Protokoll 4 december 2017

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Plats och tid Albert Sahlin, Eslöv. Måndag den 4 december 2017 kl. 13.30- 16.00 Beslutande Tony Hansson (S) ordförande Lena Larsson PRO-Eslöv Lena Wöhlecke (M) vice ordförande ledamot
Bertil Jönsson (NKE) Eva Rebbling (V) Elo H Larsen SKPF Avd. 55 ledamot ledamot ledamot
Karin Jakobsson SPF 108 Vänkretsen ledamot Ingrid Persson SPF-Bosarp ledamot Berit Skoog PRO Marieholm ledamot Anita Andersson SPF Flyinge Lillemor Hertzberg SPF Aktiv Bengt-Åke Andersson SPF Löberöd Rolf Jönsson SPF Harlösa
ledamot ledamot ledamot ersättare

Övriga närvarande
Josef Johansson förvaltningschef
Kristina Forslund vd eslövs bostads ab Ann-Britt Lind verksamhetschef Anna Friberg verksamhetschef Johanna Elfsberg Elisabeth Björner ekonomisk/administrativ chef administrativ assistent

Paragrafer

Nr 16- 22
Justeringens plats och tid
Vård-och Omsorg den 2017

Sekreterare

Elisabeth Björner

Ordförande

Tony Hansson
Justerande Karin Jacobsson

Sammanträdesprotokoll Sida 2 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 16
Genomgång av föregående protokoll

Ärendebeskrivning Ordförande Tony Hansson redogör för protokollet från föregående Kommunala pensionärrådets sammanträde.

Beslutsunderlag Protokoll från Kommunala Pensionärrådet 2017-09-18

Beslut - Informationen läggs till handlingarna.

Sammanträdesprotokoll Sida 3 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 17

Kristina Forslund från EBO

Ärendebeskrivning

Kristina Forslund, VD på Eslövs Bostads AB (EBO), informerar om bolagets kötider och nybyggnation. EBO har för närvarande 2130 lägenheter i sitt bestånd och mellan åren 2010 till 2015 byggdes 197 nya lägenheter.

6000 personer står i deras bostadskö, varav 3800 har sökt lägenhet aktivt de senaste tre månaderna. Under 2016 sades 208 lägenheter upp vilket ger en uppfattning om hur stor del av det befintliga beståndet som blir tillgängligt under ett års tid. Den genomsnittliga kötiden för att få lägenhet är mellan två till tre år. På grund av kötiden rekommenderar Kristina alla att ställa sig i kö även om man i dagsläget inte planerar att flytta. Det kostar inget att stå i bostadskön men man behöver uppdatera sin ansökan var sjätte månad. Man ställer sig i kön genom att registrera sig på EBO:s hemsida och har man inte tillgång till dator går det bra att ringa EBO:s kundtjänst eller besöka deras kontor.

EBO har för närvarande 100 seniorlägenheter i sitt bestånd. Lägenheterna kan enbart sökas av personer som är 65 år eller äldre men i övrigt är det kötiden som avgör vem som blir erbjuden en ledig seniorlägenhet.

Seniorlägenheterna annonseras på EBO:s hemsida precis som övriga lägenheter. Om man önskar söka en seniorlägenhet och saknar dator går det bra att ringa EBO för hjälp med ansökan. Det går även bra att ringa om man vill ha mer information om var lägenheterna finns och på vilket sätt de är tillgängliga och anpassade då detta skiljer sig något åt mellan adresserna.

EBO har både påbörjade och planerade nybyggnationer på gång. Kvarteret Gåsen 8 och 28 ska bebyggas med planerad inflyttning 2019. Här finns det tankar om att eventuellt skapa ett så kallat trygghetsboende.
Sammanträdesprotokoll Sida 4 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

Nyligen togs beslut om att gamla spritfabriken ska inhysa kulturskola men det kommer även att byggas bostäder i lokalerna. Kvarteret Slaktaren kommer att få ett hus med ca 80 lägenheter och på Sallerup planeras bygge av fyra stycken så kallade punkthus med 4o lägenheter vardera.

Hyrorna för nyproducerade lägenheter är högre vilket leder till att färre är intresserade av dessa. Samtliga nyproducerade lägenheter har dock en annan grad av tillgänglighet då de följer moderna byggnormer.

Beslut - Informationen läggs till handlingarna.

.

Sammanträdesprotokoll Sida 5 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 18
Vård och omsorgs budget 2018

Ekonomisk och administrativ chef på Vård och omsorg, Johanna Elfsberg, informerar om budgeten för 2018.

Vård och omsorg har, med kostnadsjusteringar inräknat, tilldelats en minskad budgetram i förhållande till föregående år. Vård och omsorg behöver därför se över olika delar av verksamheten för att kunna fortsätta utföra sitt uppdrag på bästa sätt och samtidigt göra nödvändiga satsningar inför framtiden.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gjorde under 2016 en genomlysning av Vård och omsorg som visade att Eslövs äldreomsorg är dyrare än i jämförbara kommuner.

Beslut
- Informationen läggs till handlingarna.

Sammanträdesprotokoll Sida 6 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 19 Information om matdistribution

Ann -Britt Lind informerar om det nya företaget MatHem.se som vann upphandlingen av matdistributionen. MatHem.se är en butik på nätet med dagligvaror och frysta samt kylda enportionsförpackningar. Med det nya upplägget beställs varorna via internet och leverans sker direkt till brukaren en gång i veckan. Hemtjänstens personal hjälper till med själva beställningen och använder medhavd Ipad för de som behöver detta. Kommunen står för kostnaderna för plockavgiften och själva hemleveransen. Företaget har i dagsläget ett visst utbud av frysta samt kylda enportionsförpackningar men ska samarbeta med ett annat företag för att kunna erbjuda ytterligare färdigrätter.

MatHem.se kommer att svara för faktureringen av beställda varor.

Beslut

- Informationen läggs till handlingarna

Sammanträdesprotokoll Sida 7 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 20

Kommunala pensionärsrådets delaktighet och inflytande i kommunen

Kommundirektör Eva Hallberg är på plats för att diskutera Kommunala pensionärsrådets inflytande, påverkan och delaktighet i kommunens nämnder och förvaltningar.

Rådets ledamöter poängterar att det behövs ett större fokus på det friska och hälsosamma åldrandet. I dagsläget kretsar en stor del av frågorna och informationen kring Vård och omsorg och detta perspektiv bör breddas. Kommunala pensionärsrådet berörs av betydligt fler frågor och behöver en större delaktighet även i de andra förvaltningarnas arbeten. Vidare önskas inflytande och insyn vid ett tidigare skede i beslutsprocesserna så att en påverkan blir möjlig. När en fråga ska behandlas önskas möjligheten att få underlaget i god tid för att kunna sätta sig in i ämnet och diskutera med sina respektive föreningar.

Eva Hallberg kommer att ta upp frågan om mer delaktighet för rådet i förvaltningschefsgruppen. Det kan vara intressant att ha gemensamt möte med representanter från rådet för att lyfta frågan ytterligare.

Ett sätt att få både bättre inblick och framförhållning är att kartlägga vilka frågor som skulle kunna vara av intresse för KPR och vilka ärenden som är på gång i kommunen. Hur ser exempelvis kommunens årshjul för 2018 ut? Vad sker härnäst med översiktsplanen? Skulle rådet kunna fokusera på ett särskilt ämnesområde under det kommande året? Förvaltningarnas verksamhetsplaner kan ge ytterligare uppfattning om vilka ärenden som är på gång i kommunen.

Beslut - Informationen läggs till handlingarna

Sammanträdesprotokoll Sida 8 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 21

Kommunala pensionärsrådets sammanträdestider 2018

Sammanträdestider för 2018 fastställas för Kommunala Pensionärsrådet och Kommunala Pensionärsrådets arbetsutskott.

Beslutade sammanträdestider för 2018 är följande:

26 februari Lokal: Albert Sahlin klockan 13.30-16.00 21 maj Lokal: Ölycke klockan 13.30-16.00 24 september Lokal: Albert Sahlin klockan 13.30-16.00 10 december Lokal: Albert Sahlin klockan 13.30-16.00

Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott:

6 februari Lokal: Walter Ström klockan 13.30-15.30 2 maj Lokal: Karl Olin klockan 13.30-15.30 3 september Lokal: Walter Ström klockan 13.30-15.30 19 november Lokal: Walter Ström klockan 13.30-15.30

Sammanträdesprotokoll Sida 9 (9) 2017-12-04

Kommunala pensionärsrådet

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 22

Övrigt

Pensionärers möjligheter att resa kollektiv är en viktig fråga. Många är beroende av kollektivtrafiken för att exempelvis ta sig till gemensamma aktiviteter. Ett tänkbart alternativ till förbättrade möjligheter är införandet av ett rabatterat JoJokort för seniorer. Det finns önskemål om att bjuda in Stefan Svalö (S), regionråd och ordförande för kollektivtrafiknämnden, till KPR under 2018.

Det påpekas att det var rörigt och saknades information vid införandet av parkeringsavgifter och parkeringsautomater i tätorten den 27 november. Det fanns dålig skyltning avseende var parkeringsautomaterna var placerade och på Södergatan saknades korrekt skyltning.

Gällande frågorna avseende trafik med mera från förra sammanträdet som Bengt Andersson, ordförande i Miljöoch samhällsbyggnadsnämndens tog med sig, har ännu inte svar inkommit varför mötet beslutade att svar skulle efterlysas