Kultur- och naturvandringar

2023

Måndag 25 september

Måndagen den 25 september träffades 20 medlemmar vid ”Söderhavet” i Kvarntorp för att vandra runt sjön. Under andra halvan av 1900-talet bröt man skiffer i området och kvar efter brytningen blev vattenfyllda kalk-och skifferbrott och Söderhavet är en av sjöarna som bildades.
Vi vandrade en iordninggjord led runt sjön, cirka tre kilometer i vacker skogsnatur och hela tiden kunde vi njuta av den vackra spegelblanka sjön. Som vi brukar avslutade vi med grillning på en plats i anslutning till sjön. Därefter åkte vi i våra bilar upp till Kvarntorpshögen där vi kunde beundra olika konstverk. Slagghögen är 157 meter över havet och Närkes högsta punkt. Mycket bra information finns att läsa på skyltar.

Vandring den 21 augusti

SPF Seniorerna Axberg-Ervalla: Måndagen den 21 augusti träffades 20 medlemmar vid bron som leder in i Hästhagen. Vädret var ganska skönt och vi vandrade efter Svartån runt området och såg den vackra naturen. Hästhagen ingår i Kulturreservatet Karlslund och den här dagen var det många aktiviteter i området. Många skolungdomar som hade idrottsdag paddlade kanot, spelade minigolf och på Rosta gärde spelades det fotboll.
Många av medlemmarna som deltog i vandringen hade många minnen från Hästhagen, när de varit där som barn. Vi konstaterade att naturen i Hästhagen är vacker med alla gamla träd av olika slag.
Vi avslutade med en samling runt grillen.
.

Vandring måndagen den 12 juni

Måndag morgon den 12 juni träffades drygt 20 medlemmar för att tillsammans vandra efter Järleån. Vi träffades vid Hammarby kraftstation. Så vacker natur ! Vi beundrade vattenforsen och den nybyggda laxtrappan, och även ruiner från järnframställningen vid Hammarby. Det finns uppgifter om att redan på 1400-talet var järnhanteringen i gång. År 1544 lät Gustav Vasa anlägga Kungshammaren vid Järleåns forsar. Järnhanteringen blomstrade under trettioåriga kriget. Vapentillverkningen behövde råvaror.
Uffe och Lasse hade planerat en så fin vandring efter Järleån. Så härligt med sommarblommor på ängarna, och de ståtliga lövträden av olika sorter . Detta bidrar till den härliga naturupplevelsen.
Efter den härliga vandringen drack vi vårt kaffe i den fina rastplatsen efter vägen.
Nästa gång vi träffas är den 10 augusti. Då planerar vi att träffas på Gammelgården vid Kvinnersta . Vi ses kl. 14 och vi hoppas att vädret tillåter trevlig utomhusaktiviteter.

Vandring i Klockhammar 22 maj

Måndagen den 22 maj träffades vi i Klockhammar för en vandring. Vi var 17 stycken som i det härliga solskenet vandrade i den spännande naturen. Vi vandrade mot dammen, där det nu är en fin sandstrand och brygga. Badplatsen såg inbjudande ut.
Redan på 1600 talet framställdes stångjärn och man anlade hammarsmedjor. Järnhanteringen upphörde i början på 1800-talet och man inrättade istället en kvarn och malde säd och rev potatis till potatismjöl. Vattenhjulet finns fortfarande kvar. Vi vandrade också förbi Klockhammars herrgård , där det förr odlades äpplen. 700 träd och man hade en egen sort ”Klockhammaräpplet”.
En spännande natur i den vackra vårsolen uppskattades av alla. När vi avslutade vandringen hade Uffe och Lasse ordnat en brasa och det smakade gott med kaffe och grillad korv.
Vi avslutade med att konstatera att våren är härlig!



Vårens första vandring. Vi träffas vid Hallaskogens parkering i Närkes Kil måndagen den 24 april kl. 10. Tag med fika och grillkorv.

Bilder från tidigare vandringar ser du i bildspelet här nedanför. (Ervalla, Glada berget i Hovsta, Vivalla, Lindbacka, Vena, Mogetorp och Kvinnerstaskolan)

Dylta herrgård

Måndagen den 19 sept. träffades 20 medlemmar vid Dylta Herrgård för en rundvandring i den intressanta miljön. Solen sken och det var ett härligt höstväder.

Redan på 1500-talet startade gruvdriften och i naturen ser man tydliga spår efter svavelbrytningen. Som en biprodukt utvann man rödfärgspulver och alun. Vi kunde beundra många gamla byggnader på området, allt var fint bevarat. Idag är skogsbruk, jakt och gösodling de huvudsakliga verksamheterna på Dylta.

Vi var alla mycket nöjda med besöket som verkligen bjöd på mycket intressanta berättelser.

Kalkbrottet

Måndagen den 22 augusti samlades ett 20-tal deltagare för att vandra runt Kalkbrottet vid Kvinnerstatorp. Kalkbrottet är sedan många år tillbaka nerlagt, men är nu en populär badplats för ungdomar och även en plats för sportdykarnas verksamhet.

Förr var det ett stenbrott där sten bröts och levererades till bland annat byggnationen av Oskarskyrkan i Stockholm. Senare bröts kalk som brändes vid närliggande Strå Kalkbruk och blev huvudsakligen jordbrukskalk.

Under promenaden runt brottet kunde man se spår av en tidigare nu nedlagd fältrittbana. I den kalkrika jorden växer orkidéer och gruppen kunde beundra den purpurfärgade knipprosen.

Ulf och Lasse tackades för guidningen och för ditforslade bänkar och bord till rastplatsen. Tack även för att ni rensade upp och städade på parkeringsplatsen och rastplatsen före besöket.

Ånnabodasjön

Måndagen den 13 juni träffades 14 medlemmar för att promenera runt Ånnabodasjön. Vädret var ganska bra men naturen var desto vackrare. Promenadvägen runt sjön bjuder på vackra naturupplevelser. Så vackert över sjön! Redan på slutet av 1940-talet användes området för rekreation.

Vägen runt sjön är 2,5 km och när vi återkom till badplatsen där vi startade var det dags för fika och korvgrillning. En skolklass från Garphyttan badade för fullt. Vi tyckte nog att det såg lite kallt ut, men barnen höll inte med oss.

När vi skiljdes åt tackade vi Uffe och Lasse för att de under våren har ordnat trevliga vandringar och i mitten av augusti tar de med oss på nya äventyr.

Vi önskar alla trevlig sommar!

Kvinnerstaskolan

Måndagen den 23 maj träffades 25 medlemmar på en vandring vid Kvinnerstaskolan. Redan år 1960 startade utbildning i lanthushåll, år 1964 flyttade skogsskolan från Wedevåg till Kvinnersta och år 1971 blev det en gymnasieskola. Nu finns inte så många verksamheter kvar. Sven-Olof Jansson, som tidigare arbetat som lärare på skolan guidade oss genom området.

Vi vandrade genom skolområdet där många hus står tomma. Jesse berättade hur de olika utbildningarna fungerat genom åren. Nu har alla kor lämnat Kvinnersta men utbildning på hästskötsel finns kvar. Trädgårdsutbildningen är också nerlagd, men eventuellt kommer det en ny utbildning i ämnet.
De utbildningarna som fortfarande fungerar är skogsutbildning och maskinförarutbildningen. Vi fick se när eleverna övade i sin maskiner. Vi fick höra många spännande historier från arbetet på skolan.
Vi avslutade besöket på Kvinnersta vid grillplatsen och det smakade bra med grillad korv.

Kårstaö

Den 25 april träffades en liten grupp från SPF Seniorerna Axberg-Ervalla. Det var en underbart solig morgon vid Kårstaö. Lången låg spegelblank och på andra sidan sjön såg vi Kåvi Säteri. Så vackert! Fåglarna kvittrade och solen sken när vi promenerade och kunde se både små och stora hus , sommarstugor och permanentbostäder. För några i gruppen var det helt okända områden, men andra i gruppen kunde berätta om områdets historia och vilka personer som i dag bodde där. Vi avslutade vid badstranden vid Kårstaö där Lars och Ulf fixade en brasa och det smakade gott med grillad korv. Vi var överens om att det hade varit en härlig vandring.

Vandring i Ormesta

Måndagen den 9 augusti samlades 20 personer vid Reningsverket i Skebäck
Trots regnet fick vi en trevlig vandring. Vår guide Rolf berättade spännande händelser från området.
I början på 1900-talet fanns det ett reningsverk och en svingård i Skebäck. Allt avfall från Örebro forslades dit.
I processen blandades avfallet med torv och man kunde framställa Pudrett (ett gödningsmedel) som såldes till jordbruket.
Vi promenerade utmed småbåtshamnen och vi kunde beundra många stora fina båtar och även trevliga radhus.
Vi kom fram till pråmkajen där Rolf berättade att pråmar som var lastade med stenkol kom till kajen.
Stenkolen lagrades vid sidan om kajen och såldes sedan vidare.
Vi tittade också på pållare som fanns kvar efter kajen. Pållare var en stor sten där man fäste pråmarna.
Vi avslutade med en fikastund.
Nästa träff blir årsmötet i Lundhagskyrkan den 9 september klockan 14. Lotta Martinsson underhåller.
Vi samarbetar med studieförbundet Vuxenskolan.

Måndagen den 7 juni kl. 10.00

Vi träffas på parkeringen vid Ervalla kyrka därefter vandrar vi runt Ervalla kyrkby, cirka 2 km. Vi besöker en gårdsbutik och vi tar kaffepaus vid Hembygdsgården. Eget fika medtas. 
Karl-Erik Blom informerar om bygden och berättar lokalhistorier.

Rolf Eriksson  070-9728147

Måndagen den 10 maj natur- och kulturvandring 

Föreningens medlemmar träffades för att vandra mot Vivallakullen. Trots att regnet hängde i luften och trots att det mullrade lite åska kom 28 personer.
Vi startade i Baronbacken och gick gångbron över motorvägen mot Vivalla. Kerstin var vår ledare.
Vi gick genom skogspartier med nyutslagna lövträd och massor av blommande vitsippor. Stigen gick också en liten sträcka på en nedlagd smalspårig järnvägsbank.
Efter några regnskurar var vi framme vid Vivallakullen. Vi passerade en fin och spännande lekpark och efter en liten uppförsbacke kom vi till grillplatsen där Hans hade förberett grillad korv. Det smakade bra.
Högst upp på kullen kunde vi se ett konstverk. Ett tre meter högt halvt äpple i blankt rostfritt stål. Namnet på konstverket är ”Äppeltanke” av konstnärerna Bigert och Bergström.
Några i gruppen vandrade upp på kullen och några återvände till sina bilar.
Vi var överens om att det varit en härlig förmiddag i naturen.

Måndagen den 12 april natur- och kulturvandringvandring vid Naturens Hus

Vandringen ställdes in på grund av dåligt väder.