Studieresa Fiskarheden, Sixten Jernbergs Museum o Mångsbodarna

190409 Studieresa Fiskarheden, Sixten Jernbergs Museum o Mångsbodarna

  • Fiskarheden
  • Sixten Jernberg staty
  • Delar av Sixten Jernbergs priser
  • Sågning av stenskivor
  • Fiskarheden
  • Sixten Jernberg staty
  • Delar av Sixten Jernbergs priser
  • Sågning av stenskivor

Tisdagen den 9 april anordnade SPF Älvdalen en studieresa till Fiskarheden Sågverk, Sixten Jernbergs museum samt Mångsbodarna. Avresa skedde med buss från Älvdalens busstation kl 08.30.
Fiskarhedens Sågverk hälsades vi välkomna genom Joakim Lindberg som bjöd oss på kaffe och kakor och gav oss information om skogen och trävaran. Företaget grundades 1923 och har idag 125 anställda. Företaget har stor exportförsäljning bl.a. till Sudan och Algeriet. Han berättade att Fiskarheden Sågverk är miljöcertifierat och för varje träd som avverkas planteras två nya. Detta innebär att vi idag har mer skog än någonsin i modern tid. Skogen hjälper till att minska koldioxiden i vår luft. Koldioxidhalten får inte bli för hög, det påverkar vårt klimat och bidrar till växthuseffekten. Så ju fler träd, desto mindre koldioxid.
Trä är ett klimatsmart material där man tar till vara på allt och kan tillverka allt från hus, möbler, pappersmassa, kläder, blöjor och drivmedel.
Därefter delades vi upp i två grupper och fick en rundvandring genom hela sågverket. Vi fick se hur timmerstockarna sågas till brädor och plank, som sedan används till husbyggen, inredningssnickerier, golv, fönster och möbler. Barken används i värmeverk och producerar varmvatten och el. Spånet blir till spånskivor och pellets. Flisen blir till papper, kartong, blöjor och bränsle.
Studiebesöket avslutades med att Olle Larsson som är vd och ägare av företaget berättade kort om framtida utvecklingar av företaget och framför allt utveckling av logistiken. Mats Lennström tackade företaget med en "burk" med påskgodis.

Sedan besökte vi Sixten Jernbergs Museums Restaurang där vi intog en god lunch. Möjlighet fanns, för den som så ville, att titta på museet och beundra Sixtens alla medaljer, pokaler och övriga priser som han fått för sina framsteg i skidspåren samt läsa om hans karriär.

Därefter styrdes kosan till Mångsbodarna och Wasasten. Där mötte Rolf Eriksson upp och guidade. Vi fick se hur de klyver den kända Älvdalskvartsiten till gatusten. Inne i fabriken såg vi också hur man sågade stenen till skivor som sedan polerades. Skivorna kom sedan att användas till köksinredningar bl.a. Rolf berättade att de inte bara slipade vår egen sten till att användas i köksbänkar utan också vit marmor från Italien och en svart sten från Afrika. Även Rolf Eriksson avtackades med en "burk" påskgodis.
Alla deltagare på resan uttryckte sig nöjda med resan. Arrangörerna Mats Lennström och Margaretha Hårdén samt busschauffören Yngve tackades med applåder.