Minnesanteckningar från Kommunala PensionärsRådet 15/2

MINNESANTECKNINGAR FRÅN KPR-MÖTE 20240215

Här kommer anteckningar från mötet men påminner om att protokollen finns på kommunens hemsida. Lite fördröjning innan de kommer in .

Mattias Larsson, Ekonomichef informerade om budgetarbetet tillsammans med Ingrid Westerlund, t.f Förvaltningschef på Vård-och Omsorg. Budgeten tas i november och nu har man påbörjat arbetet med 2025 års budget. Problem: folkmängden ökar inte så mycket som förväntat, varken i Eslöv eller i hela landet. Vi blir också alltfler äldre och färre unga. 2024 01 31 var vi 34 784 inv. i Eslöv. Påverkar behoven av förskolor, skolor och äldreboenden. Folkmängden 1 november påverkar också statsbidragen. Sparbetingen 2023 ska ha drabbat administrativ personal men inte baspersonal inom vård och omsorg. Man har anställt en rekryteringssamordnare och en schemasamordnare. Är man intresserad av siffror, kan man gå in och titta på kommunens hemsida.

Biståndshandläggare Jens Anshelm och Samira (missade hennes efternamn) informerade sedan om socialtjänstlagens fjärde kapitel som styr vår rätt till bistånd och deras roll och ansvar. Man har rätt till en skälig levnadsnivå. De gör en individuell helhetsbedömning, behoven ska inte kunna tillgodoses på annat sätt. Beslutet kan överklagas. Självbestämmande – ska tas hänsyn till men verkligheten han vara en annan. Gäller det särskilt boende har man ingen rätt att välja men man får önska. Eslöv har ett trygghetsboende på Kvarngatan som inte är biståndsbedömt och ett på Vårlöken som är biståndsbedömt. Kommunen måste inte tillhandahålla trygghetsboende. Färdtjänst ansöker man direkt om på Skånetrafiken

Johan Andersson Kommunalråd informerade sedan från politiken – från EU och ner till kommunnivå. Bl.a Sverige har 21 av 705 mandat i EU. Riksdagen har 17 personer i 16 utskott . Länsstyrelsen har ett antal myndigheter/styrelser. Eslöv tillhör sjukvårdsstyrelse SUS. Region Skåne styrs av M, KD och L med stöd av SD. Eslöv har 14 ledamöter. SKR = Sveriges Kommuner och Regioner. Det finns 33 kommuner i Skåne. Eslövs kommun har 10 nämnder . Krisledningsnämnden är en ny nämnd, som är en vidbehovnämnd. Finns sedan ett antal bolag och kommunalförbund. S M och L styr just nu i kommunen.

Två stycken handledare från Fixargruppen var sedan och berättade om sitt arbete.: Fixarservice med 4 handledare och 4-6 brukare från Daglig verksamhet. De hjälper till med hjälp för att förhindra fallolyckor. T.ex byta glödlampor, hänga upp gardiner m.m. Kostnadsfritt men materialet står man själv för. Kontakta dem på tel 0702-482684.

Sofia Persson Verksamhetschef Äldreomsorgen informerade om att även de som fyller 80 år i år och som inte har hemtjänst kommer att kontaktas via brev med erbjudande om hembesök alt. Informationsmöte om vad kommunen har att erbjuda äldre.

Pia Arndorff – Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS) informerade om ansvarsfördelningen kommunal hemsjukvård och primärvården. Ädelformen som kom 1992 gav kommunerna ansvar för hemsjukvård upp till sjuksköterskenivå med läkarstöd av primärvården, särskilda boenden, dagvård och LSS. Det är ”tröskelprincipen” som gäller – kan man inte själv eller med hjälp ta sig till vårdcentralen kan man få hjälp i hemmet. Man kan INTE själv kontakta distriktssköterskorna utan kontaktar sin vårdcentral som remitterar till Hemsjukvården. Erfaren distriktssköterska gör sedan en bedömning och man blir inskriven i Hemsjukvården. Efter avslutad insats skrivs man ut igen. Insatsen kan vara ett besök eller pågå under en längre tid.Dagen avslutades med studiebesök på Solhällan och Vårlöken. Kan därifrån meddela att det nu är 10 lägenheter uthyrda (av 22). Vid pennan Eva Gunnarsson