Åsnen runt i sköna maj

SPF:s Växjöavdelning har gjort en bussresa runt Åsnen en av de vackraste dagarna i maj med den kunnige och vältalige guiden Lars-Åke Hult som guide. Innan vi lämnade Växjö fick vi en extra tur genom Vikaholm, som bara på ett par år har vuxit upp till en ny stadsdel.

Första stopp var Blodberget vid Åsnens nordöstra strand. Lars-Åke berättade sägnen om hur Blända och hennes medsystrar lyckades ta död på alla de danska soldater som tidigare härjat i bygden. I Blodviken kunde de sedan tvätt både sig själva och sina kläder rena från blod!
Vid Skatelövs gamla kyrkogård fick vi höra om Gunnar Olof Hyltén-Cavallius som samlat in gamla folksagor från bygden och lade grunden till Smålands museum. Kaffet och våfflorna smakade sedan härligt i Skatelövs hembygdsgård, Rosenlun, där vi satt ute under de stora, lummiga träden. Vi kunde också titta in i Linas lilla stuga från slutet av 1700-talet och bebodd av Karolina Svensson ända fram till 1952. Hon hade skänkt både den och marken till hembygdsföreningen.
Ett kort stopp gjordes vid Bjurkärr som ska ingå i den nya Åsnens nationalpark. Området donerades redan 1956 av Mary Stephens på Torne gård och var nu mycket fint iordningsställt med promenadstigar, där en slinga var handikappanpassad, grillplatser, ved, sittplatser, toaletter och t.o.m. sopsortering! Några jättestora ekar tros har blivit sådda av ollon, som karoliner tog med sig hem för ungefär 300 år sedan.
I Bergs handelsträdgård kunde man njuta av mängder av vackra plantor och också köpa med sig hem. Efter god lunch i Tingsryd och ett besök på Ljushuset i Urshult gjordes sista stoppet vid Jäts gamla kyrka från början av 1200-talet. Den har ett stort antal målningar, sannolikt från medeltiden, både inne i kyrkan och i sakristian.
Under hela resan njöt vi av vacker utsikt över Åsnens vatten, just utslagna bokar och ekar och fullt av blommande fruktträd. För många av deltagarna var det första gången de besökte dessa platser. Resekommittén hoppas att resan gav inspiration till att kanske göra om resan på egen hand. Kerstin Paulsson.