Resan till Bohuslän

Resan till Bohuslän och Käringön.
Många tackade ja till SPF resa Bohuslän.pdf
(Öppna PDF-filen för att se bilderna)
Många tackade ja till SPF:s Inbjudan till Bohuslän
Frisk havsluft, ett och annat saltstänk samt vackra vyer och trevligt resesällskap blev behållningen för det 50-tal SPF:are från Skara och Valle som anmält sig till föreningarnas gemensamma resa till Käringön. Givetvis sken solen när sällskapet gick i land på den vackra ön längst ut i havsbandet.
Taggade seniorer från Skaraborg fyllde bryggan på Käringön. Redo att under Bengt
Johanssons ledning inta öns sevärdheter. Foto: Elisabet Stålarm
Resan började i arla morgonstund och därför var kafferasten vid Henån på Orust mycket välkommen. En rastplats som guiden Bengt Johansson påstod vara den vackraste i Sverige.
Det var ingen som invände mot det. Kaffe och limpsmörgåsar med ost satt fint och fyra damer - Anna-Greta, Marianne, Eva och Mait - som bänkat sig vid ett bord småpratade om hur roligt det är att resa tillsammans och upptäcka nya platser som inte alltid behöver ligga i fjärran länder.
– Ingen tvekan, så klart att jag skulle följa med på den här resan till Käringön, förklarade Anna-Greta som inte var ensam om att ha bokat in sig på resan med Bengts buss. Turen var fullbokad.
Sveriges vackraste rastplats vid Henån bjöd på frisk luft efter bussturen från Skara.
Bussen rattades med van hand av Bengt Johanssons dotter Susanne. Väl framme i Tuvesvik blev det byte av transportmedel. En båtfärd på cirka 40 minuter via Gullholmen ledde till Käringön. Och visst stämde Bengts förutsägelse om att Käringön är en solsäker plats. När sällskapet samlades på kajen värmde solen skönt. De flesta följde med på Bengts vandring
längs det ringlande gångstråket. Snickarglada hus och prunkande blommor beundrades och mitt på ön blev det ett besök inne i 1700-talskyrkan. Där vittnade tre fulltecknade, långa trätavlor om alla de män som dött ute på havet.
Käringön har idag cirka 65 året-runt-boende. I början av 1900-talet fanns där en fast befolkning på drygt 650 människor. Nere vid hamnen finns en staty som föreställer en kvinna. Den har dock inget alls att göra med öns namn. Utan vittnar om det idoga släpandet av jord till ön som utfördes av kvinnorna. De var ålagda att ta med sig jord från närliggande öar så att en kyrkogård kunde anläggas på Käringön. Förresten är ortsnamnet Käringön
förmodligen en försvenskning av det skotska ordet ”cairn” som betyder röse/sjömärke.
Minnesmärke över Käringöns strävsamma kvinnor.
Sjöluften suger så lunch bestående av Havets Wallenbergare satt fint. Därefter en stund för eget utforskande av kvarteren nära hamnen. Återresan innebar stopp vid Tjörnbron där ett stort fraktfartyg lotsades genom den smala passagen. Efter att flertalet resenärer tagit en tupplur passade Bengt på att låta ett antal kända Bohusvisor ljuda i högtalarna.
– Vilken härlig dag vi har haft. Lugnt och trivsamt ändå har vi fått se och uppleva mycket tillsammans, löd några avskedshälsningar när bussen väl kommit till stationen i Skara.
Elisabet Stålarm