2017-08-17 Utflykt till Carl Larssongården

På torsdagsmorgonen samlades SPF:s seniorer vid Kajen för vidare färd till Sundborn. Det rådde tät dimma när de äntrade bussen, men snart visade sig solen under hela dagen.

Vår chaufför, Stefan Matsson, körde sedan bussen mjukt och fint från Mora till Sundborn där en mycket trevlig och, framförallt, kunnig guide mötte oss. Hon tog oss från rum till rum och berättade mycket om Carl och Karin Larsson, om deras barn och hur de levde tillsammans i detta charmiga hus. Vi fick även veta vilka gäster som bott där, Selma Lagerlöf och naturligtvis Anders och Emma Zorn och många flera kända personer.
Efter vårt besök i Carl Larssongården vandrade vi till Kvarnen och såg en specialutställning av kurskamrater till Karin Bergöö. Där fanns Karins skissblock från skoltiden, blyertsteckningar som Karin gjort och en del akvareller att beskåda.
En god lunchbuffé intogs på serveringen och därefter samlades vi i bussen igen för att åka till Lugnetstadion i Falun där vi strosade omkring i solskenet eller så kunde vi åka upp med Bergbanan och se på utsikten därifrån.
Färden fortsatte sedan genom Ingarvet, men mot hemligt mål. Alla var förväntansfulla och det gissades för fullt på olika tänkbara platser. Nu passerade vi Stråtenbo och Smedsbo men chauffören körde förbi dessa ställen. Så saktade han in vid en skylt Bädd & Frukost i Gagnef och där mötte oss värdparet Gun och Hans Rönnegård.

De hade dukat upp ett stort kaffebord med hembakat bröd. Det var en riktig överraskning för oss. Det visade sig att de hade köpt en gård som var byggd 1907 och med flera uthus som de inrett hur charmigt som helst. Där blev vi kvar länge eftersom Hans Rönnegård berättade för oss gården, om olika instrument såsom näverlur, kohorn och säckpipor och han spelade för oss på alla sina instrument.

Det blev verkligen en riktigt trevlig resa med många olika upplevelser. Vi tackar Resekommittén och ser fram emot nästa resa som går till Sixten Jernbergmuséet den 3 oktober.

Text och foto: Ing-Mari Kullander