Föreningens historia

SPF Gemenskap - en historik över 50-årig verksamhet.

Föreningens verksamhet startades upp i april månad 1972. Då samlades på anrika Hotell Appelberg, på initiativ av kantor Artur Jacobsson och hans hustru Greta, Multrå, fjorton personer i akt och mening att starta upp en pensionärsförenig i Sollefteå.

Beslutades om att så skulle ske, samt att ansluta den till riksorganisationen SFRF, Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, som i början av 1980-talet blev SPF, Sveriges Pensionärsförbund.

Anslutningen blev godkänd och tack vara det tidiga agerandet, kom föreningen att vara den andra föreningen som startade verksamhet i länet, endast föreningen Kontakt i Härnösand var före i ledet. Kantor Jacobsson blev också utsedd till ordförande, ett uppdrag han upprätthöll till tidigt 1980-tal.

De första årens verksamhet.
PRO fanns redan etablerade i Sollefteå och såg nog inte vid den tiden med någon större förtjusning på den nye konkurrenten, evad gällde "striden om medlemmar". Detta yttrades bl a i tidningsartiklar samt agerande att förhindra kommunala bidrag till vår förening. Första försöket att erhålla bidrag avslogs. Inlägg i lokalpressen med vissa anklagelser mot vår förening infördes, som dock per omgående bemöttes av ordf Jacobsson. Han menade att avslaget var följden av en del insiunanta inlägg från en del fullmäktigeledamöter. PRO hade inga svårigheter att erhålla sökta bidrag. Fortsättningsvis ändrades dock attityden mot oss, och allt sedan dess har bidrag kommit även oss till del. Sedan dess har ytterligare pensionärsföreningar startat upp verksamhet i staden. Ett förhållandevis gott samarbetsklimat har också med tiden skapats.

Ekonomin var givetvis i inledningsskedet ett stort bekymmer. När en medlem vid senare delen av det första verksamhetsåret föreslog att det skulle arrangeras en sammankoms benämnd"Lilla Julafton" på hotellet,stod det klart att det var nödvändigt att utannonsera evenemanget i syfte att locka dit ev intresserade utanför medlemskretsen. Kostnaden för detta visade sig skulle bli den magra föreningskassan övermäktigt. Men då sade föreslagställaren, "jag skjuter till pengar för detta" och en dam bland medlemmarna utbrast då; "jag gör detsamma"! Ordf. Jakobsson lät meddela att han skulle ombesörja att medlemmarna, som nu hunnit bli 45 till antalet, skulle erhålla personliga kallelser. Så tillade han; "portokostnaden tar jag ur egen ficka"! Med sådan offervilja byggdes den plattform som ledde till att att föreningen växte sig starkare och starkare, och som gjorde det möjligt att succesivt utforma och utveckla verksamheten och dess innehåll.

Verksamhetens uppbyggnad och innehåll.
Givetvis har all verksamhet inom föreningen genom alla år, letts och utformats av den vid varje årsmöte av medlemmarna valda styrelsen. Varje beslutad aktivitet har haft en ansvarig ledare, vilket inneburit att många av medlemmarna under alla dessa år, ställt sin tid och kraft till förfogande. Många har burit ansvar under många år och därigenom gett föreningen dess styrka och framgång. 

Grundläggande från allra första början har varit genomförandet av månatliga sammankomster för medlemmarna, med uppehåll under sommarmånaderna juni och juli. Då bjuds på information av skilda slag, underhållning med varierande innehåll och intresseväckande föredrag. Sammankomsterna präglas av värme, glädje och en stor och viktig dos av social samvaro. De hölls under lång tid i Församlingshemmet,Sollefteå, men har de senaste åren flyttats till Hullsta Gård och även Multrå Församlingshngsgård.

Resor till olika platser och resmål har årligen arrangerats och då ofta i samarbete med något bussföretag verksamt på orten men vissa tider har föreningen varit "självförsörjande" med kompetenta och kunniga bussförare. Samåkning i egna bilar kan också förekomma.

Studier har alltid varit ett stående inslag i verksamheten. Dessa har bedrivits med stöd från och i samarbete med Vuxenskolan i Sollefteå. Mestadels bedrivs de i av dem tillhanda hållna lokaliteter. Där avhåller som regel även styrelsen sina sammanträden.

Friskvård bedrivs i regel i form av promenader och utflykter i stadens omgivningar men har ibland flyttats till mål längre ut i kommunen. Under senaste åren har tillkommit styrke träning på gym, linedance och motionsdans. Samarbete har skett med Erstagillet i Långsele.

Boule har under lång lång tid förekommit som en lämplig och trevlig aktivitet för oss äldre. Spelet bedrivs sommartid på banor i Stadsparken, Sollefteå. Vintertid flyttas det inomhus till en spellokal belägen "på Remsle".

Bowling har också de senaste tjugo åren blivit en populär aktivitet. Ett troget gäng av "klotrullare" träffas varannan vecka i stadens Bowlinghall i akt och mening att med ett enda slag, fälla de tio käglorna långt där borta i ändan av den långa banan. Många av deltagarna har funnits med från starten.Tyvärr är det i nuläget paus i bowlandet i väntan på ny ägare av hallen.

Pubaftnar är det absolut senaste inslaget i föreningens aktivitetsflora. De har hållits på det med föreningen så starkt sammanknippade Hotell Appelberg samt vid något tillfälle även på det till oigenkännlighet om- och nytillbyggda Hotell Hallstaberget.Även Old Oak och Grill House har de senaste åren varit populära att besöka.,

Representation SPF håller numera sin Kongress, det högsta beslutande organet, vart tredje år. Vid Kongressen 2002 och 2005 var vår förenings dåvarande ordf utsedd till delegat för Västernorrlands län tillsammans med tvenne andra länsdeltagare. Kongressen förläggs som regel på olika platser i landet.

Distrikt Västernorrland I styrelsearbetet där i egenskap av ledamöter har vår förening under många år haft inflytande och även haft en del s k "tunga styrelseposter". Det har också till representanter från vår förening getts i uppdrag att leda distriktets årsstämmor.

KPR Kommunala Pensionsrådet. Detta nog så viktiga organ på "hemmaplan" ger oss i föreningen möjlighet att vara påtryckare och informationsinhämtare, i frågor som är betydelsefulla för just pensionärer i kommunen. Givetvis har vi där alltid med en representant som gör sin röst hörd, och för vidare till oss andra vad som där förevarit.

LPR-Länspensionärsrådet, numera RPR Regionspensionärsrådet. Där sitter representanter från länets föreningar och diskuterar för pensionärer viktiga frågor.Representanter till RPR utses av SPFs distriktsstämma efter föreningarnas nomineringsförslag.

IT-och Hemsida I takt med den under senare år alltmer utvecklade tekniken inom data- och informationsområdet, har vår förening ansett att ta till sig fördelarna med den. Således har styrelsen tillsatt en ansvarig för detta. Det har tillskapats en hemsida, där alla medlemmar som så önskar kan nås av information. E-post används också numera.SMS skickas till de medlemmar som inte har dator.

Underhållning Många är de underhållare som passerat revy vid månadssammankomsterna genom alla dessa år. Mestadels av extern natur, men inom föreningen har alltid funnits förmågor som kunnat bidra med underhållning av varierad art. Ex. på gäster med sång som gebit kan nämnas Dan Anderssontolkaren Gunde Johansson och den på sin tid så populära Anna-Lena Löfgren. På "hemmaplan" har hämtats Rock-Ragge med partnern Peter Osslund. Cissi Jacobsson har gästat oss vid många tillfällen med ex fina och minnesvärda sånger i samband med det sedvanliga Luciafirandet, och då har hon alltid haft med sig elever från Musikskolan i Sollefteå.
Inom föreningen har det vid tillfällen funnits en sångkör. Den leddes under under 80- och 90 talet av Rut Koplimäe. Samsjungande paret Britta Juto och Sally Alm samt formidabla duon och dubbelpianisterna Hallgård Victorin/ Karin "Kajsa" Fürstenberg förgyllde många sammankomster under lång tid. Bland föreläsare kan nämnas besöket av en ung politiker, Per Garthon. En både äldre och "tyngre" dylik var förre statsministern Torbjörn Fälldin, läste dikter "på mål" författade av ångermanlänningarna Nils "Nicke" Sjödin och Birger Norman.Under senare år har det kommit och gått många föreläsare och musiker, ingen nämnd och ingen glömd, på våra medlemsträffar.

Medlemsantal och avgifter. Antalet medlemmar var som sagt vid starten 1972, 14 st.
Vid första årets slut hade man nått antalet 45 st. År 1976 var vi 141 st, år 1980 164 st.
År 1984 passerades gränsen 200 st, år 1985 211 st, år 1989 231 st. År 1997 samt år 2001 hade vi 283 medlemmar, den högsta siffran hitintills. Nu siktar styrelsen på att "spränga" 300-vallen! Lycka till!

Tyvärr, ”sprängningen” har inte lyckats, i dagsläget 2023 är vi 260 medlemmar.
Medl.avgiften var år 1973, 10 kronor. Den hade till år 2002 stigit till 130 kr, och ökade år 2012 till 200 kr/ år.År 2014 höjdes avgiften ytterligare till 220 kr/år och 2019 till 250 kr/år bla pga ökningar både på förbundsnivå och distriktsnivå.

Framtiden Om den kan det vara vanskligt att sia. Så länge som det finns medlemmar som är villiga att ikläda sig ansvar för föreningens fortlevnad genom att påta sig uppdrag i styrelsen samt representera i olika organ, och att ta ansvar för de många aktivitetsområdena, ja då kommer vi att fortsätta vår framgångsrika resa mot framtiden.Tyvärr blir det svårare och svårare för föreningen, liksom i de flesta föreningar, att tillsätta styrelsemedlemmar och funktionärer, men vi hoppas på en fortsatt ljus framtid i SPF Gemenskap!

Historiska minnesanteckningar förda av
Lars Hedström, Guxås

Därefter lite kompletteringar av nuvarande ordförande
Britt Jönsson