29 mars, information om inkontinens

29 mars, information om inkontinens

  • Malin Nordin har fått en gåva av Karin Mjöberg

Fick lära om inkontinens

Till Majstångsbacken hade inbjudits uroterapeut Malin Nordin 
för att informera om inkontinens. Hon välkomnades in av Börje Elofsson, som hälsade alla SPF:are hjärtligt välkomna.

Malin Nordin presenterade sig och berättade att hon nu arbetar på gyn.avd. i Mora med både män, kvinnor och barn. Hon har tidigare haft jobb på kirurgen i 12 år. Urinkontinens – ett dolt handikapp! Malin förklarade om orsaker, symptom och behandling av detta. Man uppskattar att ca 500.000 personer i Sverige, ja, kanske dubbelt så många, lider av av inkontinens. Malin berättade mycket ingående att urinblåsan är en töjbar muskel, men slutmuskeln skall vara stängd för att man inte skall läcka urin, samt att träning av bäckenbotten är lika nödvändig för både män och kvinnor.

Hormonet i kroppen avtar med åldern, då är det vanligt att man går upp på natten, kanske det blir toalettbesök flera gånger, som då är mycket störande för sömnbehovet. Kvinnor kan även drabbbas av framfall, prolaps. Hon talade om trängningar som kvinnor ofta söker hjälp med. Östrogen är en väldigt bra hjälp vid urinträngningar

Det finns olika typer av inkontinens, såsom trängnings- och ansträngningsinkontinens. Vid trängningsinkontinens har man en överaktiv blåsa som kan tömma sig helt. Naturligtvis finns det hjälp att få för alla dessa problem.
Malin Nordin förklarade att prostatabesvär för män, kan ha olika typer av inkontinens såsom överaktiv blåsa.

Publiken fick ställa frågor till Malin, både under och efter hennes föredrag. Karin Mjöberg överlämnade en present som tack för hennes medverkan här på SPF, allt under publikens applåder.

Vice ordf. Maj-Lis Burtus, berättade att vi är fem personer från SPF som åker till Distriktets årsstämma i Borlänge och att Carl-Olof Andersson, IT-samordnare, skall vara med på Kongressen i Gävle. Alf Björkman, Friskvårdsansvarig, såg tillbaka på en riktigt fin vinter med många aktiviteter, skidåkning, fiske, cykling sparkåkning och promenader.

Från Resekommittén meddelades att den Hemliga resan blir av. Lotteriet blir i källaren i samband med fikat.

Ulla-Britt och Steinar Dahl gjorde reklam för Livskällan som de började med redan år 2004. De har Trivselträffar med sång och musik på äldreboende och de spelar både 60-, 70-, 80-, 90-talsmusik.

Nästa möte är Musikcaféet på Majstångsbacken den 9 april med musik i alla former. Trio Matsolars spelar . Anmälan till Karin Mjöberg senast den 6 april på tfn 070-239 55 87.

Text och foto: Ing-Mari Kullander