SPF Seniorerna i Expressen – Ny årskull kan åka på skattesmocka

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att politikerna har misslyckats med uppgiften att synkronisera olika välfärdssystem med varandra. Det är bakgrunden till den skatteorättvisa som nu drabbar årskull 1957, och som även riskerar att drabba 59:orna.

SPF Seniorerna i Aftonbladet om de stora skillnaderna mellan kommunernas avgifter för äldreomsorg

Från 72 till 488 kronor i timmen, så mycket skiljer avgiften för hemtjänsten i landet. ”De här avgifterna behöver ses över. Det är inte rimligt att det skiljer så mycket”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson till Aftonbladet.

SPF Seniorerna på Seniordagen om trygghet i den digitala vardagen

Trygghet på nätet och trygga betalningar stod i fokus under en av Seniordagens seminarier i Kungsträdgården den 9 maj. SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström medverkade och lyfte bland annat behovet av att skydda seniorer från brottslingars efterforskningar genom att begränsa individuppgifter på nätet.

Öppet brev: Står regeringen upp för mänskliga rättigheter?

Institutet för mänskliga rättigheter hotas av nedläggning. 53 organisationer, däribland SPF Seniorerna, skriver i ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson att en nedläggning av institutet skulle hota skyddet för mänskliga rättigheter i Sverige.

Peter Sikström i Sveriges Radio om hemförsäkringar som inte täcker stölder i hemmet

Det senaste avsnittet av radioprogrammet Plånboken handlar om försäkringsbolaget Trygg Hansas hemförsäkring som inte täcker stölder i hemmet om en nyckel lämnats ut till t.ex. hemtjänsten. Villkoren är orimliga, menar SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.

Magra vårbudgetar från oppositionspartierna

Riksdagens fyra oppositionspartier har nu presenterat sina förslag till vårbudgetar. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är inte imponerad, men hittar ändå några goda förslag. Läs hennes kommentarer här.

Information om utbetalning av elstöd

Senast den 9 juni räknar Försäkringskassan med att alla landets hushåll har fått elstöd två som omfattar privatpersoner i hela landet. Du som får allmän pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något, du kommer att få pengarna insatta på det konto där din pension sätts in.

Här kan du se invigningen av Mötesglädje – 4 maj kl. 11

Vår app är klar och nu ska den invigas. "Det är med stor glädje jag konstaterar att vi nu har ytterligare en möjlighet att träffas och umgås på", säger Doris Vesterlund som är projektledare för den nya appen Mötesglädje.

Minnesord Barbro Westerholm

I dag äger begravningen rum för vår kära kollega Barbro Westerholm. Det är omöjligt att sammanfatta Barbros betydelse för det svenska samhället på några korta rader eller ens räkna upp alla de områden där hon bidragit med sin kunskap och engagemang. Likaså är det omöjligt att förklara vilket tomrum som hon nu lämnar efter sig.

Gösta Bucht – Viktigt att ojämlikheten i demensvården åtgärdas

Uppdrag granskning har nyligen satt fokus på demenssjukdomar och demensvården i Sverige. De orimliga skillnaderna mellan regionerna i antalet demensdiagnoser upptäcktes som ett bifynd i en studie där Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna, medverkade.

”Livet kan förändras snabbt”

Ingvar Carlssons liv har påverkats hastigt och oåterkalleligt av döden. Inte bara av mordet på Olof Palme – som gjorde honom till statsminister – utan även i hans uppväxt. Och tillblivelse.

Här bor det flest 100-åringar i landet

Svenskarna lever allt längre och antalet personer över 100 år är fler än nånsin. Men det skiljer sig beroende på var du bor. Jönköping och Kalmar har flest 100-plussare sett till antalet invånare. Norrbotten och Västerbotten minst.

Riksrevisionen: Fakta måste fram om smittade och döda

Äldreboenden och kommuner tilläts hemlighålla utbredningen av coronaviruset och de exakta dödstalen i covid-19. Nu kommer Riksrevisionen med en mycket kritisk granskning av det nationella smittskyddet.

Staten – en dålig affär

Premiepensionsfonder eller Pensionsmyndighetens förvaltning? Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer skriver om de olika alternativen när det gäller hur premiepensionskapitalet ska förvaltas.

58-or och 59-or på väg mot skattesmäll

Garantera att årskullen född 1958 inte drabbas nästa år och att de som är födda 1959 inte behöver vara oroliga för att samma sak sker 2026. Den uppmaningen riktar Länsförsäkringar till regeringen med anledning av det pågående högre skatteuttaget mot landets 57-or.

Nyheter från Skånedistriktet

Inspiration för studiecirklar

  • Läs mer
  • 2023-05-22T12:53:58.0000000+00:00

DM 2023

  • Läs mer
  • 2023-03-30T10:08:32.0000000+00:00

Avslutningskonferens UserAge 20 april

  • Läs mer
  • 2023-03-27T10:28:00.0000000+00:00

Att åldras i ett föränderligt samhälle

  • Läs mer
  • 2023-03-20T15:38:30.0000000+00:00

Grattis till SPF Storken i Blentarp!

  • Läs mer
  • 2023-03-09T10:03:07.0000000+00:00

Aktuella kampanjer från vårt förbund

Annonser