Genomförda aktiviteter 2023

 Genomförda SPF Fellingsbro aktiviteter Hösten 2023. 

 

Den 25 april 2023.

 

SPF träffades i Klockargården den 25 april på månadsmöte. Information om kommande program, resor och fika inledde mötet. Höjdpunkten på träffen var besöket av Kulturskolan Garnalia i Lindesbergs kommun. Ett 20 tal elever och några lärare från Ekbacken skola, Fröviskolan, Vedevåg skola, Björkhagaskolan och Lindbackaskolans musikelever bjöd på sång och musik. De visade upp vad de hittills lärt sig. De sjöng fina sånger, hanterade diverse instrument, som piano, fiol, cello, tvärflöjt, bas och flera blåsinstrument. Seniorerna uppskattade elevernas framträdande och applåderade flitigt de duktiga eleverna. Gaget för deras framträdanden blev saft, bullar och lite godis.    Tack och på återseende Garnalia och mötesfixarna. 

 

Den 2 maj 2023.

SPF Hembygdsresa den 2 maj klev ett gäng seniorer på bussen i Fellingsbro för att starta en resa genom Fellingsbro gamla socken. Huvudguide Sune Hellberg startade genast att berätta om bygdens historia. Vid Oppboga berättade Håkan Ahlgren om företagen där, resan gick vidare över Rynninge, Gåsta , Ullersäter, Blixterboda, Fors Brunn och fram till Stensta. Där mötte Ingegärd Wedendal som berättade om gamla tider i Stensta samt byns och kraftstationens historia. Resan fortsätter mot Rockhammar med Jägershus och C D af Wirséns minnessten. Vid Kåfalla Herrgård hälsade Lennart Hideblad välkommen, visade runt både ute och inne samt berättade Kåfallas historia. Margareta Karlsson guidade vid Grönbo Bruk/Sundbo Bruk, Pilkrog, Spannarboda och övriga norra delen mot Finnåker där god lunch väntade. Färden gick sen vidare mot Sköldberga, Österhammar och Åbyhammar. Anders Åbyhammar berättade om hammarsmedjornas historia. Sune guidade vidare på färden genom Norlund,Bergaby, Nyckelby, Ålsäng och byarna däremellan. Tydligt är att järn, skogs och jordbruk har haft största betydelse i socknen. Mycket nöjda resenärer framför ett stort tack till guider, chaufför och reseledare för en väl genomförd resa

Den 23 maj 2023.

Sjukampen SPF senirerna inbjöd PRO Fellingsbro till Olofsborgs trädgård för att traditionsenligt kämpa i en sjukamp mm. Ordförande Håkan Ahlgren hälsade Välkommen till de 65 kämparn och informerade om eftermiddagens program. Ing-Marie Eriksson värmde upp gänget med ett lätt gympapass innan kampen började. Det kastades, prickades och siktades både hit och dit under glada hejarop. Gästande PRO laget vann stort SPF laget. Grattis till segrarna där Stefan Pettersson lyckades bäst. Det bör nämnas att PRO laget har haft ett träningsläger inför kampen. Efter kampen bjöd det på dricka och grillad korv innan det blev en bingorunda, där några hade turen med sig och fick bingo. Gemenskapen fortsatte med att medhavda kaffekorgar dukades upp. När kaffe var urdrucket tackade PRO:s ordförande Stefan Pettersson för en  god och trevlig eftermiddag. Håkan tackade för god match trots förlusten.

 

 GLAD SOMMAR !  

 

Den 7 juni 2023 

Spf seniorerna har haft försommarträff vid Finnåkers kursgårds vackra park den 7/6. Hälsobingo spelades på väg mot mjölnare-    gården, där det var tänkt att korv skulle grillas. Det satte torkan stopp för. Men det går ju att koka korv, P-O och Anita Edstam fick än en gång ta med elverket och rädda situationen istället, långa elsladdar kopplades ihop så det kunde kokas korv vid grillplatsen . Kokkorven lät sig väl smaka, blandad med trevlig samvaro smakade det om möjligt ännu godare. Efter att Lena delat ut bingovinster till några glada vinnare som haft turen med sig, bjöds det på kaffe och kaka. Sverigelotter såldes. Håkan informerade om kommande resor, en resa i Bergslagen, en till Torsö och en till musikalen Änglagård senare i höst. Ann-Gret informerade och tog emot intesserade till bemanning av Sockenstugan och rullstolspromenader vid äldreboendet Ekgården.  

 

Den 22 aug 2023

Fellingsbro SPF/PRO Seniorerna reste den 22/8 på den efterlängtade resan till Torsö och Brommö. Vid Torsös brofäste hälsade guide Sofia oss välkomna till ön och bjöd in till efterlängtat fika på hembygdsgården med hembakat bröd. Där fanns även ett litet museum, hantverksbod och en del provade på kägelspel. Färden gick vidare till Fågelsjö Kapell & Sjömanskyrkogård. Ett vackert litet träkapell, där altartavlan var ett fönster med glas från gamla Brommö glasbruk, genom det fönstret visade sig Vänerns glittrande vatten. Resan fortsatte med färja över till natursköna Brommö, kulturön där det finns 3 bofasta personer, en av dem var vår nästa guide Berit. Hon tog oss med på en tidsresa med den stora bussen runt på småvägar runt ön, berättade om gamla glasbruket, bryggeriet och personligheter som tidigare levde på ön. Det blev även en kort promenad längs Vänerns strand, med vatten, sand och vackert blommande ljung. I ett hamnmagasin vid färjeläget visades allt vad guiden berättat på bild och en takpanna i glas som tillverkats på ön. Tillbaka på Torsö väntade en sen lunch på Laxhall, god nyfångad vänergös med tillbehör var mycket uppskattat. Mätta och belåtna kunde resan fortsätta, för att få se hur Torsösnipor tillverkas eller besöka Torsövävarna med sina vävstolar. Nu hade de 50 resenärena lärt sig det mesta om vem Torsövargen var. Sotepinna och Koffa blev också presenterade, blandat med lite munspel. Stort tack till de kunniga och skojfriska guiderna Berit och Sofia för en mycket trevlig dag. Åter på fastlandet vände bussen hemåt efter en solig och vacker dag på öarna. Tack till ”Götlunda Lasse” som rattade bussen, tack även till researrangörerna som gjorde resan.

 

           

PUB kvällen i Balsta Bygdegård blev en välbesökt tillställning. Underhållningen var samma som förra året, med Hillabill Ladies som består av Berit Kleber, Gertrud Jonasson och Titti Hansson som underhöll med vacker stämsång i många kända country och andra svenska melodier. Berit gjorde ett solonummer där hon visslade melodin Flying, vilket blev så uppskattat att den fick gå i repris. Balsta serveringsgrupp serverade traditionell mat som serveras i Tyskland på oktoberfestivaler. Gästerna lät sig väl smaka. Vid kaffet och äppelkakan blev det dragning på ett konstlotteri som sålts under hösten. Tavlor målade av konstnären ”Laban” hittade hem till sju glada vinnare. Ordförande Håkan Ahlgren avslutade kvällen med att visa seniorernas uppskattning till underhållare, serveringspersonalen Helen, Marie, Ann-Sofie och grillmästare Uno med varsin blomma och sverigelott.

 

Den 7 november 2023. 

SPF Seniorerna träffades  till månadsmöte, denna gång i Ängebykyrkan då tidigare lokal blivit för liten. Ordf. Håkan Ahlgren hälsade välkommen till 55 medlemmar och höll en kort information om vad som är på gång. En ny medlem hälsades välkommen. Bussresan till musicalen Änglagård är fullbokad. Protestlistor mot nedläggning av akuten vid Lindesbergs lasarett har cirkulerat runt på flera platser. Ett jullotteri planeras och föreningen tar tacksamt emot vinster med jultema. Flitiga lottköpare gör att flera aktiviteter kan ordnas.

Änglagård    Denh 16/11 - 2023

Resa till Musikalen Änglagård

 

Den 27-28 november 2023.

Julbordsresa med Cinderella  Anmälningsformulär finns att ladda ner under SPF Örebrodistriktet

Den 5 december.

Samlades 75 seniorer i Klockargården för att äta julbord. Under glögg minglet hälsade ordf. Håkan Ahlgren välkommen och julbordets traditionella rätter kunde börja avnjutas. Maten hade tillagats av styrelsens medlemmar. Mats Byrén underhöll med sång till eget gitarr ackompanjemang, mellan sångerna gjorde Mats korta julbetraktelser som bidrog till att julstämningen infann sig. Mats berättade att han kände sig lite nostalgisk då han som barn bodde på övervåningen på Klockargården och gjorde en del hyss i huset. Vid kaffet blev dragning av lotterier, där det blev många vinnare som gick hem med vinster. Vinsterna var skänkta av seniormedlemmarna. Efter önskemål om en repris sjöng Mats, Halleluja av L. Cohen, sen önskade Mats allsång av seniorerna som sjöng ”O Helga Natt” som blev en fin avslutning på en trevlig eftermiddag. Till sist tackade ordf. alla som bidragit till att det blev en trevlig och varm eftermiddag, trots kylan utomhus. Nästa träff blir Grötfesten i Ängebykyrkan den 16 januari. SPF önskar alla en God-Jul och ett Gott Nytt fredligt År 2024.