordförande tackade kaffegruppen och avslutade mötet.
Text & Foto Christel E



  

2018-06-13 Utflykt till Ängstugan

Förra årets uppskattande ord och fraser som framfördes om besöket på Ängstugans cafe, gjorde att vi ville dit i år igen, och dessutom uttryckte man att detta ska vi ha som tradition. Alltså med glädje ordnades en utflykt dit.Ca 40-tal kom. Några hade cyklat, bilat dit på egen hand medan en del samlades vid ICA Oppeby för samåkning en underbart fin eftermiddag i värme och solsken. Mycket gott serverades såsom fruktpajer, småkakor, bullar mm. Alla njöt av välskött vacker miljö och småpratade i solskenet.
Text o Foto Eva M pga av värmen i sommar sent nedtecknat

 


 2018-06-07 Sjösakärren med Horn

Torsdagen den 7 juni hade vi vårsäsongens sista vandring med guide på reservatet Sjösakärret, ett rikkärr med kalkpåverkan, berömt för sina många orkideer. Vår guide Monica Gustavsson Länsstyrelsen lyckades hitta 8 olika orkideer och vi var 21 intresserade deltagare som fick del av hennes kunskaper om dessa. Mycket bra start för oss på denna soliga och varma dag + 26 .
Dags för matsäck och vätskepåfyllning innan vi vandrade vägen förbi Stäk mot Horn där vi gick nära havet och möttes av friska sommarvindar. Åter mot bilarna och vi skymtade Skansholmen med sina gamla försvarsskansar, såg mängder av gäss och en huggorm som ringlade sig över vägen. Nöjda och glada efter 5 km. vandring åkte vi hemåt. Nästa aktivitet onsdagen 13 juni då vi fikar på Fåfängan 14.00. Tack till Friskvårdsgruppen!

Text K-H
Foto Leif

  
  
    

2018-05-31 Waldemarsudde och Rosendals trädgård

Vi var 30 medlemmar, varav några från Stigtomta/Vrena som äntrade bussen till Stockholm.
På Waldemarsudde fick vi en guidning som var mycket informativ och intressant, om konstnärinnan Sigrid Hjerténs liv och konstnärskap.
Efter en god lunch på TV4:as restaurang åkte vi till till Rosendals trädgård där vi gick runt och tittade på diverse växter.
I det varma vädret smakade det bra med en glass innan det var dags för hemfärd efter en lyckad dag.
I samarbete med SV.
Text o bild: Solveig

   

2018-05-24 Gökotta i Lundaskog

Torsdag 24 maj var det dags för årets gökotta och var hamnade vi, jo på Enarslund i
Lundaskog. Där samlades vi ett 30-tal medlemmar och välkomnades av värdparet
Nils-Åke och Anita som berättade om bygden och sägner som Gustav II:e hatt och om skatten som hittades men försvann när hönan kom med ett hölass. Mästersmeden Norling som bodde på Enarslund i mitten på 1800 och hans leverans av en vurst till brukspatron Cederholm i Nävekvarn.

Sen blev det lite fika och visst fick vi höra göken. Efter fikat så blev det en promenad till S:t Bengtsberget och det nyrenoverade brandtornet byggt 1943, det enda som finns kvar idag i Södermanland. 100 m.ö.h var en imponerande utsikt. Vid tornets fot smakade det bra med en grillad korv. Man kunde också göra ett besök på S:t Bengts kyrka, som hade en egen sägner om vargar som antastade en man på väg till julotta. Värdparet tackades för en trevlig gökotta.
Text Nils-Åke Foto Hasse

  

  

2018-05-17 Medlemsmöte

Torsdagen den 17maj var det vårens sista medlemsmöte som avslutades med sillunch. Ordförande Gudrun Enqvist öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Först information från de olika grupperna om kommande aktiviteter. Trevlig underhållning av Sven-Åke Börjesson på dragspel och Sven Göransson spela gitarr. En god silltallrik med dryck och kaffe med hembakade muffins från Gunilla Nordström. Sedvanlig lotteridragning med fina vinster som alltid. Gudrun tackade värdgruppen och önskade alla en trevlig sommar.
Text Christina & Bild Christel

     

2018-05-08 Brannäs Vandring

Tisdagen den 8 maj var vi 28 medlemmar som åkte till Brannäs våtmark i Oxelösund. Där möttes vi av en guide från Oxelö Energi som gav oss en intressant information om våtmarken. Den anlades 1993 på ett låglänt område med dammar som skulle fungera som ett komplett biologiskt reningsverk. Med sina enkla och robusta utformning har den bidraget till att kommunen med god marginal klarat utsläppsvärdena.
Utmed en 2 km lång vandringsled intill våtmarken kunde vi följa vattnets förlopp ut till Östersjön där det renat rann ut. Ett rikt fågelliv och stora naturvärden ger våtmarken också i form av häckningsplatser m.m. En stor svart snok ringlade sig i vattnet. Spår av älg som betat vattenväxter och bäverns framfart med en bäverkoja sågs.
Ute vid stranden av Östersjön intog vi vår matsäck i solen ock Maj badade förstås i det 12 gradiga vattnet. Efter 4.5 km. vandring var vi åter vid bilarna mycket nöjda och avtackade våra vandringsledare Gudrun och Bo Laven.
Text K-H
Foto Leif

  

   

 2018-04-26 Hånömogen Vandring

26 st var samlade inför vårens första vandring vid vår sedvanliga samlingspunkt Oppebykyrkan för att åka till Hånömogen. Väl framme fick vi en presentation om området av Karl-Henry. En behaglig lättgången inte så lång promenad gick på vägar runt husvagnscampingen i skogsmiljö utefter Dragsviksfjärden. Svanar visade upp sig under vår fikapaus vid stranden. Solen och våren tvekade genom att ge oss kyla och inte så många vårtecken, som man förväntat sig i höstas vid planeringen av vandringen. Ekorren hade jobbat hårt med skalning av kottar och myrorna var i fullt arbete. Vi passerade vid dasskyltar, såsom damtoalett och damurinoar vilket gav oss bryderier. Väl åter vid bilarna var vi nöjda med att regnet uteblivit.

 

 Text och bild Eva Mossberg.

 

2018-04-20 Morgonruset

Säsongens sista morgonvandring hade vi fredagen den 20 april i ett ljuvligt vårväder med flera vårtecken. Tussilago,blåsippa, vitsippa, hasselns lilla röda honblomma som det blivit en tradition att hitta, bofinken och koltrasten med sin sång. En vandring som vi lite mera morgonpigga medlemmar har gjort 14 fredagar från januari till april.
Med samling klockan 9.00 har vi valt olika vandringsområden i vårt närområde i Oppeby – Harg beroende på vind och väderförhållanden. Vi brukar gå ca: 4 km och deltagarantalet har varierat mellan 11 och upp till 34 då vi besökte ambulansstationen. Genomsnitt har vi varit 18 st. och tar vi antalet deltagare gånger längden alla har gått och lägger samman blir det 99 mil. Nästan upp till Kiruna!
Bra och nyttig motion och bra tillfälle till social samvaro. Vandringarna har vi avslutat med fika på vårt konditori Mekka i Oppeby och sista gången festade vi med god tårta. Vi startar upp i höst igen den 5 oktober. Välkommen med!
Text K-H

2018-04-19 Medlemsmöte

Månadsmöte torsdag den 19 april, ordf. Gudrun Engqvist hälsade välkomna med småprat om vad som varit och vad som kommer, särskilt nöjd över att vår lilla förening lyckats vinna 5000 kr i rekryteringsbidrag från distriktet. Leif Järvall hälsade, med sina hyss,2 nya medlemmar välkomna med orden här blir ni sedda och hörda. Resegruppen påminde om vår och höstresor Friskvårdsgruppen tipsade om tider, priser för vattengym. fredagsruset, kommande vandringar, zumba mm. Dags för"Pekke"polisen Per Erik Abrahamsson från Enköping, som greppade gitarren, trallade och sjöng visor från svenska diktare. Detta utmynnade i en musikfrågetävling blandat med roliga polisminnen. Kaffe med goda smörgåsar serverades. Birgitta och Gunnel såg till att fördela lotterivinsterna. Gudrun avslutade med tack till alla.
Text Barbro G Bild Bertil H

 

 

2018-04-12Hemliga resa bla.Brunneby

Torsdagen den 12 april samlades 51 medlemmar vid Oppeby Torg för vår hemliga bussresa. Men vart? Söderut blev det. Många gissningar. Första stoppet vid Ljusfallshammar och Lantbruksmuseet " Som dä va förr i värda". Under kaffet med bussmacka typ större, berättade v.ordf. om museet innan vi själva kunde beskåda mängden av gamla prylar, från lantbruk, skogsbruk, hushållet, maskiner m.m. Många tankar gick tillbaka till vår egen uppväxt. En tändkulemotor startades upp och man visade praktiskt på sågning av timmer till plank o bräder. Ett mycket minnesrikt besök.
Färden drog vidare mot Godegård säteri, ett gammalt bruk med anor från 1700 talet. Vår guide mötte upp och berättade i bussen om brukets historia, tillverkningen av stångjärn och om de vackra byggnaderna. Efter en god lunch fick vi se ett fantastiskt porslinsmuseum med mängder av svenskt porslin tillverkat från 1700-talet och framåt. Sista stoppet med kaffe och möjlighet till inköp av must, sylt, saft m.m. gjordes vid Brunneby. Vi tackar vår resegrupp och främst Sune för en mycket bra och innehållsrik hemlig resa!
Text K-H
Foto Christel

                                                                          

2018-03-18 Våravslut på ZUMBA

ZUMBA VT-2018. 11 hurtiga kvinnor har vid 8 tillfällen återigen under ledning av Catarina Hagstrand dansat Zumba i Släbroskolans gympasal. Vi försöker att i takt med ett leende eller med en koncentrerad min till rytmisk medryckande musik röra fötter, ben och armar i takt. Signalerna mellan hjärna och övriga kroppen får ofta avbrott. Men det struntar vi i och rör på oss med glädje. Bevis på att vi gillar det, är att vi fortsätter termin efter termin och avslutningsdagen fikade vi på Oppeby konditori med avtackning till vår inspirerande ledare. Redan nu planerar vi för ny start i september. Tycker du att det verkar kul? Då finns det plats för dig. Även män är välkomna. Anmäl till Eva.

Hälsningar Eva M 

2018-03-16 Utflykt Ambulansen

Vi fick se ljusa rymliga lokaler, gemensam mötes lokal, rum för avkoppling
40 stycken förväntansfulla pensionärer vandrade i den bleka vårsolen
med snålblåst, mot ambulanscentralen i Nyköping.
Väl framme tog Patrik och Mikael hand om oss, för information och rundvandring i huset. Vi fick se ljusa rymliga rum, gemensam mötes lokal,
rum för avkoppling och träning, mat och fika rum.
Två ambulanser fanns inne i garaget att beskåda. Intresset vilken utrustning
som fanns att tillgå i bilarna var stor.
Vid avslutningen blev det några frågor och ambulans personalen svarade
sakligt och besöket kändes mycket bra, vi kan känna oss trygga med
Nyköpings ambulanscentral.
Text Inga T Bild Bertil H



 2018-03-15 Medlemsmöte

Medlemsmötet öppnades av ordförande Gudrun som hälsade alla välkomna speciellt dagens gäst Svante Comstedt från Comstedts Juristbyrå, som berättade om familjejuridik.
Leif hälsade en ny medlem välkommen.
Carina från Elon berättade om deras verksamhet.
Barbro berättade om pågående arbeten i KPR (Kommunala Pensionärsrådet). Därefter delades en boendeenkät ut för ifyllande som samlades in för att tas med till KPR.
Politikerutfrågning på Culturum 10 april 13.30 där alla är välkomna.
Bertil påminde om vårfesten den 6 april.
Eva tackade för att så många kommer till luncherna på Mamma Mia.
Nils-Åke påminde om besöket på ambulansen den 16 mars.
Sune och Solveig om hemliga resan och Valdemarsudde.
Lotteriet genomfördes som vanligt.
Ordföranden tackade värdgruppen och avslutade mötet.

Text: Margareta Bild: Christel och Margareta

  

2018-03-09 Funktionärsträff

Till alla olika aktiviteter i föreningen behövs det funktionärer. Det är dessa eldsjälar som ta hand om allt praktiskt vid Boule, Bowling, Bokcirkeln, Canasta, Friskvård, Resegruppen, Värdar, Värdinnor och m.m. Som tack för deras insats träffades alla ihop med styrelsen den 9/3 till en trevlig kväll med mat och fika med hembakat kaffebröd i Oppeby Gårds föreningslokal. Några av funktionärerna avtackades av ordförande Gudrun Engquist med blommor för den tid de har ställt upp för föreningen. Stort tack till alla.
Text Christel Bild Christel & Bertil



2018-02-15 Årsmöte

Årsmötet besöktes av ca 85 medl. Efter att ordföranden öppnade mötet hölls parentation över avlidna medlemmar. Leif J hälsade två nya medlemmar välkommen. Sedan hölls de vanliga årsmötesförhandlingar. Gudrun Engquist omvaldes som ordförande och alla funktionärsval godkändes enligt valberedningens förslag. Årsavgiften för 2019 fastställdes till 275 kronor. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet efter revisionsberättelsen. Efter mötet informerade grupperna om kommande program. Sedan blev det fika med underhållning av Lennart Wantzin på gitarr. Han berättade om den svenska visans uppbyggnad och blandade fint med stämningsfulla sånger av bl.a. Carl Mikael Bellman, Evert Taube, Povel Ramel, Niklas Strömstedt mm. Det blev även allsång med publiken. Mötet avslutades med det sedvanliga lotteriet.
Text Christel E.&Foto Bennet

 

 

2018-02-03 Blacksta Revy 

Lördagen 3 feb. reste 26 förväntansfulla medlemmar med bil till Blacksta Föreningsgård för att se Kaos i folkparken spelad av Kung Blackes Gycklare. Handlingen utspelar sig på 1960-talet och är ett riktigt snurrigt musikaliskt spektakel utspelat i och runt en folkpark.
Herta och Berta två ogifta tvillingsystrar är delägare i Folkparken tillsammans med chefen Börje där verksamheten närmar sig konkurs. Börje tar hjälp av konsulten Nancy med Lillslangen vid sin sida och det utvecklar sig till ett kaos, där Folkparken fylls av besökare som förväntar sig få se Beatles som förstås inte dyker upp. Till slut reder det hela upp sig.
En bra ljudanläggning gör att man hör replikerna och texterna till sångerna på melodier från 1960-talet bra, dessutom med välsjungande aktörer.
I pausen bjöds vi in till kaffeborden fyllda med välsmakande smörgåsar, bullar och kakor.
För oss var det 4-e året vi varit dit och vi var lika nöjda med föreställningen som tidigare. Vi lär komma tillbaka nästa år. Tack till resegruppen!
Text K-H Foto Christel E

 





 

2018-01-19 Morgonruset

Då var vi igång igen! 14 st. pigga seniorer samlades vid vår lokal Regeringsvägen 29 för att delta i årets första MORGONRUS. Efter nattens rikliga snöfall promenerade vi på plogade, grusade vägar ca 4 km. Innan vi avslutade på Mekka konditori. DU passa på att delta. Vi promenerar i lugn takt i 1 timma varje fredag kl. 09.00-10.00 och fika för den som vill fram till 20 april. Ofta är det någon som berättar något om de platser vi passerar. HÄNG med. DU är välkommen!
Text &foto Leif G

2018-01-18 Medlemsmöte


Åttitalet medlemmar hade samlats till mötet 18/1. Gudrun E hälsade alla välkomna.
Hon läste en Medelålders plus om våra kära växter som väntar på vår och sol.
En ny medlem hälsades välkommen med presentbrev från Vikingline, SPF-nål och
kram av Leif.
De olika grupperna presenterad sina program för våren.
Elly: Blacksta Revyn 3/2, samling vid miljöstationen ICA Oppeby kl.16,45 för
samåkning. 31/5 Resa till Valdemars udde.
Sune: 12/4 Hemlig resa kl.8,00-19,00. Kostnad 570:-.
Karl-Henry: Skidspåret vid Ekensberg är öppet för åkning. Morgonruset startar 19/1-
20/4. Besök på Ambulansgaraget 16/3 kl.9.30.
Nils-Åke: Vårens vandringar startar i april.
Christel: Släktforskning under februari.
Så var det dags för Sörmlandstrafiken och Johan Tollén att berätta om hur man
skaffar bättre koll på bussen. Johan berättade mycket klart och tydligt hur man med
smarta sätt kan resa. Det finns en App att ladda ner till sin smarta telefon där du kan
se när bussen går och var den befinner sig. Vill man ha mer information går det bra
att gå in på www.sormlandstrafiken.se
Mötet avslutades med kaffe, smörgåsar, kaka och lotteridragning med som vanligt
fina vinster. Tack till Kaffegruppen.
Text Gudrun G Foto Bennet

   
  

 

  

 

 

 

   
   
   

                                                                                                            jjjjjjjjö