En 75-årspresent, från jubilaren till publiken

25 september 2019 Anita Holknekt Andersson berättade om Emma Zorn

  • Anita Holknekt Andersson föreläste om Emma Zorn, på sin egen 75-årsdag
  • Törnsnåret - en ung Emma Zorn på Dalarö
  • En ung Emma Zorn på Dalarö
  • Emma Zorn med sin Anders
  • Anita Holknekt Andersson föreläste om Emma Zorn, på sin egen 75-årsdag
  • Törnsnåret - en ung Emma Zorn på Dalarö
  • En ung Emma Zorn på Dalarö
  • Emma Zorn med sin Anders

En 75-årspresent, från jubilaren till publiken
SPF Mora gör sig känd som en aktiv grupp, med mängder av evenemang. Nu var turen åter kommen till Anita Holknekt Andersson för en Zornföreläsning. Förra gången gjorde hon den mycket uppskattade Zornvandringen, i Zorns fotspår. Nu lade Anita fokus på den driftiga Emma Zorn. Och vem skulle kunna göra det bättre än hon, Anita, som har arbetat på Zornmuseet och Zorngården i decennier. Och detta till råga på allt på hennes egen 75-årsdag.

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna, säger ordspråket. I fallet Zorn stämmer det verkligen. Att Anders var en framgångsrik och skicklig konstnär är det ingen tvekan om. Han blev miljonär på sin konst, bl.a. genom att måla av tre amerikanska presidenter, vilket inbringade flera tusen dollar styck. Men utan den driftiga Emmas kontaktnät hade han kanske inte nått lika långt.

1896 flyttade Zorns in i den nybyggda Zorngården. Hon var den som planerade, anställde folk och betalade ut löner, lön efter behov. Hon var socialt medveten och hade god hand med personalen. Hon tog initiativ till Mora Bibliotek, och hon var Hemslöjdens första ordförande i Mora. Hon undervisade också i hygien, vilket hon såg som en nödvändighet i det som kommit att kallas för Lort-Sverige.

Emma och Anders startade Folkhögskolan på Skeriol, och de betalade utbildning för många ungdomar i bygden. Och de lät bygga Zornska Barnhemmet och donerade för det 200 000 kronor, ett enormt belopp på den tiden.

Efter Anders Zorns död 1920 anlitade hon den unga Gerda Boethius, och tillsammans planerade de Zornmuseet. Hon lät den store arkitekten Ragnar Östberg rita, och sedan lät hon Anders Diös bygga museet, som invigdes 1939. En grandios bedrift.

Tack Anita, för den omvända 75-årspresenten. Ja, må du leva.

Text och foto: Thomas Edoff, Mora