Konst- och teaterresa till Värmland 28-29 augusti 2019

SPF Moras fina Konst- och teaterresa i Värmland

  • SPF Mora underhölls med humor på Sahlströmsgården
  • Västanå teater haft blivit kända bl a för sina dräktkreationer
  • Rackstamuseet presenterades med glädje av konstpedagogen Monika Jansson
  • SPF Mora underhölls med humor på Sahlströmsgården
  • Västanå teater haft blivit kända bl a för sina dräktkreationer
  • Rackstamuseet presenterades med glädje av konstpedagogen Monika Jansson

Vilket trevligt sätt att avsluta sommaren, med en resa genom det fagraste av Värmland, och dessutom få träffa flera av dessa goa, stålliga värmlänningar som med stor berättarglädje säger att de kanske ljuger fast de talar sanning. För sådana är de, folket kring Fryken och i Jösse härad.

Med den stora bussen fylld till sista plats drog SPF Mora till Värmeland du sköna. Först överraskades vi av en enastående och rolig och intressant föreläsning om Sahlströmska gårdens konstnärssläkthistoria, framförd av Bengt Sahlström, 74, barnbarn i den konstnärstäta släkten.

Nästa evenemang var Västanå teater, denna enastående ensemble av kreatörer, som varje år sedan 1999 har satt upp fantastiska pjäser i Teaterladan vid Rottnerosparken. Så och i år, då de presenterade Den Poetiska Eddan, en isländsk saga om gudarnas och jättarnas och människornas eviga kamp, som kan leda oss in i fördärvet, in i Ragnarök. Västanå teater skapar varje år mycket särpräglade tolkningar av kända verk, med musik, dans och inte minst kostymering.

I Jösse Härad, kring Arvika, där jössehäringarna enligt sig själva är riktigt stolliga, finns Rackstamuseet, resans nästa punkt. Och där blev vi guidade av ännu en sådan där glad värmlänning, museipedagogen Monika Jansson, som beskrev det konstnärliga Rackstakollektivets arbete och samlade verk, med glimten i ögat. Som en extra bonus så presenterade hon deras gästutställning om Anders Zorn på ett sätt som fick oss morabor att skratta och må bra. Ja, till och med en medlem, som arbetat som guide och intendent på Zornmuseet, blev positivt överraskad. Som ytterligare en bonus fick vi ta del av Rembrandts etsningar i original.

Resans Grand Finale var Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. Denna sympatiska munkforsson känner vi väl alla, genom hans otaliga böcker, fantastiska utställningar och inte minst hans godhjärtade insats i Lerings Lärningar på SVT. Bland alla stora dukar här på Lerinmuseet Sandgrund mötte vi en leende Junior, vilket räddade dagen för flera av alla helnöjda SPF-resenärer.

En varm applåd till resans arrangör Sven Helgesson ljöd genom bussen på hemvägen.

Text och bild: Thomas Edoff, Mora