Referat Osby

Uppdaterades: 30 mars 2020

Referat från månadsmöten mm.

SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 9 mars 2020. Ordföranden Björn Blomberg hälsade dagens underhållare Familjen Giselsson, samt alla inkl. gäster från Hästveda SPF välkomna. Därefter gav ordföranden en kort föreningsinformation inkl. information från KPR-möte. bl.a. om läget för särskilt - och trygghetsboende, parkeringsbrist på Bergfast, om hål i asfalten samt resultat från brukarundersökning. Aktuella aktiviteter för våra medlemmar: 1) Vinaftonen på ICA Supermarket 20/2 var lyckad för 40 medlemmar. 2) Bussutfärden till Karlskrona 15/5 (lista). Utflykt till Harastorps gästabud 23/4. 3) Musikalen "Phantom of the Opera" 15/3. 4) Stavgång onsdagar kl 09.00. 5) Litteraturcirkel och datorkurs blir ej av. Därefter lämnade ordföranden över till dagens underhållare, familjen Giselsson, som spelade, sjöng, och berättade till bilder om emigrationen till USA. Det var ett trevligt omväxlande program och särskilt emigrantvisorna uppskattades. Det var kaffepaus och lotterier i vanlig ordning.

SPF Seniorerna Osby har haft årsmöte 10 februari. Ordförande Björn Blomberg hälsade alla välkomna. Mötet inleddes därefter med årsmötet, som hölls av ordföranden. Föreningens styrelse består nu av Björn Blomberg, Staffan Lutterdal, Inger Svensson, Sven Koch, Astrid Forsberg, Gunnar Plambeck, Ingrid Jonsson och Gerd Holmén. Lena Gustavsson adjungeras en kortare tid. Information lämnades om vinaftonen på ICA Supermarket 20 februari, teaterresan till Phantom of the Opera 15 mars, planerad datorkurs och litteraturcirkel. Ordföranden informerade om DM i boule i Eslöv, distriktsstämman i Kristianstad. Anna-Greta Johansson tar hand om stavgången. Styrelsen har föreslagit en höjning av entréavgiften till månadsmötena från 40 kr till 50 kr, vilket mötet godtog. Efter kaffet med fastlagsbulle och lottdragning var det tid för dagens underhållning – ett musikprogram med sång och allsångsinslag av Maria Jönsson till gitarr och piano under rubriken "Melodier man minns" framfört i ett trevligt arrangemang med lite prat emellan. Mötet avslutades med sången Mötas och skiljas.

SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 13 januari 2020. Ordf. Björn Blomberg hälsade alla välkomna inkl. 5 nya medlemmar och gav en orientering över dagen. Mötet inleddes med parentation över bortgångna medlemmar enligt uppgjort program. Sånggruppen Optimal sjöng några sånger under ledning av Birgit Berg. Gerd Jönsson läste dikter. Därefter var det dags för kaffe med tilltugg, som kaffegruppen svarat för samt lottdragning. Sånggruppen Optimal tog vid och bjöd på ett knippe stämningsfulla och glada melodier. Ordföranden lämnade information. Föreningen fyller 50 år i år och det firas på Borgen 12/10. Programgruppen har uppdragits att förbereda. Synpunkter efterlyses. Några avsägelser föreligger och förslag på ersättare efterlystes. Vid julfesten delades kassar, pennor och pims ut och fanns även tillgängligt. Kort information lämnades om program och aktiviteter. Vårens program delades ut. Några listor fanns utlagda, t.ex. Vinafton 20/2 och Lär dig hantera datorn – en grundkurs. Ordföranden tackade alla medverkande och mötet avslutades med sången Mötas och skiljas.

SPF Seniorerna Osby har avslutat året 2019 med en julfest på Borgen 9 december. Föreningens ordförande Björn Blomberg hälsade alla välkomna, och redogjorde för kvällens program. Mötet, som var en julfest, inleddes med samlingsmusik framförd av Sven Koch på piano i ett knippe julmelodier. Därefter var det julbord med avbrott för ett stämningsfullt julsångprogram framfört av Sara och Freja Ahlrot till komp av Birgit Berg. Det blev senare kaffe och kaka och lotteri.

Föreningen gjorde också en utfärd till sliperiet i Gylsboda 14 december för att besöka julmarknaden där.

SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 11 november. Vice ordförande Staffan Lutterdal hälsade alla inkl. 2 nya medlemmar samt dagens gäster Kent Bernby samt från biblioteket Isabelle Johnsson och Birgitta Svensson välkomna, och informerade om dagens program. Han tog också kort upp från distriktsmötet i Eslöv. Biblioteket informerade om upplägg för bokcirkel bl a om en bokpåse. Programgruppen informerade om vårens program, som också delades ut. Aktiviteter för resten av 2019 kommenterades. Det blev kaffe och lottdragning. Dagens huvudprogram utgjordes av ett föredrag med bilder under rubriken "Fjällen och fjordarnas rike", med Kent Bernby. Det handlade om Norge, och vi fick en god bild av vårt grannland. Mötet avslutades med sången Mötas och skiljas. 

SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 14 oktober. Ordförande Björn Blomberg hälsade ett välfyllt auditorium välkomna och informerade om dagens program. Aktuell teckningslista: middag på restaurangskolan i Hässleholm 13/11 fanns utlagd likaså intresseanmälningar till bridge (nytt) och canasta.Programmet inledde med klädvisning med våra egna manikänger på catwalken kommenterade av Lena på Gunnars kläder och Camilla på Moli'e. Kaffe och lottdragning tog vid. Efter kaffet blev det lite information, bl a togs upp SPF Seniorernas kampanj om rekrytering samt förslag till kurs om smartphone och bokcirkel (mer om detta vid nästa månadsmöte). Föreningens sånggrupp Optimal tog vid med ett knippe fina höstsånger. Mötet avslutades med föreningens sång. 

 SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 9 september. Björn Blomberg hälsade alla välkomna samt en ny medlem, och han lyfte fram förbundets satsning på rekrytering av nya medlemmar och vad styrelsen lyft fram att vi kan göra lokalt. Styrelsen har också lyft fram förslag på nya aktiviteter: stavgång/promenader, läsecirkel och utbildning i mobiltelefoner. Höstens program och aktiviteter presenterades. Från kundcentret i Kristianstad informerade Rasmus från Skånetrafiken om det nya biljettsystemet, som träder i kraft 15 december. Jojokortet kommer att upphöra. Nytt är att vi får tre zoner – liten, mellan och stor. Vi kommer att kunna köpa biljetter som förr antingen via app eller via ett nytt plastkort dock utan restkassa. Biljetterna kommer att vara enkla, 24-timmars = två enkla samt 30-dagars. Som tidigare kan man köpa biljett i bussen eller genom automat på station eller i app. Lista till pizzaafton i Familjerestaurangen samt räkfest i Bråthults bygdegård fanns tillgängliga. Höstlunchen på restaurangskolan i Hässleholm blir den 13 november. För dagens underhållning svarade Pether Nilsson. Han bjöd på ett antal finstämda countrylåtar till komp av en synt. Det blev kaffe och lottdragning. Mötet avslutades med vår sång Mötas och skiljas. 

SPF Seniorerna Osby har haft sommaraktiviteter

5 juni Middag med grillat vilt på Scoutgården. För sjunde året hade vi middag på Scoutgården i Osby med viltkött, potatisgratäng, ostbricka mm. Det är ett populärt inslag, som naturligtvis även i år lockade många pensionärer. Det blev även lite sång av Optimal och vår nye ordförande Björn Blomberg samt allsång.
8augusti. Grillafton i Svanshals. Även grillaftonen hos Marianne och Bertil Johnsson i Svanshals har varit populärt. Efter en tipsrunda och trevlig samvaro kring bord och grill sjöng vår sånggrupp Optimal och husets barnbarn några sånger.

SPF Seniorerna Osby åkte den 23 maj på vårutflykt till sydöstra Småland. Klockan 7.30 avgick bussen med ett 40-tal resenärer, som via Lönsboda och Ryd anlände till Tingsryd för morgonfika. Färden gick vidare på mindre vägar i författaren Vilhelm Mobergs fotspår. Vid Moshultamåla gamla skola och vid minnesstenen, där Mobergs födelsehem låg, gjordes kortare uppehåll innan färden fortsatte till Duvemåla, där Mobergs mormor föddes år 1833. En guide mötte upp och berättade mycket engagerat om de spår platsen har lämnat i Mobergs författarskap. Tvärs över vägen ligger Rundqvistagården, där de fyra ogifta syskonen Rundqvist levde sina liv mycket enkelt och gammalmodigt och lämnade miljoner efter sig när den siste av dem dog 1989. Slutmål för utfärden var Hönsalottas Luffarmuseum i Boda, där ägaren Göran Johansson tog emot och berättade initierat om glasets historia, visade film och underhöll med sång och musik och skojfriskt berättande om den luffarperiod, som varade från 1880-talet fram till 1957. En redig luffarbuffé baserad på svensk husmanskost intogs och avslutades med härlig småländsk ostkaka och kaffe. Museet innehåller bl.a. tusentals trådtjack och över 400 originalmålade tavlor. De tavlor som inte får plats på väggarna har hängts i taket. Med den skicklige busschauffören Markus vid ratten gick färden via Växjö tillbaka till Osby, som nåddes vid 18-tiden efter en trevlig utflykt i vackert väder.

SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 13 maj
Ordförande Björn Blomberg hälsade alla välkomna, och lämnade lite information, bl a från Skånedistriktets möte i Lund, som hade rekrytering som tema, lagtävlingen Hjärnkoll i Höör 3/6, Rapport lämnades om nya aktiviteter, b l a stavgång och smartphoneutbildningen samt evenemangen utfärden till Broby gästis och Verums kyrka. Höstens program delades ut och kommenterades. Några listor till kommande evenemang fanns tillgängliga: Resan "Småland" 23/5, Försommarfest på på Olles loge i Stränghult, Älmhult 10/6 , Viltmiddag på scoutgården 5/6. 8/8 är det grillafton hos Marianne och Bertil Johnsson i Svanshals och 10/9 är det en pizzakväll på Restaurang Pizzeria Familie. Dagens program utgjordes av ett ersatt program "Från Steninge till Nashville" med rutinerade sångerskan Mona G i ett trevligt och uppskattat program. Naturligtvis var det kaffe och lottdragning och social samvaro runt borden.Mötet avslutades med vår sång.

SPF Seniorerna Osby har haft en utflykt till Broby 25 april. Först besöktes Broby gästis för en välsmakande buffet. Därefter gjordes en promenad i hembygdsparken.

SPF Seniorerna Osby har haft månadsmöte 8 april. Ordföranden Björn Blomberg hälsade dagens underhållare Jessica Persson och Lars Magnusson samt ett välfyllt auditorium välkomna. Därefter gav ordföranden en kort föreningsinformation. Han informerade från Skånes distriktsstämma i Lund. Där tog professor Ludvig Hellberg upp fysisk hälsa för de äldre och att det är viktigt att umgås med sina nära och kära. Civilförsvaret pratade om hur dåligt förberedda vi är i Sverige på eventuella katastrofer - bl a hur viktig vår elförsörjning är. Veronica Sjödin från SPF:s förbund tipsade om hur vi ska bli fler medlemmar. Aktuella aktiviteter för våra medlemmar: 1) Kurs för våra medlemmar i smartphone fyra ggr med start 9/4, 2) Utflykt till Broby Gästis och Hembygsparken 25/4, 3) Olles loge i Stränghult 10/6. Nya anmälningslistor på stavgång och litteraturcirkel lades ut liksom listan "Resan till "Småland" 23 maj (platser kvar). Staffan Lutterdal informerade om utflykt till Verums Kyrka 26/4 med även besök på fågeltornet vid Hörlinge ängar. Därefter var det dags för dagens underhållare, Jessica och Lars, som gjorde ett bejublat "stand up" framträdande, som verkligen uppskattades. Efter kaffepausen bjöd SPF-kören Optimal på några vårvisor.

 

 

Publicerades: 02 oktober 2017 Uppdaterades: 30 mars 2020