Göta Kanal resa

210817--18 Göta Kanal

  • M/S Bellevue
  • Kvällskryssning Vänern
  • Sluss
  • Slusstängning
  • Göta Kanal
  • M/S Bellevue
  • Kvällskryssning Vänern
  • Sluss
  • Slusstängning
  • Göta Kanal

Resan inleddes 7.30 från Älvdalens busstation där sex hågade pensionärer steg på bussen från Sälen Buss som rattades av den trevlige chauffören Stefan Mattsson. Ytterligare personer plockades upp i Mora på Kajen och Willys samt i Rättvik. Resan inleddes i regn och det första stoppet vid Långsjön för kaffe och kanelbulle fick därför förtäras på bussen. Ju längre neröver vi kom blev det bättre väder. Vi kom fram till Örebro och Stora Hotellet ca 13.00 och där sken solen och vi intog en smakrik lunch bestående av köttfärsbiffar och väldigt goda grönsaker samt kaffe.

Ca 15.00 anlände vi till Mariestad och Rattugglan, där vi checkade in för övernattning. 18.30 blev vi upphämtade med buss för att frakta oss till M/S Bellevue för en skärgårdskryss på Vänern. Ombord fick vi väldigt trevlig underhållning av en herre vid namn Bo Matti Gustavsson från Säffle. Han berättade många värmlandshistorier som ledde till många glada skratt. Mellan dessa spelade han och sjöng låtar av bl.a. Elvis, Sven-Ingvars och Cornelis. Därefter avnjöt vi en god 2-rätters middag. Kvällen avslutades med att vi passerade tre slussar innan bussen hämtade upp oss igen i Sjötorp för avfärd till hotellet.

Dag två inleddes med frukost och sedan blev det bussfärd till kanalbåten M/S Bellevue, som legat still i Sjötorp över natten. Vi inledde en fem timmar lång kanalkryss från Sjötorp till Töreboda i fantastiskt soligt men blåsigt väder. Vi guidades genom en idyll av växlande landskap med skog, gårdar och bebyggelse samt fält med betande boskap. Vi passerade 16 slussar med en nivåskillnad om ca 40 m.  Göta Kanal konstruerades av Baltzar von Platen och byggdes 1810-1832 för att möjliggöra för fartyg att ta sig rakt igenom Sverige från Kattegatt till Östersjön utan att behöva ta omvägen genom Öresund. Ett fantastiskt imponerande bygge!

Lunch serverades ombord. Vi ankom till Töreboda ca 15.30, där bussen hämtade upp oss för avfärd mot Dalarna igen. En kaffepaus gjordes efter vägen hemåt. Hemresan fick ta en lite annorlunda rutt på grund av det stora nederbördsläget som orsakat översvämningar och oframkomliga vägar.

En deltagare på resan läste upp en dikt som Tage Danielsson skrivit om Göta Kanal. Gå in på  länken nedan och lyssna och begrunda vilket hårt arbete som utförts vid byggandet av kanalen! https://www.youtube.com/watch?v=sHVD8LWQSqQ

Alla var helnöjda med denna resa!