Polisinformation

Områdespolisen informerade om brott mot äldre på ett öppet möte 9 maj.

  • Områdespolis Pirjo Svegreus informerade vid ett SPF-möte i Malmköping om vad man som äldre kan göra för att inte utsättas för brott. Foto: Roger Läth.
  • Polisen har sammanställt en broschyr med information om brott riktade mot äldre.
  • Områdespolis Pirjo Svegreus informerade vid ett SPF-möte i Malmköping om vad man som äldre kan göra för att inte utsättas för brott. Foto: Roger Läth.
  • Polisen har sammanställt en broschyr med information om brott riktade mot äldre.

Den 9 maj anordnade SPF Seniorerna Malmabygden ett möte i Malmköping om ett tyvärr alltför vanligt samhällsproblem – stölder och bedrägerier som drabbar äldre. Det var områdespolis Pirjo Svegreus som gav en rad exempel på vad uppfinningsrika och samvetslösa brottslingar kan komma på för att lura till sig äldres pengar eller värdeföremål. Hon gav också tips om vad man kan göra för att brottslingarna inte ska lyckas.
Att lura till sig Bank-id eller koder, stölder vid stor trängsel i t ex kassaköer, att utge sig för att komma från hemtjänst, sjukvård, polis eller vara hantverkare är några av knepen. Stölder i hemmet är det vanligaste brottet mot äldre.

Pirjo Svegreus betonade bl a:
- Lämna aldrig ut koder eller Bank-id
- Var vaksam med e-post som ber dig lämna ut kort- eller kontonummer
- Lämna inte handväska utan uppsikt och förvara aldrig plånboken i bakfickan (inte så ovanligt bland män!). - Tänk på att tillfället gör tjuven
- Släpp inte in okända och begär legitimation
- Ha alltid ytterdörren låst och ha inte stora summor pengar hemma
- Tänk på att t ex banker inte ringer och frågar om kort- och personnummer eller koder.

Pirjo Svegreus framhöll vikten av att polisanmäla. Alltför många vill inte berätta. De skäms därför att de tycker sig ha varit så godtrogna. Att anmäla är inte minst viktigt för att få ut på försäkringen. En annan viktig sak är att försöka organisera grannsamverkan bl a när man är bortrest. Hon delade ut en broschyr där Polisen har sammanställt tips och information till äldre för att förebygga brott.

I dessa tider med grov gängkriminalitet och de upprörande kravallerna under påsken där ett stort antal poliser skadades och till och med hotades till livet kan man undra om det verkligen är ett yrke som kan rekommenderas. Jo, det tyckte Pirjo Svegreus trots allt. Det är ett viktigt arbete där mycket är positivt och med goda möjligheter att välja var i landet man vill arbeta. Ett angelägen uppgift är att försöka få unga att inte fastna i kriminalitet.

Roger Läth